O carte pe zi - Joel Levy, Istorii pierdute. Enigme fabuloase din istoria omenirii
22 Noiembrie 2017, 05:00
Realizator Valentin Protopopescu
Miercuri, 22.11.2017, în emisiunea Intro
Joel Levy, Istorii pierdute. Enigme fabuloase din istoria omenirii, trad. de Rodica Frăţilă, Editura ALFA, Bucureşti
Nu este om de carte acela care nu este mistuit de pasiunea pentru trecut. Nu se cheamă cărturar cel care ignoră dezinvolt trecutul.
Nu poate fi intelectual omul care nu se interesează de enigmele care înnegurează istoria omenirii.
Iată de ce toţi aceia pătimaşi după descifrarea unor mistere din trecut nu au cum să ignore excelenta carte de eseuri istorice scrisă de americanul Joel Levy, Istorii pierdute. Enigme fabuloase din istoria omenirii.
Volumul este tradus de Rodica Frăţilă şi a apărut sub egida Editurii ALFA din Bucureşti.
Pasionat de psihologie, paranormal şi ştiinţe, inclusiv sau poate mai ales de istorie, în această carte Joel Levy îşi dedică puterile ridicării vălului ce ascunde mistere referitoare la locuri dispărute din istoria umanităţi, la artefacte, lucrări şi relicve dispărute, la comori ce nu au mai fost găsite, la oameni dispăruţi şi, fireşte, la epave despre care nimeni nu mai ştie nimic.
Prin faţa ochilor noştri uimiţi defilează, de pildă, Biblioteca din Alexandria, cetatea arturiană Camelot sau Eldorado, Oraşul de Aur căutat de conchistadorii spanioli în Lumea Nouă; sau
Dialogurile pierdute scrise de marele filosof al Antichităţii eline,
Aristotel din Stageira, artefactul Sfîntului Graal ori piesele dispărute şi atribuite lui Will Shakespeare.
Vă pasionează bijuteriile, lingourile de aur, pietrele scumpe şi monedele de argint?
Nici o problemă, Joel Levy vă va conduse pe urmele unor tezaure celebre dispărute, cum sînt comoara Manuscriselor de la Marea Moartă, bijuteriile regelui John, comoara cavaleirlor Templieri sau comoara îngropată a căpitanului Kidd, liderul corsarilor.
Dacă vă preocupă locul de veci al unor personalităţi din istorie, atunci nu-i bai, căci autorul nostru a luat urma mormîntului reginei celte Boudicca,a tumulului funerar sub care odihneşte Gingis Han şi a locului unde şi-au găsit pacea coloniştii englezi din Roanoke, Virginia.
În fine, dacă iubţi aventura maritimă, atunci Levy vă poate călăuzi pe urmele flotelor militare ale vechilor perşi sau ale galioanelor spaniole încărcate cu aur dispărute în 1715.
Ceea ce reţine atenţia în demersul lui Joel Levy este selecţia judicioasă a surselor istorice, precum şi analiza riguroasă a diferitelor puncte de vedere, el pledînd pentru opţiunea cea mai logic probabilă, cea mai posibilă în plan raţional.
Autorul nu posedă o baghetă magică ce poate descifra misterul istoric, dar are bunul simţ de a restrînge numărul variabilelor ce întunecă o enigmă a istoriei.
Joel Levy, coperte, imagini ilustrând universul cercetat de autor, link you tube spre un documentar românesc despre Manuscrisele de la Marea Moartă:
https://www.youtube.com/watch?v=L1gn_o6yaXU.