Azi la Radio România Cultural: Românii în lume - 24 Noiembrie ora 20.30
24 Noiembrie 2019, 09:13
Realizator Magdalena Tara
ICR Tel Aviv organizează la sediu lansarea volumului Relațiile Israel-Diaspora de-a lungul istoriei, antologie editată și coordonată de Carol Iancu și Michaël Iancu - 26 Noiembrie.
Evenimentul va beneficia de participarea extraordinară a Proesorului Emerit Carol Iancu, cadru universitar, istoric și membru de onoare al Academiei Române. Istoricul Carol Iancu va prezenta publicului cea mai recentă traducere în limba română a volumului coordonat de acesta și de Michaël Iancu, apărut la editura Hasefer, în cursul acestui an, și va discuta, alături de Prof. Moshe Idel, despre diaspora evreiască și relațiile acesteia cu Statul Israel.
ICR Budapesta, împreună cu Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta și Universitatea ELTE, organizează, în data de 27 noiembrie, o prezentare cu public a unui studiu dedicat marelui colecționar de carte veche românească, Iuliu Teodorescu (la această dată se comemorează 100 de ani de la trecerea sa în neființă). Ulterior, în luna decembrie a acestui an, ICR Budapesta va lansa această broșură și în format electronic.
ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău organizează, în data de 27 noiembrie, un concert vocal-simfonic dedicat Zilei Naționale a României. Concertul va fi susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, sub bagheta dirijorului Mihail Agafiță și Capela Corală Academică Doina, condusă de dirijorul Ilona Stepan, avându-i ca soliști pe Alexandru Ureche și Marin Gheras.
ICR „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, alături de Consulatul General al României la Istanbul, organizează un concert de muzică clasică și piese de inspirație folclorică, susținut de Cvartetul Transilvan, în data de 29 noiembrie, la sala de spectacole Pera Emek - Beyoğlu din Istanbul, pentru celebrarea Zilei Naționale a României.
Cu prilejul Zilei Naționale a României, ICR Lisabona organizează un concert susținut de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, acompaniat de pianistul Cristian Niculescu. Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie, la Museu Nacional dos Coches (Muzeul Național al Trăsurilor), spațiu în care își organizează evenimentele cu caracter cultural și Președinția Portugaliei.
ICR Madrid susține participarea scriitoarei Doina Ruști la o serie de evenimente literare care se vor desfășura la Madrid și Granada, în perioada 27-29 noiembrie.
În cadrul evenimentelor organizate, scriitoarea Doina Ruști va prezenta traducerea volumului Mâța Vinerii, în traducerea lui Enrique Nogueras și publicată la editura Esdrújula Ediciones.
Publicarea volumului a fost realizată cu sprijinul programelor de finanțare ale Centrului Național al Cărții.
Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, va sărbători Ziua Naţională a României în Spania prin prezentarea expoziției „El pueblo rumano tradicional/Gente y artesanías“, la sediul Comandamentului Corpului NATO de Reacție Rapidă sub comanda Spaniei din Betera, Valencia, în data de 28 noiembrie.
ICR Madrid susține participarea poetului Dan Coman la Ciclul de recitaluri „Poetas di(n) versos” din La Coruña, coordonat de poeta Yolanda Castaño. Ciclul de recitaluri, ajuns anul acesta la cea de-a XI-a ediţie, a obţinut în anul 2014 Premiul Criticii din Galicia pentru cea mai bună iniţiativă culturală.
ICR Paris susţine, prin comunicare și promovare, trei evenimente prezentate de Compania Azacusca și Universitatea de Arte din Tg. Mureș, la Les Caves Saint Sabin, din Paris, pentru a marca astfel Ziua Națională a României, 1 decembrie.
Vor fi prezentate spectacolele:
· „Mede/Ea sau despre fericirea conjugală”, producție a Universității de Arte din Târgu Mureș
Cu: Renata Mladonitzki, Andreea Drăgan, Alexandra Haja, Lorena Râpea, Carmen Adriana Ghiurco, Loredana Cleopatra Druhora, Dragoș Florea, Soós Edina, Dora Mălina Moraru.
· Spectacol de teatru-dans, „Un Roumain à Paris”, producție a Companiei Azacusca, Paris
Cu: Codrina Pricopoaia, Daniel Pop
Expoziția de sculptură și pictură a artistului plastic SIR, „Între sacru și profan”
ICR Praga susține prezența artistei Lea Rasovszky la expoziția organizată de Galeria Klubovna din Brno, Republica Cehă, cu proiectul „Violence Is a Girl’s Name”, care conține trei desene de mari dimensiuni și un obiect gonflabil - Bubble Gun of Sweet Surrender 6-30 Noiembrie.
ICR Stockholm susține participarea jurnalistei de origine română, Ana Maria Narti, scriitoare, comentator politic și cultural și membră a Parlamentului Suedez în perioada 1999-2006, la conferința pe care un număr de șapte ambasade din Suedia (Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Germania și România) o organizează pentru marcarea celor 30 de ani trecuți de la evenimentele care au dus la căderea regimurilor comuniste din tarile respective 27 Noiembrie.
ICR Tel Aviv marchează Ziua Națională a României printr-o serie de evenimente culturale:
· Gală Românească Extraordinară, concert simfonic de gală cu program integral românesc, susținut în data de 1 decembrie de soliști români acompaniați de Jerusalem Symphony Orchestra, la Jerusalem Theater - Henry Crown Symphony Hall din Ierusalim, sub bagheta dirijorului și solistului român de operă Ionuț Pascu;
· Program de muzică românească (selecție din piesele muzicale interpretate la Concertul de Gală de la Ierusalim) în cadrul recepției oficiale de la Tel Aviv, în data de 2 decembrie, de Ambasada României, cu ocazia Zilei Naționale a României, la Centrul Einav, aflat în proximitatea Primăriei. Pentru al doilea an la rând, clădirea Primăriei din Tel Aviv va fi iluminată în culorile naționale ale României, inițiativa aparținând Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.