Azi la Radio România Cultural: O carte pe zi - Johan Cruyff şi Jaap de Groot, Johan Cruyff. Driblingul meu
20 Noiembrie 2017, 05:30
Realizator Valentin Protopopescu
Luni, 20.11.2017, în emisiunea Intro
Johan Cruyff şi Jaap de Groot, Johan Cruyff. Driblingul meu. Autobiografia, trad. de Alexandru Gheorghiaş, Victoria Books, Bucureşti
Atunci cînd Johan Cruyff a văzut lumina zilei, în cartierul muncitoresc postbelic „Concret Village”, la Amsterdam, în 1947, aflat în proximitatea stadionului „De Meer” al clubului Ajax, nimeni nu a crezut că se născuse un geniu.
Şi totuşi acesta este adevărul, deoarece acela care practic a crescut pe stradă, jucînd fotbal cu bordura trotoarului, avea să revoluţioneze jocul cu balonul rotund, transformîndu-l într-o industrie, într-un produs de marketing şi, nu în ultimul rînd, într-o filosofie de viaţă.
„Lăncier” pe viaţă, căci şi bunicul, şi tatăl său erau fani devotaţi ai clubului Ajax, micul Johan avea să pătrundă pe stadionul clubului datorită celui de-al doilea părinte al său, îngrijitor al gazonului, primul decedînd pe cînd copilul avea 12 ani. Amorul pentru fotbal fiind vechi, seriozitatea şi talentul au făcut restul. Johan curăţa şi făcea cu cremă ghetele celor din echipa mare a Ajaxului, jucînd totodată la juniori. Jany van der Veen şi Rinus Michels au fost antrenorii care au văzut geniul puştiului sfrijit şi îndrăgostit de balon. O dată cu Cruyff a crescut şi s-a maturizat şi clubul batav, care a reuşit să cîştige de trei ori la rînd Cupa Campionilor Europeni, mergînd pe drumul deschis de Feyenord Rotterdam. Fireşte, e pentru noi, românii, un prilej de bucurie să ne amintim că după plecarea lui Michels, ardeleanul Pişti Kovacs a fost tehnicianul care a condus Ajaxul la cîştigarea a două trofee continentale, deşi Johan nu s-a înţeles prea bine cu mult prea democratul antrenor.
Despre toate aceste aspecte (şi despre multele altele) puteţi afla, prieteni ai lecturii şi ai fotbalului, dacă veţi citi superba carte scrisă de Johan Cruyff şi Jaap de Groot, Johan Cruyff. Driblingul meu. Autobiografia, tradusă minunat de Alexandru Gheorghiaş şi publicată la casa Victoria Books din Bucureşti. Johan, după ce a cunoscut gloria şi falimentul, după ce a triumfat cu Ajax şi cu Barcelona, după ce a condus Olanda în prima ei finală mondială, după ce a fondat academia de fotbal pentru copii a clubului olandez şi a celui catalan, pe principii formulate şi experimentate doar de el, de o modernitate fără replică, s-a stins fulgerător de cancer pulmonar în 2016. A trăit cu sufletul la gură şi a ştiut să-şi influenţeze epoca aşa cum nimeni, nici măcar revoluţionarul Maradona, nu a reuşit să o facă. Pentru Johan Cruyff, fotbalul a fost mereu mai mult decît un joc, tot la fel precum Barcelona este mai mult decît un club.
Lui Cruyff i se datorează conceptul, revoluţionar în epocă, al fotbalului total, adică acea concepţie care spune că toţi echipierii atacă şi toţi se apără în acelaşi timp. În Olanda, în Catalunia şi apoi în întreaga lume nu a existat rival pentru inteligenţa tactică şi nici antidot în faţa driblingului rapid al olandezului. Singurul dribling care nu i-a reuşit a fost cel în faţa morţii. Dar asta nu înseamnă că autobiografia lui Johan nu este echivalentul unui gol imparabil, înscris sub bara din dreapta a fotbalului eşuat de astăzi.
Johan Cruyff şi Jaap de Groot, foto coperte, imagini ilustrând universul marelui fotbalist olandez, link you tube spre un grupaj foto-videi dedicat Legendei lui Cruyff:
https://www.youtube.com/watch?v=vLN7BaB1k0s.