Inima Franţei, cândva salvată de Victor Hugo
16 Aprilie 2019, 08:38
Monument emblematic, catedrala Notre-Dame este strâns legată de istoria Franței. Cu cele două turnuri de 69 de metri înălţime și cele trei mari vitralii, a găzduit, în 1804, încoronarea lui Napoleon ca împărat al Franţei.
Aflată în inima Parisului, construită pe Île de la Cité, catedrala a sărbătorit în 2013 cea de-a 850-a aniversare. Unul dintre cele mai vizitate locuri turistice din lume – 13 milioane de persoane anual, însemnând o medie zilnică de 30 de mii de oameni, dar şi lăcaş de cult cu 2 mii de slujbe organizate anual, şi-a început povestea în secolul al 12-lea. Iniţiativa i-a aparţinut episcopului Maurice de Sully, piatra de temelie fiind pusă de Papa Alexandru al III-lea în anul 1163. Construcţia celebrei catedrale în stil gotic s-a încheiat după 180 de ani.
Cu un interior impozant - 130 metri lungime, 48 lăţime şi 35 de metri înălţime, Notre Dame putea primi până la 10 mii de persoane. A devenit faimoasă, printre multe altele, pentru numeroşii săi gargui, dar şi pentru relicvele catolice, printre care Coroana de spini, prezentată doar ocazional, inclusiv în zilele de vineri din perioada Postului Mare.
Inima spirituală, dar şi geografică a Franţei s-a aflat deseori în pericol în cele aproape 9 secole de existenţă. Afectată de mai multe incendii, în timpul Revoluţiei franceze, catedrala a fost vândută unui comerciant, care, însă, nu ar fi îndrăznit să o demoleze. În 1831, când a fost publicat celebrul roman al lui Victor Hugo, „Notre-Dame de Paris”, era în ruină. De fapt, Hugo a scris cartea tocmai pentru a salva monumentul de la degradare. În 1829, când începuse să scrie romanul, multe clădiri vechi erau lăsate în ruină, modificate sau chiar demolate, pentru a face loc noilor construcții. Publicarea cărţii a atras atenţia generală asupra stării „inadmisibile” a monumentului şi a dus la decizia de demarare a campaniei de restaurare. În 1844, în urma unui concurs, a fost ales proiectul de reabilitare propus de Viollet-le-Duc. Iar în iulie 1845 a fost adoptată o lege pentru restaurarea catedralei, potrivit France Presse. Lucrările s-au încheiat după mai bine de două decenii, construcţia fiind restaurată în întregime.
În 1991, Notre-Dame a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Iar romanul lui Victor Hugo a inspirat studiourile Walt Disney să producă desenul animat „Cocoşatul de la Notre-Dame”, lansat în 1996. Doi ani mai târziu, a avut premiera la Paris, continuând cu un incredibil succes în întreaga lume, musicalul „Notre-Dame de Paris”, pe muzica lui Riccardo Cocciante şi libretul lui Luc Plamondon. După mai bine de 10 ani, interpreţii din distribuţia pariziană originală - Garou, în rolul lui Quasimodo, împreună cu Daniel Lavoie şi Patrick Fiori - , emoţionează publicul la fel de puternic ca la premieră cu celebra melodie „Belle”.