Ascultă Radio România Cultural Live

Daniela Vasile, realizator Radio România Cultural: “Tot nu mă satur să aflu despre fapte frumoase și oameni speciali și să le transmit ascultătorilor veștile bune”

08 Martie 2021, 06:00

Pe Daniela Vasile, realizator al emisiunii Introspecții, la Radio România Cultural, părinții o voiau inginer. De altfel, prima facultate pe care aceasta a absolvit-o este cea de Automatică. Însă tânăra care lucra deja într-o fabrică, asculta rock și citea filosofie a ales Radioul. Unde a experimentat, din 1990 încoace, toate genurile radiofonice. A făcut documentare, reportaje, transmisiuni, dar și emisiuni de tot felul, de la culturale și politice la cele cu teme psihologice.

Despre fascinația radioului și încurcăturile de care a avut parte din cauza emoțiilor, despre felul în care ne pune la încercare pandemia și cum lucrează de acasă  în perioada asta un psihoterapeut și om de radio, dar și despre multe altele povestește, mai jos, Daniela Vasile.

Despre ce sunt, în această perioadă, Introspecțiile pe care le realizați la Radio România Cultural, duminica, de la ora 18:30?

Emisiunea Introspecții este despre trăirile noastre de zi cu zi, așa că, de luni bune, provocările pandemiei au rămas în prim plan. Orice temă psihologică este trecută prin acest filtru, nu avem încotro. Iubirile, depresiile, anxietățile, totul e acum despre cum ne adaptăm și cum reușim să mergem mai departe, despre cum să ne vedem de viață. Avem nevoie să ne găsim propriile repere în povestea asta și îmi doresc ca Introspecțiile să fie de ajutor.

Lucrați la Radio din 1990, timp în care ați făcut de toate, de la documentare, reportaje și transmisiuni, la emisiuni. Care a fost prima emisiune în care v-ați auzit? Mai țineți minte cum a fost?

Prima rubrică realizată de mine s-a numit Alternative psihologice. Dar până să ajung să semnez o rubrică sau o emisiune, am lucrat „pe teren”, cum se spunea. Primul meu interviu a fost ratat. Am înregistrat mai bine de o oră pentru un material ce mi se ceruse a fi de cinci minute. Interlocutor excelent, om de știință, director de institut, informație deosebit de interesantă. Aveam niște emoții cât Casa Poporului. Am uitat să dau drumul la înregistrare, am apăsat greșit butoanele. Așa că am ajuns în redacție cu... nimic. Roșie ca o sfeclă, mi-am cerut scuze și am refăcut interviul. Dar încurcături din cauza emoțiilor am mai avut, chiar și după ce m-am făcut mai mare, atunci a fost doar botezul focului.

Eram o timidă. Îmi doream să am o voce, dar mi-a trebuit ceva timp să o găsesc

Cum ați ajuns la radio?

Țara și părinții mei m-au vrut inginer. Eram bună la matematică, așa că logica de a fi inginer nu era chiar greșită. Dar a venit Revoluția. Eram studentă în ultimul an la Facultatea de Automatizări și Calculatoare și lucram într-o fabrică, în rest, ascultam rock, citeam filosofie și psihanaliză și mergem la ceaiuri, la mare și la schiat cu prietenii, habar nu aveam ce se întâmplă. Dar m-am trezit brusc la realitate și a fost pentru prima dată în viața mea când am decis ferm pentru mine. Am spus Radio și Radio a fost. Am luat și diploma de la Automatică, că doar nu era să o las în aer, dar cu ingineria am încheiat-o pe veci.

Ce a avut Radioul atât de irezistibil de i-ați rămas fidelă până în ziua de azi?

E o poveste mai lungă. Părinții mei au lucrat aici. Nu îmi este clar nici acum de ce și-au dorit să stau departe de Radio și de ce au făcut tot posibilul să mă convingă să mă țin de inginerie. Cum am scăpat, nici că m-am mai uitat înapoi. Am reușit să îi fac mândri pe ai mei, până la urmă, cu ce am realizat la Radio. Mi-a luat ceva timp, recunosc. Radioul era un mister pe care l-am simțit în anii copilăriei și adolescenței, datorită părinților mei. Când am ajuns să fi eu la radio, fascinația a crescut exponențial. Nici nu știu cum am luat examenul în redacție. A fost o șansă. Eram o timidă. Îmi doream să am o voce, dar mi-a trebuit ceva timp să o găsesc. Aveam de spus, însă nu aveam curaj. M-au ajutat colegii mai mari. Nu uit cum stătea Dan Manolache să mă ajute să învăț să citesc o știre pe vocea mea, câtă răbdare putea să aibă. A fi o voce, a fost irezistibil. Dar și a afla mereu noutăți din arii diverse. Și a întâlni oameni, a fost și mai și. Oamenii, colegii, invitații, ascultătorii, poveștile. În plus, toată tehnica de a face dintr-o poveste o realitate sau invers.

De-a lungul timpului, ați realizat aici nu doar emisiuni pe teme de psihologie, ci și culturale și... politice. Cum ați făcut trecerea de la politică la psihologie? Ce amintiri cu politicieni aveți, din acea perioadă?

Mi-a plăcut mult să experimentez toate genurile radiofonice și să ajung în toate ariile tematice. Radio România mi-a dat această șansă, de a face proiecte și emisiuni îndrăznețe, uneori riscante, de a experimenta libertatea de expresie cât m-au ținut pe mine puterile. Cu politica a fost un experiment psihologic pe viu, mai ales în ceea ce mă privește. Am stat de vorbă cu mai marii vremii în emisiunile mele în direct și am scăpat teafără, ce să spun. A fost interesant. Eu prefer să am aceeași atitudine în interviu, indiferent de funcția interlocutorului, mă gândesc mereu să fie un dialog util ascultătorului. Am unele amintiri care ar suna spumos, poate, dar sunt, de fapt, momente de întâlnire, eu așa le văd.

Ar trebui să ne îngrijim de relațiile cu oamenii din jurul nostru, cu familia, prietenii, vecinii, colegii, trecătorii. Aici avem de lucru

 

Care sunt cele mai frumoase momente pe care vi le-a oferit radioul, în toți acești ani?

Talk-show-urile în direct, interactivitatea, acestea mi-au adus cea mai mare satisfacție profesională. Dar și tratarea pe îndelete a unui subiect în emisiunile de tip documentar sau în reportaje. Totul limitat de intervalul de emisie. În talk-show ai impresia că ai tot timpul din lume, dar tot ești cu ochii pe ceas. La documentar sau reportaj se simte și mai tare acest timp implacabil. Momente speciale au tot fost și sper că vor mai fi. Nu am cum să aleg, să spun cutare a fost cel mai frumos. Când sună într-o emisiune de noapte, în direct, o studentă care vine din Germania acasă, în țară, și ascultă Radio România Cultural în tren, ascultă talk-show-ul preferat și te sună să îți spună asta și să dezvolte subiectul emisiunii cu tine, este un moment foarte frumos. Îmi lipsește. Trendul acum e cam fără interactivitate.

Însă am momente speciale și acum. Cu dialogurile cu invitații mei în direct, la Introspecții, dar și cu interviurile de la Născut în România. Tot nu mă satur să aflu despre fapte frumoase și oameni speciali și să le transmit ascultătorilor veștile bune. Chiar și atunci când dezbatem subiecte mai dificile sau vorbim despre greutățile vieții, mereu există o veste bună, așa e firesc să fie și așa este la Radio România Cultural. De exemplu, atunci când vorbești despre depresie, statisticile arată că situația este din ce în ce mai gravă și dai această informație. Mai departe vezi ce faci cu informația, ce poți construi de aici. Așa găsești profesioniști și organizații care se luptă cu sistemul și au rezultate, așa gasești persoane care s-au descurcat în situații de viață ce păreau fără ieșire.

Când ați hotărât să studiați psihologia și să vă faceți o meserie din asta? Când ați început să faceți emisiuni cu teme din acest domeniu?

Emisiuni cu teme psihologice am făcut chiar de la începutul activității mele în redacție și am încercat să mențin linia aceasta, chiar și în perioadele în care am lucrat subiecte foarte diferite, aparent fără legătură cu psihologia. Sau când contextul general nu prea era favorabil abordărilor psi. Am susținut mereu că psihologia trebuie să fie prezentă la radio, e un domeniu esențial. Fără să te înțelegi pe tine și fără să poți desluși perspectiva altuia, cred că nu ai șanse de creștere. Și nici societatea nu are. Cu studiile în domeniu, ce să spun, ele au venit, mi s-au întâmplat, la fel fel cum a fost cu radioul. A venit momentul, pur și simplu. Mi-a și plăcut să mai fiu iar studentă. Apoi formările de specialitate au venit ca o continuare firească.

Sunteți și psihoterapeut. Care sunt problemele de sănătate legate de psihic cu care considerați că se confruntă mulți dintre noi, de un an încoace, de când a început această pandemie?

Pandemia ne pune la încercare în multe feluri. Se tot vorbește despre faptul că ne obligă să stăm față în față cu noi înșine, mai mult ca oricând. Se pare că de aici ar veni problemele, așa se spune, că e greu să fii cu tine însuți. Dar cât de greu poate fi să fii tu cu tine? Există spectrul îmbolnăvirii, nu e lesne de gestionat un pericol exterior invizibil. Dar apropierea de pericol e o șansă de apropiere de noi înșine. Ar fi, totuși, de atras atenția la nivelul sistemului de îngrijiri în domeniul sănătății mintale. România nu stă deloc bine la capitolul ăsta. Un recul al pandemiei este de așteptat în afecțiuni pshice.

 

Vom ieși cu creierii zdruncinați din această pandemie? La ce trebuie să avem grijă?

Vor fi efecte pe termen lung. Aș spune, însă, că mai bine decât să ne facem griji de creierii zdruncinați, să ne îngrijim de relațiile pe care le avem cu oamenii din jurul nostru, cu familia, cu prietenii, cu vecinii, cu colegii, cu trecătorii. E ceva ce chiar putem face, în orice condiții, și cu folos. În zona relațiilor cu ceilalți este de lucru, aș spune să ne punem pe treabă.

Mi-e dor să particip la ședințe de redacție inutile sau la conferințe de psihologie anoste

Ce ar trebui să facem ca să suportăm mai ușor această perioadă, în condițiile în care mulți susțin că ar fi bine să începem să ne obișnuim cu ideea că viața noastră nu va mai fi niciodată ca înainte? Dar cum era înainte, ce era așa de grozav înainte? De ce să idealizăm un trecut? În orice caz, adaptarea este o bună strategie. Adaptarea conștientă și activă, adică să ai ceva de spus în mersul lucrurilor, de acolo de unde te afli tu, din profesia ta, din locul tău în societate, nu de pe canapeaua din fața televizorului.

 

Ce ați descoperit despre dvs., în această perioadă complicată?

Că îmi este dor să particip la ședințe de redacție inutile sau la conferințe de psihologie anoste. Să fie în birou sau în sală, fără ecrane, să ne dăm coate, apoi să povestim în pauza de cafea.

Cum sunteți dvs. în viața de toate zilele?

Din câte mă știu, sunt cam la fel ca la radio, nu e mare diferență.

Care vă sunt hobby-urile, pasiunile?

Nu știu dacă mai am. Pasiunile mele mi-au devenit profesii și stil de viață. Radioul, psihologia. Ar mai fi rockul. Și am o colecție de bufnițe.

Cum vă faceți munca, în vremurile astea? Cât de dificil este să lucreze de acasă un psiholog și om de radio?

Cam totul e online și mai totul depinde de cum merge wi-fi-ul. Sau dacă vecinul lucrează de acasă cu bormașina în timp ce eu editez un interviu sau am o terapie. Mă mai enervez, mă mai deprim, ca tot omul. Am dificultăți în a-mi face un program de lucru. Când acasă e și serviciu, uneori poate fi complicat să le separi.

Care sunt subiectele despre care v-ați dori să vorbiți, în viitorul apropiat, la Instrospecții?

Despre libertate. Despre libertate și autenticitate aș vorbi tot timpul. Dar, până una alta, tot pandemia ține prima linie.

Comunicarea în era digitală. „Tot mai mulți oameni vor reflecta din ce în ce mai mult la diferența dintre public și privat, mai ales în contextul în care rețele sociale devin atât de periculoase”, Monica Jitariuc
Produs de Radio România 20 Decembrie 2024, 13:28

Comunicarea în era digitală. „Tot mai mulți oameni vor reflecta din ce în ce mai mult la diferența dintre public și privat, mai ales în contextul în care rețele sociale devin atât de periculoase”, Monica Jitariuc

„Orașul vorbește”  despre transformările relațiilor de familie și prietenie în contextul tehnologiei...

Comunicarea în era digitală. „Tot mai mulți oameni vor reflecta din ce în ce mai mult la diferența dintre public și privat, mai ales în contextul în care rețele sociale devin atât de periculoase”, Monica Jitariuc
Jurnalistul Matei Martin: „Avem o viață culturală vioaie, dar foarte săracă”
Produs de Radio România 20 Decembrie 2024, 13:18

Jurnalistul Matei Martin: „Avem o viață culturală vioaie, dar foarte săracă”

Orașul vorbește  cu  Matei Martin , jurnalist și redactor-șef al revistei  Observator Cultural  și...

Jurnalistul Matei Martin: „Avem o viață culturală vioaie, dar foarte săracă”
Iv cel Naiv: „Ficționarul e un fel de joc în care nu există reguli, doar să intri acolo și să-ți dai voie să scrii ce îți vine prin cap”
Produs de Radio România 19 Decembrie 2024, 12:16

Iv cel Naiv: „Ficționarul e un fel de joc în care nu există reguli, doar să intri acolo și să-ți dai voie să scrii ce îți vine prin cap”

Orașul vorbește  cu  Iv cel Naiv  despre cartea sa,  Ficționar , o agendă interactivă publicată de...

Iv cel Naiv: „Ficționarul e un fel de joc în care nu există reguli, doar să intri acolo și să-ți dai voie să scrii ce îți vine prin cap”
Magia muzicii și puterea mentorilor: cum se construiesc generații de artiști
Produs de Radio România 18 Decembrie 2024, 16:05

Magia muzicii și puterea mentorilor: cum se construiesc generații de artiști

Orașul vorbește  cu  Magdalena Ursu , profesor și coordonator al Catedrei de Vioară și Corzi Grave de la Colegiul...

Magia muzicii și puterea mentorilor: cum se construiesc generații de artiști
Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 13:56

Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"

Romanul emblematic  „Sînt o babă comunistă!”  de  Dan Lungu  va fi citit integral de...

Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"
Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 12:09

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene

Alături de  Silvia Teodorescu  și ghidați de  Pascal Garnier , președintele Asociației pentru Dezvoltare...

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene
Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 00:40

Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”

La final de an, Editura Casa Radio invită publicul să descopere albumul „ Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu...

Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”
Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”
Produs de Radio România 16 Decembrie 2024, 14:52

Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”

Seria de romane  Hulda  a autorului islandez Ragnar Jónasson, tradusă în română la  Crime...

Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”
Ascultă live

Ascultă live

03:30 - 04:30
Texte și pretexte (Reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
03:00 - 04:00
English 5
Ascultă live Radio România Internaţional 1
03:00 - 04:00
reluare Cum ne place! (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
00:00 - 06:00
Hit Mix ( emisiune muzicală specializată)
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru