Ascultă Radio România Cultural Live

DOCUMENTAR: Public Broadcasters International – unica asociaţie a directorilor şi preşedinţilor celor mai importante posturi publice radio-TV din lume

12 Septembrie 2017, 06:57

Radio România organizează, în zilele de 12 şi 13 septembrie, la Centrul Internaţional de Conferinţe Cazino Sinaia, conferinţa Public Broadcasters International (PBI) 2017, singura asociaţie a managerilor de top ai celor mai importante posturi publice de radio şi televiziune din lume. Evenimentul, care se desfăşoară pentru prima dată într-o ţară din Sud-Estul Europei, prilejuieşte celor mai importanţi oameni ai serviciilor publice de media de pe cinci continente, să dezbată şi să decidă – împărtăşind din experienţă şi bune-practici -, care sunt reperele pentru viitorul industriei de radio şi televiziune, pe plan mondial.

Public Broadcasters International (PBI) este o organizaţie non-profit de cooperare audiovizuală internaţională, fondată în anul 1991, şi numară, în prezent, mai mult de 80 de posturi publice de radio şi televiziune de pe toate continentele, fiind singura asociaţie ce reuneşte directori generali, preşedinţi şi profesionişti ai principalilor radiodifuzori publici din întreaga lume, care se întâlnesc anual în cadrul Conferinţelor PBI.

Public Broadcasters International a fost creată la iniţiativa TV Ontario şi a NHK-Japonia, la această iniţiativă aderând, la scurt timp, posturi publice precum PBS – SUA, CBC – Canada, BBC – Marea Britanie, KBS – Coreea de Sud, SVT – Suedia, DR – Danemarca, NRK – Norvegia, SABC – Africa de Sud, RTE – Irlanda, şi France Télévisions – Franţa.

Conferinţele PBI sunt programate anual, de obicei toamna, şi sunt organizate, pe principiul rotaţiei şi de pe continente diferite, de către unul din serviciile publice de radio şi televiziune membre ale PBI. De regulă, la aceste conferinţe participă şi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale de profil, cum sunt EBU – European Broadcasting Union (Uniunea Europeană de Radio și Televiziune) sau ABU – Asia- Pacific Broadcasting Union (Uniunea Difuzorilor Radio-TV din Asia-Pacific) şi, ocazional, oficiali ai unor organisme şi organizaţii europene sau internaţionale precum Comisia Europeană – direct sau prin intermediul unor mesaje video.

Public Broadcasters International este, aşa cum spuneam, o organizaţie non-profit, dar există o taxă anuală de participare pentru toţi membrii, care variază în funcţie de anvergura operatorului public de media, sume din care se asigură, în principal, finanţarea conferinţelor anuale ale asociaţiei.

Există, pe lângă membri plini ai PBI şi mai mulţi membri asociaţi, care pot participa, de asemenea, la conferinţele PBI.

Aşadar, prima conferinţă a Public Broadcasters International a avut loc la Toronto, în Canada, în anul 1991, fiind organizată de TV Ontario, în asociere cu NHK Japonia.

A doua ediţie a conferinţei a avut loc la Bruxelles în anul 1992, organizator fiind BRTN – Belgische Radio en Televisieomroep Nederlandstalige Uitzendingen, denumirea actuală fiind Compania de Radio şi Televiziune a Flandrei – VRT.

După un an în care Conferinţa PBI nu a avut loc, în 1994, SVT – Suedia a organizat următoarea ediţie a Conferinţei PBI, la Stockholm, iar ediţia 1995 a reuniunii a avut loc la Praga, în organizarea CTV – televiziunea publică Cehă, actuala Česká televize – CT.

Conferinţa PBI 1996 a avut loc la Kuala Lumpur, în Malaezia, în organizarea RTM – Radio Television of Malaysia, iar Statele Unite au găzduit la Washington DC, ediţia  conferinţei din anul 1997, în organizarea PBS – Public Broadcasting Service.

France Télévisions a organizat, reuniunea din anul 1998, la Biarritz, iar Marea Britanie a urmat la rând, prin BBC, în organizarea evenimentului, în anul 1999, la Belfast.

În anul 2000 a urmat oraşul Cape Town din Africa de Sud, compania de stat SABC fiind organizatoarea dezbaterilor anuale, iar Conferinţa PBI din anul 2001 a fost organizată la Toronto (Canada), TVOntario şi CBC fiind instituţiile gazdă.

Au urmat ediţiile din anii 2002 – organizată în Hong Kong, de către RTHK, Cracovia 2003, organizator Polish TV, reuniunea din 2004, din Macao, organizată de TDM şi conferinţa din anul 2005 de la Oslo, organizată de serviciul public NRK.

În anul următor, Conferinţa PBI 2006 a avut loc la Maputo, în Mozambic, în organizarea RM şi a TVM – radioul şi televiziunea publice, iar în 2007 a venit rândul sud-coreenilor să organizeze reuniunea, la Seul, în organizarea KBS – Korean Broadcasting System.

La 10 ani distanţă de precedenta conferinţă pe care au organizat-o, cei de la France Télévisions au invitat reprezentanţii radiourilor şi televiziunilor publice, la ediţia 2008, desfăşurată la Arles, în Franţa.

Conferinţa PBI 2009 a avut loc la Kyoto, în Japonia, în organizarea NHK, iar Conferinţa PBI 2010 a avut loc, în perioada 27 – 29 octombrie, la Sintra – sit aflat în patrimoniul mondial al UNESCO, la 35 de kilometri de Lisabona – , fiind organizată de RTP – Rádio e Televisão de Portugal S.A.

În 2011 a avut loc conferinţa PBI ce a marcat cea de-a 20-a aniversare a asociaţiei, fiind organizată în Singapore, în perioada 26 – 29 octombrie, de către compania media publică MediaCorp. Temele abordate atunci au fost problema finanţării serviciilor publice, strategiile prin care aceste servicii pot răzbate în era digitală, impactul new media şi rolul serviciilor publice în situaţii extreme precum cutremurele – conferinţa având loc după cutremurul catastrofal din 11 martie 2011, care a afectat grav Japonia.

Ediţia 2012 a reuniunii, a 21-a, a avut loc la  Queen Elizabeth Conference Centre din Londra, între 7 şi 9 noiembrie, fiind organizată de BBC.

În perioada 6-8 noiembrie 2013, a avut loc, la Washington DC, cea de-a 22-a ediţie a Conferinţei PBI, evenimentul fiind organizat de Public Broadcasting Service (PBS).

După ediţia din 2014, de la Rio de Janeiro, a conferinţei PBI, organizată atunci de EBC – A Empresa Brasil de Comunicação – , în anul 2015, Conferinţa PBI a avut loc la München, între 9 şi 11 septembrie, fiind organizată de ARD – Asociaţia Germană a Serviciilor Publice de radio şi televiziune şi de Bayerischer Rundfunk – Serviciul media public bavarez, membru al ARD. Principalele repere ale dezbaterilor au fost oportunităţile şi provocările jurnalismului într-o lume digitală şi globalizată, multiplatformele de distribuţie şi recepţie a conţinutului serviciilor de media publice, managementul schimbării şi inovării în serviciile media publice şi oferta serviciilor publice pentru audienţa tânără.

În anul 2016, în perioada 14 – 16 septembrie, conferinţa PBI s-a desfăşurat la Montreal, sub titlul ”The Next Future: Connecting the Digital Generation to Public Broadcasting” şi a reunit reprezentanţi ai radiourilor şi televiziunilor publice de pe toate continentele. Scopul principal al reuniunii din Canada l-a constituit una dintre cele mai importante şi actuale probleme cu care se confruntă astăzi difuzorii publici de radio şi de televiziune, anume atragerea publicului tânăr către radioul şi televiziunea publică, în era digitală.

După dezbateri, preşedintele CBC/Radio Canada, Hubert T. Lacroix a predat ştafeta preşedintelui Radio România, Ovidiu Miculescu, la finalul ediţiei de anul trecut, urmând ca în 2017, preşedinţii celor mai puternice servicii publice de media de pe cinci continente să dezbată viitorul industriei de radio, în ţara noastră, în organizarea Radio România.

Cu acel prilej, Hubert T. Lacroix a declarat:”Suntem extrem de recunoscători faţă de Radio România pentru că a acceptat să găzduiască conferinţa Public Broadcasters International 2017. Propunerea a venit din partea NHK Japonia şi a fost aprobată, cu unanimitate de voturi, drept organizator al conferinţei din 2017, de către Comitetul Director al PBI. Aceasta întâlnire e importantă pentru că toţi conducătorii de radio şi televiziune din lume se întâlnesc doar o dată pe an şi ne bucurăm că Radio Romania a ales să ne fie gazdă şi să continue dezbaterile pe care le-am început aici, la Montreal”.

În noiembrie 2016, secretarul general al PBI, Toshiyuki Sato, îi scria preşedintelui României, Klaus Iohannis, în legătură cu păstrarea taxei radio-tv, pe fondul dezbaterilor care aveau loc în societatea românească asupra oportunităţii eliminării acestei taxe. Cu acel prilej, Toshiyuki Sato arăta că taxa radio-tv colectată direct de la cetăţeni este un mecanism gândit cu grijă, cu scopul de a sprijini sistemul public de radiodifuziune: „Există ţări care au abandonat acest sistem, dar atât radiodifuzorii cât şi publicul larg regretă această decizie, pentru că rezultatul a fost pierderea independenţei în ceea ce priveşte finanţarea şi o scădere a calităţii conţinutului programelor”.

În fine, în perioada 10 – 12 aprilie 2017, Comitetului Director al Public Broadcasters Internaţional (PBI) s-a întrunit pentru prima dată la Bucureşti, în capitala României, la sediul Societăţii Române de Radiodifuziune, pentru pregătirea Conferinţei PBI din toamna anului 2017. La acest eveniment fiind prezenţi Toshiyuki Sato – Secretar General PBI (NHK International – Japonia), Mika Kuroiwa (NHK WORLD – Japonia), David Jordan (BBC – Marea Britanie), Jose Lopes de Araujo (RTP – Portugalia), Jung Sung Hoon (KBS- Coreea de Sud), Hong Seung Joo (KBS – Coreea de Sud), Hubert Lacroix (CBC – Canada), Hans-Martin Schmidt (ARD – Germania), David Sutton (ABC – Australia), Sally (Ann Wilson – Public Media Alliance, Marea Britanie) şi Eric J. Wolf (PBS – SUA).

Toshiyuki Sato – este Coordonator special al postului public japonez de televiziune NHK International Inc.  şi secretar general al Public Broadcasters International (PBI).

El lucrează pentru NHK de peste 40 de ani, fiind corespondent sau şef de birou pentru NHK în mai multe oraşe ale lumii, printre care Bangkok, Manila, Seul, Washington şi Kuala Lumpur.

În perioada 1999 – 2003, a fost redactor şef al Departamentului International News al postului şi, mai apoi, director general al NHK World, în perioada 2003-2008. Dl. Sato a condus ABU News Group, în perioada 1993-2003. Dealtfel ABU şi PBI au fost cele două organizaţii în numele cărora, dl. Sato a sprijinit construcţia şi dezvoltarea unor radiodifuzori publici din ţări aflate în curs de dezvoltare, precum Myanmar, Maldive, Egipt sau Sudanul de Sud.

A predat cursuri de media la Institutul Național pentru Studii Politice din Tokyo și la Centrul de Cultură NHK (Afaceri Internaționale) din Tokyo.

Aflat la Bucureşti cu prilejul conferinţei ABU MEDIA 2020, organizată de Radio România, la 30 iunie 2015, în cadrul unui interviu pentru Radio România Actualităţi, dl. Sato declara: „Când te uiţi înapoi la ultimul deceniu, sau chiar două decenii, sunt multe lucruri care nu se învechesc, avem iPad şi avem Walkmanul Sony. Walkman-ul este foarte popular peste tot în lume, dar, dintr-o dată, mergând pe străzile din New York am găsit un mic dispozitiv iPad şi nu mi-am putut da seama ce este pentru că era atât de mic, dar am aflat că oamenii ascultă muzică la acest dispozitiv atât de mic. Multe cântece pe un singur stick. De asemenea, este adevărat că există şi Youtube, Net Freaks, Hulu, avem multe canale noi, o întreagă industrie… şi se pare că industria tradiţională, radiofonică se erodează, dar continuăm să fim lideri pe piaţă doar pentru că… noi, de asemenea, am introdus tehnologie nouă, ca cea HD pentru televiziune şi, cumva, am supravieţuit… Dar ce vreau să spun este că atunci când transmiţi ştiri şi când realizezi emisiuni, profesionalismul este necesar şi lumea caută calitatea şi conţinutul de calitate când sunt atât de multe canale pe piaţă.”

RADOR

Comunicarea în era digitală. „Tot mai mulți oameni vor reflecta din ce în ce mai mult la diferența dintre public și privat, mai ales în contextul în care rețele sociale devin atât de periculoase”, Monica Jitariuc
Produs de Radio România 20 Decembrie 2024, 13:28

Comunicarea în era digitală. „Tot mai mulți oameni vor reflecta din ce în ce mai mult la diferența dintre public și privat, mai ales în contextul în care rețele sociale devin atât de periculoase”, Monica Jitariuc

„Orașul vorbește”  despre transformările relațiilor de familie și prietenie în contextul tehnologiei...

Comunicarea în era digitală. „Tot mai mulți oameni vor reflecta din ce în ce mai mult la diferența dintre public și privat, mai ales în contextul în care rețele sociale devin atât de periculoase”, Monica Jitariuc
Jurnalistul Matei Martin: „Avem o viață culturală vioaie, dar foarte săracă”
Produs de Radio România 20 Decembrie 2024, 13:18

Jurnalistul Matei Martin: „Avem o viață culturală vioaie, dar foarte săracă”

Orașul vorbește  cu  Matei Martin , jurnalist și redactor-șef al revistei  Observator Cultural  și...

Jurnalistul Matei Martin: „Avem o viață culturală vioaie, dar foarte săracă”
Iv cel Naiv: „Ficționarul e un fel de joc în care nu există reguli, doar să intri acolo și să-ți dai voie să scrii ce îți vine prin cap”
Produs de Radio România 19 Decembrie 2024, 12:16

Iv cel Naiv: „Ficționarul e un fel de joc în care nu există reguli, doar să intri acolo și să-ți dai voie să scrii ce îți vine prin cap”

Orașul vorbește  cu  Iv cel Naiv  despre cartea sa,  Ficționar , o agendă interactivă publicată de...

Iv cel Naiv: „Ficționarul e un fel de joc în care nu există reguli, doar să intri acolo și să-ți dai voie să scrii ce îți vine prin cap”
Magia muzicii și puterea mentorilor: cum se construiesc generații de artiști
Produs de Radio România 18 Decembrie 2024, 16:05

Magia muzicii și puterea mentorilor: cum se construiesc generații de artiști

Orașul vorbește  cu  Magdalena Ursu , profesor și coordonator al Catedrei de Vioară și Corzi Grave de la Colegiul...

Magia muzicii și puterea mentorilor: cum se construiesc generații de artiști
Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 13:56

Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"

Romanul emblematic  „Sînt o babă comunistă!”  de  Dan Lungu  va fi citit integral de...

Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"
Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 12:09

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene

Alături de  Silvia Teodorescu  și ghidați de  Pascal Garnier , președintele Asociației pentru Dezvoltare...

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene
Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 00:40

Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”

La final de an, Editura Casa Radio invită publicul să descopere albumul „ Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu...

Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”
Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”
Produs de Radio România 16 Decembrie 2024, 14:52

Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”

Seria de romane  Hulda  a autorului islandez Ragnar Jónasson, tradusă în română la  Crime...

Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
05:00 - 06:00
Espańol 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
05:07 - 07:00
România, devreme (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru