De la Blues la Beatles, pentru o cauză nobilă: Berti Barbera & Nicu Patoi cântă în beneficiul copiilor cu autism
23 Ianuarie 2025, 13:06
Orașul vorbește cu Ioana Bărbuliceanu, psiholog și fondatoarea asociației BIB Autism, despre nevoile copiilor cu autism, sprijinul oferit de asociație și misiunea acesteia de a integra copiii în comunitate prin terapii personalizate și activități care le susțin dezvoltarea. Conversația a avut ca punct de plecare un eveniment special – un concert caritabil intitulat De la Blues la Beatles, ce va avea loc la București, vineri, 24 ianuarie 2025, ora 19:00, în clubul I-AUZI UNA. Protagoniștii evenimentului, Berti Barbera & Nicu Patoi, vor susține un spectacol unic, iar fondurile strânse din bilete vor fi direcționate pentru a acoperi costurile terapiilor, echipamentelor speciale și altor nevoi educaționale ale copiilor cu autism.
“Am început să lucram încă din facultate cu copiii cu autism, motiv pentru care le știm nevoile. Lucrăm de ani de zile cu acești copii, cu familiile lor și ne bazăm în principal pe terapie personalizată, începând cu terapia ABA, care este o terapie pe bază de recompensă și care funcționează foarte bine la copiii cu autism și ADHD și alte tulburări de dezvoltare. Vorbim apoi și de terapie logopedică, de integrare senzorială. Copiii vin cu diverse probleme, cu întârziere în limbaj, unii dintre ei ajung la 4-5 ani fără să poată să vorbească, altii au dislexie, disgrafie, tulburări de comportament. Fiecare are propriile nevoi. Facem o evaluare și mai departe construim un plan de intervenție personalizată. Toate aceste lucruri necesită timp și necesită bani pentru că terapia este foarte scumpă.”
Deși terapia este esențială, multe familii sunt obligate să renunțe la ore importante de terapie sau să le amâne din lipsă de fonduri. Acest lucru are un impact negativ pe termen lung asupra dezvoltării copiilor. În alte țări, a precizat Ioana Bărbuliceanu, copiii cu autism beneficiază de sprijin extins, însă în România acest lucru este încă o utopie. Ea a pledat pentru necesitatea reglementărilor naționale care să asigure accesul copiilor cu autism la educație și terapie, fără ca părinții să fie împovărați financiar.
“Dacă analizăm costurile unei ore de terapie sau consiliere în raport cu salariul mediu net de aproximativ 2000-2300 de lei, devine evident că pentru multe familii este imposibil să suporte aceste cheltuieli. De aceea am venit cu inițiativa unei asociații, tocmai ca să putem să le oferim tuturor copiilor, și celor care lucrează cu noi în cabinetele noastre personale, dar și altor copii care se confruntă cu aceste probleme, șansa ca părinții să nu mai plătească din buzunar toate aceste costuri de terapie, de consiliere. Dar lucrurile astea nu ar trebui să le facem doar noi, ar trebui să fie reglementate la nivel național.”
Ioana Bărbuliceanu și-a exprimat dorința ca acest concert să fie doar începutul unei serii de evenimente similare, dedicate sprijinirii nu doar a copiilor cu autism, ci și a celor cu alte tulburări de dezvoltare. Ea a evidențiat importanța investiției în viitorul acestor copii, care vor deveni adulți, subliniind că sprijinul oferit acum le poate transforma parcursul vieții.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.