Texte şi pretexte - Invitat dr. Octavia Buda
14 Aprilie 2018, 06:00
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,
În ediţia din 14 aprilie 2018 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă provocăm intersectînd un eveniment istoric semnificativ, Primul război mondial, din perspectivă epidemiologică. Pe scurt, epidemia de gripă spaniolă care a zguduit continentul european, dar şi lumea în ansamblu, ca urmare a condiţiilor precare de igienă generate de prima mare conflagraţie mondială, ea este fenomenul care ne reţine atenţia.
Este cel mai amplu flagel cu care s-a confruntat umanitatea de la marea epidemie de ciumă din Evul mediu european, generînd un număr gigantic de victime, estimat astăzi între 50 şi 100 de milioane de decese.
Deşi Spania nu a fost parte în Primul război mondial, această epidemie de gripă a primit o denumire ce are legătură ţara lui Cervantes deoarece presa iberică, una neafectată de cenzură, a scris pe larg despre acest flagel, spre deosebire de presa ţărilor aflate în conflict.
Perrsonalităţi ca generalul Eremia Grigorescu, Guillaume Apollinaire, Edmond Rostand, Gustav Klimt, Egon Schiele şi Max Weber au decedat în urma infestării cu gripă spaniolă. Doctorul Buda, nu doar un eminent savant, ci şi un pasionat de alchimie şi muzica mistica, bun cunoscător al lui Vanghelis, Goya, El Greco, Bosch şi Blake, ne va fi un excelent ghid în acest univers abscons şi asasin constituit de gripa spaniolă.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria naţională, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de faptul că în urmă cu 561 de ani, la începutul lui aprilie 1457 era încoronat ca domn al Moldovei Ştefan cel Mare.
În cadrul rubricii Ora veselă, bizuită pe înregistrări istorice din „Arhiva de Aur” a SRR, vă invităm să ascultaţi momentul comic intitulat Consultaţia, în care strălucesc Horia Căciulescu şi Nicu Constantin.
Foto: prof. dr. Octavian Buda, imagini microscopice ale virusului gripei spaniole şi ale unor spitale de campanie, pînză pictată de Egon Schiele cu cîteva zile înaintea morţii sale datorată gripei spaniole, portretul Ştefan cel Mare, Sala tronului lui Ştefan cel Mare, Horia Căciulescu şi Nicu Constantin, link you tube spre un documentar dedicat gripei spaniole:
https://www.youtube.com/watch?v=DvZHrK73OdA.