Casele din București vorbesc la Radio România Cultural. Proiect dedicat Anului Centenar
08 Ianuarie 2018, 08:30
100 de ani de la Unire înseamnă 100 de ani de povești. Pe tot parcursul anului 2018, lunea, în emisiunea Orașul vorbește, o casă din București își spune povestea la Radio România Cultural.
Câte povești ascund zidurile caselor vechi puțini dintre noi știu. Acesta este motivul pentru care pornim într-o căutare a caselor în care s-a scris istorie în București și le dăm ocazia să își spună povestea.
Am căutat în arhive, la moștenitori, în romanele scriitorilor, în jurnale, pentru a afla evenimentele petrecute în aceste case-personaj, care vor face mărturisiri uluitoare pentru ascultătorii contemporani:
”Cum stai tu așa, tinere, în fața mea, în plin centru al Bucureștiului, gândește-te că în 1680 aici era hotarul. Și pe hotar, o casă. Eu. O casă dată de primul proprietar Mănăstirii Kretzulescu.” Așa își începe povestea Muzeul Național de Artă, fostul Palat Regal din București.
”A trecut cineva pe lângă mine și mi-a spus că sunt urâtă. Hmm…nici măcar nu m-a privit mai mult de o secundă. Poate puțin prăfuită, fără machiaj, poate cu riduri adânci, lăsate de cele ce am văzut și trait, dar urâtă, nu! Eu l-am cunoscut pe Carol I. Datorită lui m-am născut în 1868. Să vă văd eu, domnilor care spuneți că sunt urâtă, după 150 de ani. Pe 25 septembrie 1872 toată lumea mă admira. Frumoasă, tânără, o poartă de plecare spre Moldova. Atunci, Gara Târgoviște. Acum, Gara de Nord.”
Fiecare casă prinde glas și poveștește cele mai importante evenimente care au avut loc în anul 1918. Casa care își spune povestea săptămâna asta este Palatul Cantacuzino, actualul sediu al Muzeului George Enescu.
De la 10:05, în emisunea ”Orașul vorbește” , on air și online, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro.
Un proiect Radio România Cultural, sustinut de Primaria Municipiului Bucuresti prin Administratia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.