Bettina Peters: „Munții Apuseni sunt una dintre cele mai frumoase regiuni din Europa”
08 August 2024, 16:10
Bettina Peters, expert în marketing turistic în Germania, a descoperit România din întâmplare și s-a îndrăgostit iremediabil de munții Apuseni. Despre pasiunea sa pentru turism, oamenii și locurile de care se simte legată povestește în interviul pe care a avut amabilitatea să îl ofere.
Cum ați descoperit România? Ce v-a adus la noi în țară?
În anul 2019, am planificat un roadtrip, fără familie, doar să fiu singur pe drum, și am căutat pe Google Maps ce țară ar fi potrivită pentru asta. Voiam să merg undeva unde nu există încă turism de masă și unde am șansa de a cunoaște cu adevărat oamenii de acolo. Așa am ajuns pentru prima dată la Mogoș și m-am îndrăgostit pe loc de regiune și, mai ales, de oameni. Acolo mi-am făcut prieteni, ba chiar am câștigat o familie suplimentară de-a lungul anilor.
Turismul înțeleg că este mai mult decât o pasiune pentru dumneavoastră, ce presupune această activitate?
Lucrez de aproape 15 ani în domeniul marketingului turistic. Regiunea în care locuiesc, "Schwäbische Alb" din sudul Germaniei, este foarte asemănătoare cu Munții Apuseni. Este un lanț muntos de înălțime medie, cu peisaje superbe, minuni ale naturii, cum ar fi peșteri și cascade, și mai ales cu oameni harnici și creativi, mândri de locurile lor natale și care doresc să păstreze tradițiile, dar în același timp sunt deschiși la nou – exact ca aici, în Munții Apuseni. De aceea, munca pe care o fac în Germania nu diferă prea mult de cea care urmează să fie făcută aici, în Munții Apuseni. Situația din Germania era acum aproximativ 20 de ani exact aceeași ca cea de-aici, de acum.
De ce ați ales să promovați munții Apuseni?
Munții Apuseni sunt una dintre cele mai frumoase regiuni din Europa pe care le-am văzut - și, în afară de țările din nordul îndepărtat, am călătorit deja în toată Europa. Poate cunoașteți acel sentiment când vedeți un peisaj, întâlniți oameni și vă simțiți imediat ca acasă?
Din 2019 vin anual, uneori chiar de mai multe ori pe an, aici. Am cunoscut toate anotimpurile și fiecare are aici farmecul său special. Am observat ce proiecte în domeniul turismului s-au dezvoltat, de exemplu în Roșia Montană, unde există mulți tineri activi și creativi care fac o muncă minunată pentru turism.
Apoi, la începutul anului 2024, am aflat despre proiectul Apuseni Treasure Hunt prin Facebook. După câteva telefoane și o întâlnire personală în aprilie 2024 cu Radu Stoica, organizatorul proiectului, am fost convins că merită să-mi investesc timpul aici. Am cunoscut restul echipei și, în întâlniri de două ori pe săptămână, discutăm de atunci strategia și provocările pe care le aduce proiectul. Și acestea nu sunt puține. Orice început este adesea dificil și am simțit asta și noi. Nu doar dezvoltarea aplicației, adică partea tehnică, dar și întreprinderile locale și actorii din turism ne-au pus adesea în fața unor provocări. Desigur, dezvoltarea și continuarea unui astfel de proiect costă bani și toți lucrăm ca voluntari. Asta nu poate continua așa pe termen lung.
Primarii, politicienii locali și politică la nivel de județ sunt acum chemați să ne sprijine, la fel cum sunt solicitați și antreprenorii din regiune. Am dezvoltat proiectul pentru oamenii din regiune, pentru actorii din turism și pentru vizitatori și acum ne bazăm, desigur, și pe sprijinul lor. Și planificăm să facem proiectul accesibil în toată România. Orice donație, orice sprijin ne este binevenit!
Ce vă face să reveniți în Apuseni, ce vă place cel mai mult ?
Oamenii pe care am avut plăcerea să-i cunosc, ospitalitatea călduroasă și disponibilitatea lor de a ajuta. Oricât de impresionant ar fi peisajul - fără oamenii care trăiesc acolo, totul ar fi doar pe jumătate la fel de frumos. Oamenii din Munții Apuseni sunt adevăratele comori ale regiunii!
Cum a fost sa descoperiți munții Apuseni pe bicicletă, care a fost cel mai lung traseu pe care l-ați făcut ?
Am făcut mai multe tururi de o zi, dar cel pe Transapuseana a fost cu siguranță cel mai lung în termeni de kilometri parcurși. Peisajul a fost impresionant și am avut ocazia să experimentez frumusețea și diversitatea Munților Apuseni într-un mod deosebit. Deși multe trasee pitorești încă nu sunt asfaltate, ceea ce face ca uneori să fiu nevoit să folosesc drumurile comune cu mașinile, cred că în viitor se va dezvolta infrastructura necesară și se va recunoaște potențialul turismului pe două roți.
Cum au decurs călătoriile în România, cu ce amintiri ați rămas ?
De restul României nu am descoperit încă prea multe, deoarece mă concentrez în prezent pe Munții Apuseni. Dar știu, desigur, că România are multe regiuni frumoase pe care cu siguranță le voi explora în viitor.
Am văzut că v-a impresionat Geamăna, satul scufundat din Apuseni. De ce?
Există un fel de atracție macabră și frumoasă în același timp, iar Geamăna se încadrează cu siguranță în această categorie. De fapt, poate fi considerată aproape ca o formă de turism de catastrofă. De ce? Pentru că Geamăna este poate cea mai mare catastrofă de mediu vizibilă din România. Înțeleg că exploatarea minieră din Roșia este unul dintre cei mai importanți angajatori industriali din regiune, o regiune care este deficitară și are nevoie de dezvoltare.
Dar dacă ne uităm spre viitor, turismul durabil și bine dezvoltat reprezintă singura șansă reală pentru oamenii din zonă. Numai el poate oferi locuri de muncă durabile, care nu pot fi relocate. Când cuprul va fi epuizat - sau aurul din Roșia Montană - vor dispărea și locurile de muncă. Acest lucru trebuie mereu avut în vedere. Cu substanțele toxice și periculoase pentru mediu pe care le lasă în urmă extracția cuprului, ne vom confrunta probabil timp de generații întregi.
Ce am putea să facem pentru a atrage mai mulți turiști în Apuseni ?
Cu proiectul Apuseni Treasure Hunt, regiunea dispune acum de cele mai bune condiții pentru a atrage mai mulți turiști. Dacă toți cei implicați colaborează bine, din aceasta poate să se dezvolte un proiect unic în Europa. Tradițiile trebuie păstrate, dar în același timp, noul trebuie integrat. Există deja multe oferte de cazare complet diferite, care pot oferi fiecărui vizitator exact ceea ce își dorește, iar atracțiile sunt extraordinare ca număr în regiune.
În viitor, sarcina mea va consta în principal în promovarea și popularizarea Munților Apuseni și a proiectului la nivel european. Dacă toți susținem împreună proiectul Apuseni Treasure Hunt, în special și financiar, atunci va lua naștere ceva cu adevărat minunat aici.
Haideți să realizăm împreună ceva! Pentru oamenii din regiune.