Canicula rănește clădirile și monumentele istorice
19 Iulie 2024, 00:25
Trecem printr-o perioadă cu temperaturi extrem de ridicate care într-o anumită măsură afectează și clădirile istorice.
Temperaturile ridicate duc la modificarea unor structuri metalice dar și a tencuielilor care ar necesita restaurarea.
Intervențiile de modernizare generate de temperaturile din ultimile veri, prin introducerea climatizării și a tâmplăriei PVC a dus nu numai la un aspect inestetic dar și la apariția mucegaiului și a alor culturi în spațiile în care au fost introduse.
„Deteriorări cauzate de temperatură putem să găsim la structurile clădirilor vechi care includ elemente metalice. În procesul de încălzire din ce în ce mai accelerat, metalul are un factor de dilatare mult mai mare decât piatra, cărămida sau lemnul. Metalul însă se poate dilata și această dilatare poate să genereze tensiuni în punctele de prindere, torsiuni și evident forțări ale întregii structuri care se dilată când este în zona însorită, se poate contracta când este în partea cealaltă sau oricum există dilatări care sunt asimetrice. Eu pot să am o cupolă de metal dar acea cupolă se dilată foarte mult acolo unde este direct în bătaia soarelui și nu se dilată acolo unde nu este în bătaia soarelui, ceea ce înseamnă că are niște deformări asimetrice. Evident că acest proces, pe perioada unor ani de excese de temperatură poate să ajungă la deformarea totală a elementului metalic.” (Arhitect Robert Zotescu)
Termopanul sufocă picturile murale
Și picturile murale din edificii au de suferit din cauza temperaturilor dar și a modernizărilor spune restauratorul și pictorul Grigore Popescu Muscel:
„Monumentele istorice au o viață îndelungată însă depinde de cum sunt conservate, dar oricum fiind expuse și ele la șocurile acestea de temperatură au de suferit. Pentru conservarea unor obiecte cel mai important este asigurarea unui climat constant. Introducerea termopanului face ca aerul să devină static. Temperatura și lipsa de ventilație afectează tot compartimentul interior. Ferestrele, ușile toate lucrurile acestea erau făcute din lemn, ele aveau protecția din sticlă. Introducerea termopanului îl sufocă . Ceea ce face ca atmosfera din interior să fie încinsă, statică și să apară tot felul de dezvoltări biologice, mucegaiuri care acoperă stratul pictural și produc niște șocuri care le face să fie degradabile înainte de timp. Mai este un aspect referitor la introducerea instalațiilor de climatizare nu numai că urmăresc niște trasee care sunt convenabile dar trag cabluri pun niște agrafe metalice în zidărie. Obiectele acestea nu sunt discret, sunt puse ca să aibe influență asupra spațiului. Deci nu se pot face lucrări fără specialist, ori fără un plan de poziționare a acestor aparaturi.„(Pictorul Grigore Popescu Muscel)