Daniela Rei Vișan în dialog cu Teodoru Ghiondea la Radio România Cultural
31 Octombrie 2020, 06:16
” Natura e o carte divină: pentru a citi în ea nu trebuie erudiție ci atenție. Literele ei sunt intelecțiuni învăluite în fenomene, în agitație, în zbucium. E de ajuns să facem tăcere în noi, să suprimăm toate modificările principiului mental, pentru ca și zbuciumul Naturii să se potolească și pe fața ei de cristal (...) să se producă emergența literelor divine latente în ea. Și probabil că fiecare literă se leagă cu un fir de aur de o stea.(...) E ușor de înțeles că interpretată în acest fel, lectura Cărții Naturii e o răscumpărare, o reintegrare în habitatul lor definitiv a lucrurilor citite. Dacă lectura se face prin noi, oamenii, scrierea nu s-a făcut oare tot prin ființe comisionate pentru asta? Propriu-zis orice gest, vorbă, acțiune, patimă a noastră , scriu în Cartea Naturii. Dar atunci literele, cuvintele, frazele sunt trimise într-un înspăimântător exil, devin scântei prizoniere în Keliphot-uri, în carapace impermeabile, în măsura împietririi noastre. Și ce imensă responsabilitate.”
” Imaginația are puterea să transforme o noțiune într-un orgnism viu. Armă cu două tăișuri. Entitatea astfel creată, ca tot ce e în lumea nostră, participă la cele trei gune. Depinde de noi, care imaginăm, dozajul lor. Iar responsabilitate.Căci odată creată, imaginea se emancipează.Dacă o trimitem în lume cu bună intenție, cu ritul ei de botez, adăugându-i o dimensiune intelectuală, devine un ajutor al nostru. Dacă nu.... Și ce iese din imaginația oamenilor.”
Vasile Lovinescu- Jurnal alchimic
Trăim într-o lume gălăgioasă, agitată, narcisistă, în care viteza și distracția par să modeleze viețile multor oameni. S-au adăugat în ultimele luni frica, boala, angoasa, răsturnarea valorilor și a regulilor pe care le știam. Relațiile dintre oameni se modifică continuu, totul pare să se dizolve într-un mediu virtual coroziv, distrugător. Excesul de imagini ne blochează atenția; viteza cu care se perindă acestea ne atrag într-un malaxor perfid ce fărâmițează gândurile, amintirile, speranțele. A fost descrisă din ce în ce mai des ” dependența de telefon”. Este una din cele mai periculoase forme de adicție. Specialiști din diverse domenii, psihologi, sociologi, psihiatri, antropologi studiază acest fenomen care redesenează harta interacțiunilor interumane. Pe toate planurile.
Suntem oare suficient de pregătiți să facem față acestei furtuni tehnologice? Mai avem suficient discernământ pentru a ne putea adapta la toate aceste schimbări ce ne vor modifica relațiile cu proprii copii, cu prietenii , părinții sau colegii noștri?
Utilizarea în exces a noilor tehnologii va modifica modul în catre ne relaționăm noi înșine cu lumea, cu natura, cu societatea. Vom mai dori să răsfoim o carte, să admirăm o floare, să ne ridicăm privirile spre cer... sau totul se va petrece prin intermediul unui ecran?
În această ediție a emsiunii REConCHILLiant vom continua și vom nuanța o temă foarte frumoasă pe care v-am propus-o și în luna septembrie despre VĂZ și AUZ, despre ochiul interior care ne ajută să deslușim câteva din tainele lumii.
Există o artă a privirii, o disciplină a auzului, o intuiție care să le lege. A trece dincolo de aparențe, a simți și a înțelege geometria lumii, firele invizibile care ne leagă de întreg universul necesită antrenament, discernământ, perseverență, puterea de a păstra ceea ce este bun și de a renunța la ceea ce ne bruiază gândirea și viața.
Cum este posibil acest exercițiu intelectual vom afla de la domnul profesor Teodoru Ghiondea coordonatorul Colecției Philosophia Perennis de la Editura Herald; la Radio România Cultural, sâmbătă 31 octombrie 2020 de la ora 14,30.