Fits cântă Piaf, la Sala Radio
04 Decembrie 2017, 11:12
Miercuri, 6 decembrie, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio invită publicul la o spectaculoasă abordare, în cheie simfonică, a celor mai cunoscute piese care i-au adus consacrarea legendarei Edith Piaf, în interpretarea Alexandrei Fits, acompaniată la pian de Mariano Castro. În programul serii se vor regăsi melodii ca Milord, Padam, La vie en rose, C’est l’amour, Mon manège à moi sau L’accordéoniste, dar și multe altele, reinterpretate în acest concert în registru simfonic, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu.
O adevărată ambasadoare a cântecului francez, Alexandra Fits este câștigătoarea premiului I la concursul Soirée de la chanson française din Croația, în 2008, dar și a altor premii și distincții care îi subliniază multiplele laturi muzicale. Este deopotrivă o foarte talentată pianistă și își realizează singură aranjamentele pentru recitaluri pian – voce, o formulă în care este foarte apreciată, atât în România, cât și pe scenele internaționale.
De origine argentiniană, stabilit din 2013 în România și cunoscut publicului român și ca urmare a turneelor Vă place tango?, susținute alături de Răzvan Suma și Analia Selis, Mariano Castro este un muzician complex – pianist, chitarist, orchestrator și solist sau membru în diferite formații muzicale.
Cu o excelentă reputație profesională, Cristian Oroșanu a dirijat aproape toate orchestrele filarmonice din România, a colaborat cu succes în repetate rânduri cu Orchestrele și Corurile Radio și a dirijat, de asemenea, peste 40 de titluri de operă.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.
Începând din noua stagiune, biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.
Biografii
Cristian Oroșanu
Contrastul, lirismul, culorile şi stilurile sunt cele care animă personalitatea dirijorului şi explică de ce auditorii şi orchestrele îl iubesc pe Cristian [Oroşanu]. (Grigore Constantinescu)
Construită cu grijă şi seriozitate, reputaţia prefesională a dirijorului Cristian Oroşanu a determinat prezenţa sa pe multe scene ale Europei, în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix-en-Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Tonhalle Zürich, DSO Berlin, BBC Scotish Orchestra, Lamoureux, Israel Kibbutz Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ş.a.
De-a lungul timpului, a avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich şi Ingo Metzmacher. Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov. Colaborarea cu Societatea Română de Radiodifuziune a început înaintea carierei de dirijor, Cristian Oroşanu fiind timp de cinci ani cornist în Orchestra Naţională Radio. El este absolvent a două Facultăţi ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, una de Interpretare şi cealaltă de Dirijat orchestră, la clasa dirijorului Cristian Brâncuşi. S-a perfecţionat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin Bugeanu. În cadrul Academiei Internaţionale Bach de la Stuttgart a avut ocazia să lucreze cu dirijorul Helmuth Rilling.
Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a fost pe rînd dirijor permanent al Operelor Naţionale din Bucureşti, Cluj şi Iaşi, iar peste hotare a fost invitat în Franţa, Austria sau Japonia. Repertoriul său liric curprinde peste 40 de titluri. Anul 2005 i-a adus dirijorului român două recompense, una în ţară (Premiul Criticii Muzicale din România) şi una în Danemarca (Premiul II la Concursul Internaţional de Dirijat Malko).
Mereu atras de latura pedagogică, Cristian Oroşanu este de mai bine de 5 ani profesor de dirijat la Academia de Muzică din Iaşi şi a organizat mai multe cursuri internaţionale de măiestrie la Filamonica Moldova din Iaşi, Opera Naţională Iaşi şi la Filarmonica din Braşov. Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul orchestrei de cameră Kamerata Kronstadt şi deţine titlul de doctor în muzică.
Alexandra Fits
Când muzica se întâlneşte cu poezia şi dramaturgia, cu talentul şi dăruirea, cu respectul pentru public şi căutarea interioară, atunci vorbim de Alexandra Fits. Fie că se află în faţa pianului sau a microfonului, apariţia sa pe scenă este totodată pasionantă şi inocentă, plină de forţă şi fragilă, folosind o paletă largă de contraste.
Născută în 1985 la Alba Iulia, Alexandra a început studiul pianului la vârsta de 4 ani, în familie. Pregătirea muzicală solidă o datorează mamei, Cezara Fiţ (profesoară de istoria muzicii, teorie și pian) şi tatălui, Iosif Fiţ (dirijor, compozitor, profesor de teorie şi solfegiu, armonie, dictat, contrapunct). În 2000 a devenit eleva renumitei profesoare Stela Drăgulin, sub îndrumarea căreia și-a completat studiile de licenţă şi masterat (2003-2010) la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov (unde actualmente este asistent universitar), şlefuindu-şi totodată talentul multilateral alături de personalități muzicale precum Daniel Goiți, Dana Borșan, Anca Parghel, Marie Atger (soprană - Franța), Cristina Soreanu (soprană și profesor la UTBv și UNMB).
Numeroaselor recitaluri, premii naţionale şi internaţionale, li se alătură concertele susţinute cu orchestrele filarmonice din Braşov, Botoşani, Arad, recitalul de pian solo din Sala Mică a Ateneului Român din Bucureşti (2000), turneele în străinătate (Austria, Cehia, Franţa), colaborarea cu Big Band-ul Radio, Deane’s Big Band şi cu artişti celebri precum Johnny Răducanu, Pedro Negrescu, Nathalie Fortin (Franța). Pe perioada studiilor universitare şi-a redescoperit pasiunea pentru chanson-ul francez. Realizându-şi propriile aranjamente, a început să susţină recitaluri în formula pian/voce, formulă în care a obținut premii importante la festivalurile francofone internaţionale din Bulgaria (2006), Turcia, Olanda, India (2007).
De când a câştigat premiul I la Soirée de la chanson française din Split (Croaţia), în 2008, Alexandra a devenit o veritabilă ambasadoare a cântecului francez. Asemănată Barbarei (de către Georges Moustaki), fie că se află în faţa pianului sau doar a microfonului, ea este unul dintre acei artişti dăruiţi, care au nevoie permanentă să dăruiască. Anul 2011 i-a prilejuit colaborarea cu Guido van de Meent, autor, interpret și compozitor olandez. Din afinităţile lor artistice a rezultat un album în duo, bazat pe texte, muzică şi aranjamente proprii, o colecţie originală de 15 cântece în franceză pentru pian și voce, intitulat sugestiv Le passage secret (2013).Naturaleţea şi firescul cu care Alexandra îmbină muzica clasică cu chansonul francez, jazz-ul şi cântecul românesc, îi permit să îşi exprime plenar talentul neîngrădit.
Mariano Castro
Muzician complex, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator, solist sau membru în diferite formaţii, Mariano José Castro, argentinian din Buenos Aires, s-a stabilit din 2013 în România. A adus cu el vasta sa cultură muzicală, un statut recunoscut la nivel mondial şi o mare bucurie de a cânta. În cariera sa de interpret la pian sau chitară, abordează diferite stiluri muzicale, cântând alături de formaţii de tango, jazz, rock şi muzică clasică.
Din anul 2008, face parte din grupul Narcotango, care realizează o fuziune între tango, jazz şi muzică electronică. Împreună cu Narcotango, Mariano Castro, în triplă calitate - interpret, compozitor și orchestrator -, a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria Cel mai bun album de tango. Cu aceasta trupă, dar şi în calitate de pianist și chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. În decembrie 2013, Congresul din Buenos Aires îl declară pe Mariano Castro, împreună cu ceilalţi membri ai trupei Narcotango, Personalitate marcantă a culturii din Buenos Aires pentru întreaga sa traiectorie artistică şi datorită aportului artistic adus în promovarea culturii argentiniene.
Cu sprijinul Academiei Naţionale de Tango, al Ambasadei Argentinei în România, Secretariatului Naţional de Cultură al Argentinei, Guvernului din Buenos Aires şi al Ministerului de Relaţii Externe, Mariano Castro a realizat workshopuri despre istoria şi evoluţia tangoului, fiind prezent în universităţi, şcoli, asociaţii culturale din SUA, Spania, Brazilia, Columbia, Italia şi România.
Mariano Castro şi-a început pregătirea muzicală la vârsta de 9 ani, când a început să studieze pianul şi chitara. La 18 ani (1993) a fost admis la Conservatorul Muzical Melani din Buenos Aires, unde a studiat în paralel cele două instrumente. S-a perfecţionat cu Vera Anosova (Rusia), Rubén Ferrero (Argentina), Norman Simmons (SUA), Nicolás Ledesma (Argentina). După încheierea studiilor a fost profesor de pian și chitară la Conservatorul Muzical Melani din Buenos Aires și a condus cursuri de master despre interpretarea tangoului, atât în Argentina cât și în alte țări.
La un an după stabilirea sa în România, a fost solicitat să scrie aranjamentele pentru programul turneului Duelul Viorilor, cu participarea violoniştilor Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru. Cu acest prilej a aranjat într-o versiune originală Anotimpurile porteños de Astor Piazzolla, variantă foarte apreciată de publicul român.
În 2015 începe colaborarea cu cvartetul Passione, alături de care realizează susţinerea muzicală în spectolele de tango argentinian Luna Tango, precum şi concertele cu muzică de tango argentinian, intitulate LunaTango Concert, în săli precum ArCub (Bucureşti), Opera Română - Craiova şi Filarmonica Oltenia din Craiova. Tot în 2015 apare ca pianist solist alături de diferite orchestre din România, precum Orchestra de Cameră Radio (Bucureşti), Kamerata Kronstadt (Braşov), Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Piteşti în concertele intitulate Tango Simfonic, împreună cu cântăreaţa argentiniană Analia Selis, aranjamentele muzicale fiind realizate integral de către Mariano Castro. Din 2015 până 2017 au realizat deja 20 de concerte de Tango Simfonic în România.
În 2016 devine parte a ansamblului ArgEnTango ca pianist, alături de Răzvan Suma (violoncel), Rafael Butaru (vioară), Omar Massa (bandoneon) şi Analia Selis (voce), realizând astfel un turneu naţional cu muzică a lui Astor Piazzolla pentru care, şi de această dată, scrie toate aranjamentele muzicale necesare acestui proiect.
În 2017 începe două proiecte simfonice noi, în ambele cântă la pian şi scrie aranjamentele orchestrale, Fits cântă Piaf alături de Alexandra Fits, voce, şi dirijorul Cristian Oroşanu, cântând în diferite Filarmonici din ţară, precum Braşov (Kamerata Kronstadt), Filarmonica Piteşti, Filarmonica Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica Ploieşti, între altele. Al doilea proiect este Edith Piaf & Maria Tănase, o prietenie muzicală, cu premiera la Opera din Braşov în octombrie 2017. În acest an, împreună cu Carlos Libedinsky (fondator al trupei Narcotango) face un turneu în Europa, cântând 15 concerte în oraşe din Germania, Spania, Italia şi Danemarca.
(Biografii preluate)