Concert de Anul Nou cu Orchestra de Cameră Radio, la Sala Radio
08 Ianuarie 2018, 11:40
2018 începe la Sala Radio cu Concertul de Anul Nou, susținut miercuri, 10 ianuarie, ora 19.00, de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Alexandru Ganea, cu participarea sopranei Melinda Samson.
Pe afișul concertului se va afla un mix de lucrări baroce vocal - simfonice de Corelli, Händel, Rameau, Bach și Purcell. Prima lucrare din program va fi Concerto grosso op. 6 nr. 10 în do major, de A. Corelli, și îi va avea ca soliști pe Marian Alexandru – vioara I, Gabriel Danila – vioara a II-a și Radu Sinaci – violoncel. Vor urma două arii de operă celebre: Quanto è felice quell'augelletto, din opera Tolomeo, de G. F. Händel și aria Papillon inconstant, din opera Les Indes Galantes, de J. Ph. Rameau. O altă lucrare de Händel, MessiahHWV 56– Sinfonia, se va regăsi de asemenea în program, urmată de Aria Ei, wie schmeckt der Coffee süße din Cantata Cafelei, de J. S. Bach, având-o ca solistă la flaut pe Constanța Cazacu. Vor urma două lucrări de H. Purcell: uvertura la opera Dido and Aeneas și aria When I am laid in earth, din aceeași operă. Programul se va încheia cu Muzica apelor – Suita nr. 1 în fa major, de Händel.
Dirijorul Alexandru Ganea, în prezent dirijor permanent invitat al Filarmonicii din Pitești, s-a aflat la pupitrul dirijoral al celor mai cunoscute orchestre din România și Republica Moldova și a colaborat cu nume sonore ale scenei muzicale naționale.
Câștigătoare a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclé în 1999 și a altor competiții internaționale de profil, soprana Melinda Samson este una dintre vocile apreciate pe scena muzicală națională, specializată în lied și canto baroc, cu apariții în concerte și gale de operă atât în țară, cât și în Germania, Austria, Ungaria, Republica Moldova și Turcia.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.
Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.
Biografii
Alexandru Ganea
Alexandru Ganea face primii paşi în muzică studiind vioara la Liceul de Arte George Enescu din Bucureşti, liceu pe care îl absolvă în anul 1990. În 1996, Alexandru Ganea îşi finalizează studiile de licenţă şi master, specializarea vioară, în cadrul Academiei de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, avându-i ca profesori pe Cornelia Bronzetti (vioară) şi pe maestrul Dorel Paşcu Rădulescu (muzică de cameră şi orchestră). În anul 2001, violonistul Alexandru Ganea alege cariera dirijorală, fiind acum absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Dirijat, clasa maestrului Dumitru Goia. De-a lungul anilor, Alexandru Ganea a urmat cursuri de măiestrie cu membrii Cvartetului Voces (1993), violoncelistul Wolfgang Laufer (1993) şi dirijorul Sabin Pautza (2004 şi 2005). În anul 2010, a obţinut titlul de doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, teza fiind elaborată sub îndrumarea maestrului Şerban Dimitrie Soreanu.
Ca violonist, Alexandru Ganea a obţinut premii la diferite concursuri naţionale, cum ar fi: Premiul al II-lea la Concursul Ciprian Porumbescu (Suceava, 1983), Premiul al II-lea la Concursul Hariclea Darclée (Piteşti, 1987), Marele Premiu Struna de aur la Concursul Internaţional de la Bydgoszcz (Polonia, 1987), ca membru al Orchestrei de Cameră a Liceului de Arte George Enescu, Premiul I la Concursul Mihail Jora, secţiunea cvartet (Bucureşti, 1992).
În calitate de pedagog, Alexandru Ganea a fost profesor de vioară la Liceul de Muzică George Enescu până în anul 1997, când şi-a început cariera didactică universitară la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În prezent, Alexandru Ganea este conferenţiar universitar şi dirijor al Orchestrei Universitaria din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ muzical superior.
Pentru dirijorul Alexandru Ganea un pas important l-a constituit câştigarea, alături de Orchestra de Cameră Jeunesses Musicales, a Premiului I la Concursul Internaţional al Orchestrelor de Tineret de la Haga (Olanda, 1998). Au urmat numeroase apariţii la pupitrul unor ansambluri orchestrale din ţară şi Republica Moldova: Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova, orchestrele filarmonicilor din Iaşi, Sibiu, Braşov, Târgu Mureş, Oradea, Bacău, Chişinău, Arad, Craiova, Ploieşti, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Giurgiu, orchestra Teatrului Muzical Nae Leonard din Galaţi. Între anii 2008 şi 2012 a fost dirijor al Filarmonicii din Piteşti, instituţie la care activează, în prezent, ca dirijor invitat permanent.
Alexandru Ganea a colaborat cu nume importante ale vieţii muzicale româneşti: pianiştii Valentin Gheorghiu, Viniciu Moroianu, Vlad Dimulescu, Csiky Boldizsar, Horia Mihail, Horia Maxim, Răzvan Dragnea, Matei Varga, violoniştii Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Florin Croitoru, Cristina Anghelescu, Florin Paul, Cornelia Bronzetti, Bogdan Zvorişteanu, Alexandra Conunova, Antal Zalai, violonceliştii Marin Cazacu, Răzvan Suma, Alexandru Moroşanu, Ştefan Cazacu, harpistul Ion Ivan Roncea, clarinetiştii Dan Avramovici, Emil Vişenescu, flautistul Cătălin Opriţoiu, trompetistul Sergiu Cârstea, cornistul Petrea Gâscă, sopranele Felicia Filip, Valentina Naforniţă, Bianca Manoleanu.
În anul 2013, numele lui Alexandru Ganea a fost inclus în Enciclopedia Personalităților din RomâniaWho Is Who, iar în 2014 a apărut volumul Alexandru Ganea, Repere dirijoral – stilistice ale programatismului. În 2015, la casa de discuri Eurostar, a apărut CD-ul Enescu, Lipatti, Silvestri, avându-i ca protagonişti pe membrii Orchestrei Universitaria a UNMB şi pe dirijorul Alexandru Ganea.
Melinda Samson
Soprana Melinda Samson şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj-Napoca, întâi la oboi, iar mai apoi la canto clasic. În 2005 a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima, la clasa prof. Mircea Sâmpetrean, specializându-se în domeniul liedului şi al oratoriului, urmând masterclassuri în Arta liedului şi Canto baroc.
A obținut o serie de premii la concursuri de specialitate, precum Premiul I la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée din Brăila, în 1999, Premiul al II-lea la Concursul Național de Canto Marțian Negrea din Ploiești în anul 2000 şi Premiul al II-lea la Festivalul Internațional de Muzică Barocă La Stravaganza, Cluj-Napoca, în 2011.
În calitate de solistă participă la numeroase concerte vocal-simfonice, camerale, gale de operă, recitaluri de lied şi festivaluri, atât în ţară cât şi peste hotare (Germania, Austria, Ungaria, Republica Moldova, Turcia), interpretând oratoriile importante ale Barocului, cât și lucrări vocal-simfonice aparţinând unor compozitori precum Haydn, Mozart, Mendelssohn, Schumann, Poulenc şi Türk.
Repertoriul de lied cuprinde, pe lângă capodoperele clasice și romantice ale genului, lucrări de compozitori moderni (Ligeti, Toduță, Türk).
În prezent, Melinda Samson este lector universitar la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală.
(Biografii preluate)