Cultura la farfurie. Norocul din plăcintă și oracolul din prăjitură
06 Februarie 2025, 13:12
Tradițiile culinare sunt mult mai mult decât simple obiceiuri de preparare a hranei, ele spun povești, creează legături și oferă speranță pentru viitor. Adriana Sohodoleanu ne introduce în acest episod, în lumea fascinantă a plăcintelor cu răvaș și a obiceiurilor care le însuflețesc.
Obiceiul de a ascunde un obiect special într-o plăcintă la început de an se regăsește în mai multe culturi europene. Un exemplu notabil este plăcinta Vasilopita din comunitatea elenă din România, care ascunde un bănuț între straturile sale de aluat.
“Oamenii păstrează acest obicei care mi se pare absolut minunat, pentru că are și o poveste, dar și un mesaj. Legenda spune că, într-o vreme, o taxă foarte grea a fost impusă comunității Sfântului Vasile. Oamenii, neputând să o plătească în bani, au fost nevoiți să ofere bijuteriile familiei pentru a acoperi datoria. Înduioșat de suferința lor, Sfântul Vasile a mers la împărat și a reușit să obțină anularea taxei. Pentru a returna bijuteriile, neștiind cui aparținea fiecare obiect, Sfântul a copt o plăcintă mare, pe care a binecuvântat-o după Sfânta Liturghie. Apoi, a împărțit plăcinta oamenilor, iar fiecare persoană a găsit în felia sa ceea ce pierduse.”
Plăcintele cu răvaș și bomboanele cu mesaje nu sunt doar simple deserturi, ci aduc un plus de magie și anticipare. Acestea au fost atestate încă din 1883, când Moses Gaster menționa biletul cu oracol ascuns în plăcinta de Anul Nou. Astăzi, aceste mesaje au ajuns să fie găsite nu doar în plăcinte, ci și în dulciuri celebre, precum bomboanele Baci din Italia sau fortune cookies din cultura asiatică.
Asemenea plăcintei cu bănuț din Vasilopita sau Galette des Rois din Franța, multe obiceiuri culinare au evoluat de-a lungul timpului. Chiar și ingredientele folosite s-au adaptat, pentru a menține tradiția vie într-o formă accesibilă contemporanilor.
„Nu cred că s-ar putea merge mai departe dacă doar am replica. Sunt o mare iubitoare a tradițiilor, sunt foarte supărată atunci când se pierd sau sunt diluate fantastic, însă a trebuit în ultimii ani să accept această idee, că ele nu mai pot fi replicate așa cum se făcea acum 50 de ani sau 100 de ani sau mai degrabă cum credem noi că erau atunci, pentru că și atunci, de fapt, erau deja adaptate epocilor respective. Trebuie să le adaptăm, de a le face să-și găsească locul în viața noastră de acum.”
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.