Azi la Radio România Cultural: Repere spirituale: Daniela Rei Vişan în dialog cu Dumitru Horia Ionescu
19 Noiembrie 2017, 06:00
" Cel ce poate îmblânzi pe cei neînvăţaţi, ca să iubească învăţătura şi îndreptarea, făcător de oameni trebuie să se numească."
Antonie cel Mare Filocalia vol I
Anul acesta a fost tipărită ediţia jubiliară a colecţiei de învăţătură Filocalia, prilejuită de împlinirea a 70 de ani de la apariţia primului volum al colecţiei, tradus de Părintele Profesor Dumitru Stăniloae.
Editura Institutului Biblic şi Editura Humanitas au marcat acest moment prin tipărirea unor ediţii speciale, în condiţii grafice deosebite, a textelor cuprinse în cele douăsprezece volume.
În cele 40 de minute ale ediţiei de duminică, 19 noiembrie 2017 a emisiunii Repere spirituale, vom discuta cu Dumitru Horia Ionescu, nepotul Părintelui Profesor, despre efortul depus de acesta timp de aproape 50 de ani, pentru a traduce şi a tipări în limba română textele Filocaliei, înfruntând cenzura, luptându-se luni de zile, pentru fiecare cuvânt tipărit. În interviul pe care îl vom difuza sunt relatate drumurile zilnice ale Părintelui Dumitru Stăniloae, la Ministerul Cultelor, războiul pe care l-a dus cu reprezentanţii ideologiei "omului nou", ateu, "stăpân pe propriul destin".
Dacă ar fi realizăm o foarte scurtă trecere în revistă a primelor apariţii ale textelor, ar trebui să menţionăm:
In 1782 au apărut la Veneţia în limba greacă, primele volume din Filocalia, cu sprijinul financiar al fostului domnitor român, Ioan Mavrocordat.Textele publicate la Veneţia în 1782, au fost strânse laolaltă de Sfântul Nicodim Aghioritul de la Muntele Athos şi de Sfântul Macarie de Corint.
În România este consemnată pentru prima dată existenţa acestor texte la Mănăstirea Neamţ. Părintele Paisie de la Neamţ a întocmit o antologie în limba slavonă cu aceste texte.Cu mai puţin de 15 ani în urmă, la Poiana Mărului a fost descoperit un miscelaneu slav cu conţinut filocalic.Stareţul Vasile de la Poiana Mărului s-a îngrijit de aceste texte. După 1800 existau în România,în manuscris, "8 cărţi lucrătoare din Filocalia", în vremea bătrânului Gheorghe arhimandritul, începător al Cernicăi.
Pentru mulţi dintre noi valorile creştine promovate de Sfinţii Părinţi par imposibil de împlinit într-o societate în care competiţia, goana după slavă lumească, după putere şi averi de tot felul ,domină relaţiile interumane. Cu toate acestea, mai sunt semeni de-ai noştri care încearcă să afle sensul profund al existenţei noastre, dincolo de iureşul şi nălucirile lumii moderne. Depăşirea propriilor vulnerabilităţi, corectarea neglijenţelor din comportament, pot fi realizate mai uşor cu sprijin sufletesc, duhovnicesc prin care învăţăm treptat să distingem binele de rău, adevărul de minciună.
Iubirea de virtute, de frumuseţe divină, iubirea binelui, încercarea de a depăşi frica, mânia, lenea, pizma, trândăvia, îmbuibarea, împrăştierea minţii, vorba deşartă, lăcomia, ignoranţa, deznădejdea, nălucirile, ar fi imposibil de dobândit fără a urma, măcar în parte sfaturile Sfinţilor Părinţi, cuprinse în volumele Filocaliei. Chiar dacă astăzi, pentru cei mai mulţi dintre noi, pare foarte greu să ne şlefuim interior, să ne disciplinăm, să redobândim blândeţea, curajul, frica de Dumnezeu, dragostea, credinţa, paza simţurilor, trezvia, mai sunt totuşi oameni care ne pot sfătui, care ne pot arăta CALEA, care ne pot ajuta să păşim cu luare-aminte pe drumul deschis de Mântuitor pentru fiecare om al pământului.
" Roagă pe Dumnezeu să deschidă ochii inimii tale, şi vei vedea folosul rugăciunii şi al cetirii."
Marcu Ascetul, Filocalia vol 1
"Omul cu judecată, luând aminte la sine,cumpăneşte cele ce i se cuvin şi-i sunt spre folos. Acela cugetă care lucruri sunt folositoare pentru firea sufletului său şi care nu.Aşa se fereşte de cele nepotivite, care i-ar vătăma sufletul şi l-ar despărţi de nemurire."
Antonie cel Mare, Filocalia vol 1
Alături de Dumitru Horia Ionescu, de la Editura Herder din Freiburg, vom evoca eforturile depuse de Părintele Profesor Dumitru Stăniloae pentru a traduce şi tipări Filocalia, pentru a ocoli cenzura regimului comunist, pentru a deschide CALEA învăţăturilor filocalice.Duminică 19 noiembrie, de la ora 22,20-23,00 , la Radio România Cultural vă propunem să redescoperim textele ce deschid CALEA către cer.