DesFacerea Lumii: Între natură și tehnologie prin arta contemporană
23 Octombrie 2024, 14:58
„Orașul vorbește” cu artiștii Anca Benera și Arnold Estefan și curatoarea Diana Marincu despre expoziția „DesFacerea Lumii”, o continuare a unei expoziții care a avut loc la Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.), în Berlin, anul trecut.
Lucrarea care dă titlul expoziției - „DesFacerea Lumii”, pornește de la lucrarea „Cumințenia pământului” de Constantin Brâncuși, care este reimaginată într-o replică 1:1 realizată dintr-un bloc de sare și care a fost amplasată în natură. Artiștii și-au propus să observe și să documenteaze procesul de transformare a sculpturii în interacțiune cu animalele și condițiile meteorologice.
„Aș spune de la bun început că nu e neapărat o abordare ironică a Cumințeniei Pământului, ci este o abordare care se leagă foarte mult de teoriile lui Günther Anders apropo de omul contemporan care este, de fapt, desprins, înstrăinat, dezrădăcinat de natură și în același timp e o lucrare care are foarte multe substraturi mitologice apropo de originea lumii.”, spune Diana Marincu în interviul realizat de Daria Ghiu.
Anca Benera și Arnold Estefan au adus în discuție influențele istorice și mitologice ale lucrării lor, care este o continuare a unui proiect anterior, expus la Viena, ce folosea sare pentru a recrea o sculptură renascentistă realizată de Benvenuto Cellini. Aceasta a fost furată dintr-un muzeu din Viena și ascunsă într-o pădure, iar artiștii au recreat-o din sare și au plasat-o într-o pădure, unde animalele și condițiile meteo au remodelat-o treptat, până a dispărut.
Anca Benera: “Spre deosebire de animale, oamenii creează nevoi cerute de societate și astfel modifică lumea din jurul lor și creează o altă lume în care relația cu natura este mediată prin tehnologie, ceea ce îi face pe oameni să fie în mod perfect înstrăinați și rătăciți în propria lor existență.”
Artiștii explică faptul că interesul lor pentru natură și ecologie a devenit tot mai evident începând cu lucrarea „No Shelter from the Storm” din 2015, care abordează legătura dintre militarism și natura. Artiștii explorează amprenta invizibilă a conflictelor armate asupra mediului și modul în care infrastructura militară afectează natura fără a fi menționată în discuțiile despre schimbările climatice.
Expoziția de la Timișoara include șapte lucrări majore realizate de artiști în ultimii ani, oferind o oportunitate de a înțelege mai bine practica artistică a Ancăi Benera și a lui Arnold Estefan.
Expoziția, curatoriată de Krisztina Hunya și Diana Marincu, va fi inaugurată pe 24 octombrie 2024 la Fundația Art Encounters.
Orașul vorbește este o emisiune realizată de Daria Ghiu și produsă de Gabriela Mitan Dulgheru, difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.