Cultura la farfurie. Episodul 2: Vremea zacuștei
22 Septembrie 2021, 15:28
“Multă vreme, zacusca a fost privită doar ca mâncarea celui care nu are nimic în frigider, ca mancarea studentului în cămin, ca mancarea ce calătorește cel mai bine în autocare spre românii din diaspora”, a spus Adriana Sohodoleanu în emisiunea Orașul Vorbește, adăugând că s-a bucurat că a găsit într-o carte a lui Radu Anton Roman o zicală, culeasă de la un profesor, care repune zacusca pe un loc mai bun în panteonul gastronomic: “N-ai nici tu, nici Zarathustra / Bani să-mi cumpere zacusca”.
Adriana Sohodoleanu, doctorand în sociologia practicilor alimentare și fondatoarea site-ului biscuit.ro, i-a spus mai multe despre istoria acestui preparat Andrei Petrariu, pornind de la vikingi, cu oprire în Imperiul Rus și trecere prin Bulgaria, Macedonia, Grecia, Georgia, Armenia și multe alte locuri.