Texte şi pretexte: Invitat, istoricul Constantin Corneanu
01 Aprilie 2018, 06:00
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu,
În ediţia din 31 martie 2018 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă provocăm intersectînd un eveniment politic care a marcat destinul României moderne. Astfel, în urmă cu o sută de ani, pe 27 martie 1918, parlamentul de la Chişinău, adică Sfatul Țării, a votat prin sufragiu nominal deschis în favoarea Unirii cu România, iar în urma acestui act fundamental a rezultat o declarație care statua că: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA”.
Despre semnificaţia, contextul, consecinţele şi ecourile de azi ale acelui eveniment vom dezbate cu ajutorul invitatului special al ediţiei, istoricul Constantin Corneanu. Acesta este doctor în istorie și președintele Consiliului Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”. A lucrat ca jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale în cadrul redacției TV „Pro-Patria” și la „Observatorul Militar”. În prezent este muzeograf la Foişorul de Foc. Aria sa de expertiză include afaceri externe și politici de securitate, cu precădere în spațiul ex-sovietic, precum și relația dintre Republica Moldova și România. A absolvit Colegiul Național de Apărare (1998) și Facultatea de Istorie (1994) a Universității București. A publicat lucrarea Sub povara marilor decizii și Victorie însîngerată. Decembrie 1989, dar şi numeroase articole științifice apărute în revistele Europa XXI, Revista de Istorie Militară, Document (Buletinul Arhivelor Militare Române), Dosarele Istoriei, Istorie și Civilizație, Historia, Lumea Magazin. A fost nominalizat la Marele Premiu al Clubului Român de Presă pentru talk-show pe anul 2000 cu producția de televiziune Balcanii în flăcări.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria universală, astăzi propunîndu-vă să ne amintim de faptul că în urmă cu 659 de ani, la 31 martie 1359, se năştea la Leicester Filipa de Lancaster, cea care avea să devină regină a Portugaliei, prin măritişul cu Ioan I de Portugalia. Aceasta a fost o femeie de stat de anvergură, dar şi un intelectual cu aleasă educaţie şi preocupări culturale remarcabile pentru epoca respectivă.
În cadrul rubricii Ora veselă, bizuită pe înregistrări istorice din „Arhiva de Aur” a SRR, vă invităm să ascultaţi momentul comic intitulat O vizită, în care strălucesc Horia Căciulescu şi Dem Rădulescu.
Foto: Constantin Corneanu, clădirea Sfatului Ţării de la Chişinău, cu deputaţii care au votat Unirea cu Regatul României, portret Filipa de Lancaster, foto Turnul Belem - Lisabona, Horia Căciulescu şi Dem Rădulescu, link you tube spre un documentar realizat de Agerpres şi dedicat Unirii Basarabiei cu România:
https://www.youtube.com/watch?v=tGFL9LwAEqQ.