GAUDEAMUS LITORAL | Interviu cu Daniel Citirigă, preşedintele de onoare al ediţiei din acest an a Târgului estival de Carte
10 August 2018, 17:19
Târgul Gaudeamus Litoral, aflat la cea de-a X-a ediţie, îşi va deschide porţile mâine, în Piaţeta Perla din staţiunea Mamaia. Ediţia estivală din acest an se va desfăşura în contextul a două evenimente importante: 100 de ani de la Marea Unire şi 90 de ani de existenţă a Radioului Public. Conferenţiar universitar doctor Daniel Citirigă, prodecanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius“ Constanţa, va fi preşedintele de onoare al ediţiei.
Realizatorul Radio Constanţa Steliana Bajdechi a stat de vorbă cu conf.univ. dr. Daniel Citirigă în avanpremiera celui mai aşteptat eveniment cultural al verii, pe litoral, despre semnificaţia aparte a ediţiei triplu aniversare din acest an.
Steliana Bajdechi: Domnule Citirigă, ce semnificaţie are pentru dumneavoastră Târgul Gaudeamus al Radiodifuziunii Române şi mai ales în ce context îl priviţi în acest an cu totul special, anul Centenarului Marii Uniri, 90 de ani de la înfiinţarea Radiodifuziunii Române şi zece ediţii, aici, la malul mării?
Daniel Citirigă: În primul rând vreau să mulţumesc pentru această bucurie de a fi preşedinte de onoare al Târgului Gaudeamus. Spun bucurie pentru că întotdeana am privit cu mult respect Radiodifuziunea Română, Radio Constanţa, Radio România Actualităţi, dar mai ales am foarte mult respect faţă de acest eveniment la care am participat şi în anii precedenţi. Pentru a reveni la ceea ce m-aţi întrebat, în legătură cu simbolistica acestui târg în acest an cu totul deosebit, trebuie să spun câteva lucruri. Ora la care noi discutăm, august 2018, este un bun moment de reflecţie pentru a ne uita ce se întâmpla acum 100 de ani în România, atunci când Guvernul României şi Casa Regală erau în refugiu la Iaşi, ce se întâmpla în Dobrogea, atunci când Dobrogea era în pericol de a fi pierdută, în urma Păcii de la Bucureşti şi să ne uităm cu atenţie în istorie şi să analizăm trecutul, tocmai pentru a înţelege că dacă astăzi suntem liberi, acest fapt se datorează sacrificiilor de acum 100 de ani. Astfel, în acest context, Târgul Gaudeamus Litoral, care este de tradiţie în Constanţa, dar şi cei 90 de ani de radiodifuziune reprezintă cel mai bun moment pentru a ne analiza trecutul din perspectivele reuşitelor, dar şi al evenimentelor mai puţin reuşite. Însă, între Centenarul Marii Uniri, Târgul Gaudeamus şi Radiodifuziune, după părerea mea, există o legătură directă şi aceasta este dată de dorinţa de libertate, de aflare a adevărului, pentru că adevărul îl putem afla doar prin lecturi intense, doar prin libertate de exprimare, iar radioul este o instituţie care depinde direct de această libertate, iar această libertate, trebuie să recunoaştem că noi am dobândit-o de-a lungul celor 100 de ani prin multe sacrificii.
Steliana Bajdechi: Aţi spune că Radiodifuziunea are un loc aparte în peisajul media naţional? Pentru că, iată, cu siguranţă există o competiţie, trebuie să recunoaştem, între posturile private şi postul public. Cum priviţi acest lucru?
Daniel Citirigă: Da, cred că dacă am privi de-a lungul celor 90 de ani de existenţă, încă din prima zi, cred că era noiembrie 1928, când a emis oficial Radio România, vom observa, în opinia mea, care sunt sunt ascultător al Radio România, dar şi al posturilor private, Radio România are o constanţă în promovarea culturii europene, naţionale, în promovarea unor teme pe care posturile private nu le abordează şi cred că aici Radio România merge mână în mână cu România Mare. Dacă ne gândim că la Radio România a fost o primă pastorală citită de Patriarhul Miron Cristea, în perioada interbelică, unele dintre conferinţele lui Nicolae Iorga, emisiuni pentru copii, teatru radiofonic şi aş mai putea continua. Toate acestea arată că Radio România are un profil aparte şi cu toată concurenţa pe care a adus-o capitalismul de după 1990, cred că este de apreciat că este un competitor foarte puternic pe această piaţă şi nu s-a pierdut brandul.
Deschiderea oficială a târgului Gaudeamus Litoral va avea loc sâmbătă, la ora 17.00 şi va fi urmată, potrivit tradiţiei, de un recital susţinut de fanfara Marinei Militare.
Intrarea va fi liberă, iar programul de vizitare, zilnic, între orele 15.00 – 23.00.
Sursa: radioconstanta.ro