Corina Șuteu: „Dacă ar veni vreo apocalipsă, radioul ar putea fi un salvator”
01 Noiembrie 2024, 16:03
De Ziua Națională a Radioului, Orașul vorbește cu ascultătorii și prietenii săi din lumea culturală: Corina Șuteu, fostă Ministră a Culturii și important manager cultural, Alexandru Ciubotariu aka Pisica Pătrată, street artist și autor de BD, Augustin Ioan, arhitect și profesor universitar, Catinca Drăgănescu, regizoare și manager interimar Teatrul Masca și pianista Sînziana Mircea, cu o cunoscută carieră internațională. Cu toții au vorbit atât despre importanța radioului în viețile lor, cât și despre semnificația radioului astăzi și viitorul acestui mediu.
Corina Șuteu, manager cultural, fost Ministru al Culturii: „Radioul păstrează posibilitatea de a transmite conținut într-un mod care, pentru domeniul cultural, e foarte prețios. Ce povestești la radio trebuie să aibă o formă de conținut credibil pe care celălalt să-l asculte. Un artist poate vorbi la radio și poate spune lucrurile altfel pentru că vocea lui contează, intonația lui, felul lui de a povesti despre ceea ce face, ceea ce contează. E o formă de sinceritate.”
Artistul Alexandru Ciubotariu aka Pisica Pătrată: „Eu ascult, uneori foarte activ, că sunt lucruri care mă interesează extrem de mult. Radioul e ca un prieten care e alături. Poate suna ciudat să alături cuvântul radio unui prieten, dar chiar așa simt. Am început deja să cunosc oamenii, pe mulți dintre voi vă știu personal și efectiv simt că sunt așa, într-o relație de prietenie foarte strânsă și cu voi lucrez, trăiesc practic în fiecare zi.”
Arhitectul Augustin Ioan: „Istoria mea cu radioul este destul de veche. Eram student când colaboram cu Radiodifuziunea Română. Îmi aduc aminte că făceam tot felul de interviuri. Am fost și în taberele studențești. Aveam un magnetofon din acela micuț, cu care se făceau pe vremea aia înregistrările. Îți rupea umărul! Or fi patruzeci și ceva de ani de atunci!”
Regizoarea Catinca Drăgănescu, managerul Teatrului Masca din București: „Noi la teatru ascultăm mult Radio România Cultural. E un obicei pe care l-am adus cu mine din apartamentul bunicilor, până în ziua de azi. E cred că una dintre cele mai constante și mai plăcute prezențe, pentru că aflăm o grămadă de lucruri noi și, în același timp, e o chestie să ne auzim prietenii, să ne auzim colegii, să ne auzim cunoscuții. Ne aduce mai aproape în lumea asta în care suntem destul de segregați și destul de prinși, fiecare în proiectele și în bulele lui. Asta e ceva ce ne ține aproape.”
Pianista Sînziana Mircea: „Radioul este o casă plină de prieteni, care te însoțește atunci când ești departe de casă și e cel mai minunat lucru, pentru că eu pornesc radioul atunci când sunt plecată, fie că sunt în turneu, fie că sunt în vacanță. Întotdeauna mă conectez și mă simt și mai aproape de casă.”