Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Aurel Rogojan
05 Februarie 2021, 15:40
” Tot ce auzim e o părere, nu un fapt. Tot ce vedem e o perspectivă, nu un adevăr.”
Marc Aurelius
Sâmbătă 6 februarie 2021 de la ora 14,30 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul Aurel Rogojan general de brigadă(r) al Serviciului Român de Informații.
În cele 30 de minute ale emisiunii REConCHILLiant vom aborda câteva teme extrem de sensibile și de actuale, generate de criza globală prin care trece omenirea în acest moment. S-a vorbit tot mai mult în ultimele luni despre ”Marea Resetare”; au apărut diverse teorii și s-au iscat nenumărate polemici privind acest subiect delicat. Domnul general Aurel Rogojan ne va explica contextul în care a apărut această idee și impactul pandemiei cu COVID 19 asupra percepției acesteia în societatea contemporană.
La începutul anilor 90 apărea în USA volumul sociologului și politologului american Francisc Fukuyama ” Sfărșitul istoriei și ultimul om”, volum care a provocat nenumărate valuri pro/contra în întreaga lume, inclusiv pe continental american. Mulți au perceput ca pe o mare îndrăzneală teoria lui Fukuyama, conform căreia, o resetare a întregii societăți burgheze democratice ar reprezenta o necesitate imperioasă. Sunt cuprinse în volum întrebări profunde privind idealurile și posibilitățile concrete de evoluție ale diverselor forme de organizare politică și socială , întrebări care continua să genereze alte și alte dileme chiar și astăzi, la 30 de ani de la lansarea volumului. Ambiguitatea și antagonismul din lumea contemporană impun o reașezare a valorilor și regulilor jocului, consideră cei mai mulți politologi și antropologi.
În ce direcție o va lua însă omenirea?
Criza generată de pandemia cu COVID 19 a accentuat nenumărate decalaje sociale și economice; a accelerat remodelarea unor centre de putere politică și economică, dar mai ales și-a pus amprenta în mod decisiv asupra mentalului colectiv, asupra unor cutume de relaționare și comportament individual. Unii analiști consideră această pandemie ca pe un adevărat război biologic. Sunt țări în care serviciile de intelligence s-au implicat rapid și masiv în rezolvarea problemelor medicale, economice și sociale generate de măsurile de lockdown recomandate de epidemiologi.
Profesorul Klaus Schwab, Președinte și membru fondator al Forumului Economic Mondial consideră că ” O Mare Resetare este necesară pentru a construi un nou contract social, menit să onoreze demnitatea fiecărei ființe umane.”
Este bine știut faptul că marile epidemii apărute în istorie au fost urmate de schimbări semnificative pe plan politic, social, antropologic. Ciuma, variola, tifosul, febra galbenă, tuberculoza, gripa au avut un impact mai puternic asupra omenirii decât intervenția oricărei armate a lumii. Ciuma bubonică, sau ” Moartea Neagră” de la sfârșitul secolului al XIV- lea a dus la înjumătățirea populației globului. Omenirea a avut nevoie de 100 de ani pentru a rechilibra pagubele provocate de epidemie. La începutul secolului al XVII-lea tifosul a secerat 10 milioane de vieți. Gripa spaniolă apărută imediat după primul război mondial a produs un număr mai mare de victime decât cel provocat de război.
Domnul Aurel Rogojan ne propune o abordare sintetică a acestor praguri prin care a trecut omenirea, analizâd după câteva criterii bine conturate și dimensiunile crizei prin care trecem acum. Termeni precum ” război informational global”, ” insecuritate biologică Planetară”, ” absența strategiilor de gestiune a crizelor mondiale” aruncă o umbră de îndoială și neincredere.
Iată subiectele pe care le vom discuta sâmbătă 6 februarie de la ora 14,30 la Radio România Cultural:
-S-a vorbit despre criza COVID ca despre ” Marea Resetare”. Este corectă sau exagerată afirmația?
-Care sunt cele mai afectate domenii ?
-A fost criza sanitară doar vârful de iceberg al unei crize mai profunde?
-S-a modificat modul de gândire și relaționare al oamenilor?
-Am devenit excesiv de dependenți de tehnologie și IT?
-Ce meserii s-au modificat semnificativ?( până la ora actuală conform statisticilor oficiale aproximativ 35% din angajați au fost obligați să se recalifice).
-S-a transformat cultura într-o Cenușăreasă? Cât/Cum/ În ce direcție s-a reinventat?
-Este acesta un moment de cotitură ireversibil?
-Au devenit rețelele de socializare câmpul de luptă în competițiile electorale?
-S-au reașezat anumite piese pe harta geopolitică?
-Ce s-a schimbat și în ce direcție?
-Va prelua China poziția de lider economic al lumii?( Conform datelor oficiale se estimează că anul 2021 ar putea fi pentru China cel mai profitabil an din ultimul deceniu.)
-Atitudinea față de purtarea măștii a fost dictată de considerente medicale sau politice?
-Este această criză un examen pentru sistemele medicale dar și un indicative al încrederii populației în autorități?