Texte ți pretexte - Invitat, Aurel I. Rogojan, fost înalt ofiţer de contrainformaţii
20 Mai 2017, 06:00
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopes
Ediţia din 20 mai 2017 a emisiunii Texte şi pretexte este una eveniment, dragi prieteni, pentru că în cadrul acesteia ne propunem să vă provocăm la un alt tip de abordare a istoriei recente româneşti. Este vorba despre condiţia intelectualului român privită prin Fereastra serviciilor secrete, după cum sună titlul excelentului şi masivului volum semnat de Aurel I. Rogojan şi apărut la casa editorială Compania din Bucureşti. Cu alte cuvinte, probabil că ne-ar face bine să ştim care au fost relaţiile dintre scriitori, plasticieni, cineaşti şi muzicieni şi ofiţerii din Securitatea statului comunist. Nu de alta, dar la aproape trei decenii de la căderea regimului Ceauşescu poate că a venit timpul ca unele mituri să cadă şi ele sau măcar să fie dezgolite de aura eroică ţesută în marginea lor. Autorul, Aurel I. Rogojan, fost înalt ofiţer de contrainformaţii, în prezent în retragere, este un patriot într-o epocă a relaxării şi confuziei identitare, în care ideea de celebrare a virtuţilor naţionale pare nu numai desuetă, ci de-a dreptul reacţionară. Din acest punct de vedere, probabil că ardelenismul său superior are un cuvînt greu de spus în balanţa acestei opţiuni personale.
În cartea menţionată domnia sa acoperă mai multe registre, de la arta diversiunii prin propagandă la spălarea sistematică şi dirijată a creielor prin dezinformare; de la destructurarea vechii securităţi la amenajarea economică şi juridică a celei noi; de la prezenţa românească în jocul strategiilor globale şi pînă la pericolul reînvierii simţămintelor naţionaliste la vreme de criză; de la „reformarea” sistemului informaţional naţional pînă la rolul jucat de servicii în procesul electoral; de la aservirea clericilor în epoca totalitară la racolarea lor în timpurile zise democratice de după decembrie 1989; de la nesfîrşita poveste a prezumatei Revoluţii pînă la spionajul maghiar în România posttotalitară; de la legenda „eroului”-„defectorului” Pacepa şi pînă la activitatea Intelligence-ului britanic, înainte de război şi pînă astăzi etc. Totul excepţional de bine, de adînc şi de riguros documentat.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria bisercii creştine, de aceea vă propunem astăzi să ne amintim de faptul că în urmă cu 1692 de ani, la 20 mai 325 post, debutau la Niceea lucrările primului sinod ecumenic.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din Arhiva de Aur a SRR, monologul intitulat Liftul interpretat de talentata Stela Popescu.
Ilustrare vizuală:
Aurel I. Rogojan, coperte, pictură avînd ca temă primul conciliu ecumenic de la Niceea şi coperte a unei istorii a literaturii greco-romane creştine, Stela Popescu, link you tube spre emisiunea O carte pe zi dedicată de Valentin Protopopescu cărţii Fereastra serviciilor secrete: https:
//www.youtube.com/watch?v=9qG219wGhts.