Texte şi pretexte: Formarea şi dezvoltarea personală
21 Octombrie 2017, 16:12
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu
În ediţia din 21 octombrie 2017 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie printr-un univers intelectual aflat în mare vogă în zilele noastre: formarea şi dezvoltarea personală. Pe scurt, andragogia (educaţia pentru adulţi). Ce înseamnă astăzi meseria de trainer (formator)?
Cum a apărut ea şi cui se adresează? Şi, pînă la urmă, ce înseamnă această activitate, cumva psihologică, cumva pedagogică? În ce condiţii poate fi practicată o asemenea profesiune, care sînt criteriile cerute unui trainer ca acesta să fie performant, dar, şi de asemenea, în ce anume constau greşelile de abordare ale formatorului? Iată tot atîtea întrebări la care invitatul ediţiei, trainerul şi formatorul în formare Ştefan Ciobanu, va răspunde cu solidă competenţă.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria românească, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 263 de ani se întîmpla un eveniment foarte important în planul activităţii didactice în limba română, la Blaj fiind inaugurate mai multe şcoli publice cu predare în limba română.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din Arhiva de Aur a SRR, momentul intitulat Căsătoria şi interpretat de Liliana Pană şi Valentin Teodosiu.
Ilustrare vizuală: Ştefan Ciobanu, clădirea primei şcoli cu predare în limba română de la Blaj, alte imagini din epocă, Liliana Pană şi Valentin Teodosiu, link you tube spre un documentar TVR dedicat oraşului Blaj:
https://www.youtube.com/watch?v=zrjGYOFxW78.