Născut în România - Grivița 53 – Primul teatru construit împreună
10 Februarie 2018, 06:11
Se pare că treaba asta cu teatrul e serioasă! Am să-ți construiesc un teatru, i-ar fi spus inginerul constructor Liviu Ciulley fiului său, care se înscrisese, fără știrea părinților, la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din București.
Așa a apărut, în 1946, un studio numit Teatrul Odeon în clădirea în careastăzi funcționează Teatrul C. Nottara cu cele două săli de spectacol. Era sala promisă celui ce va deveni unul dintre cei mai mari regizori români: Liviu Ciulei.
De atunci, în România nu s-a mai construit de la temelie niciun teatru privat. Teatrele independente își desfășoară activitatea în clădiri închiriate, în subsoluri, mansarde sau în imobile deja existente.
Acum însă, după mai bine de 70 de ani, prinde contur un proiect de construire a unui teatru independent pe Calea Griviței la nr 53.
Este o dorință mai veche a regizoarei și scriitoarei Chris Simion, care, după ce a așteptat ani de zile promisiuni de la autorități, s-a hotărât să ”pună la bătaie” o moștenire de familie. Cu banii obținuți din vânzarea casei bunicii sale, Chris Simion a cumpărat terenul situat în zona care pe vremuri era numită Montmartre al Bucureștiului. Pe teren există o clădire de patrimoniu în paragină, din care se vor păstra anumite elemente.
Proiectul arhitectural realizat de arh. Codrin Trițescu a fost premiat la Gala LafargeHolcim Awards, considerată cea mai importantă competiţie de arhitectură şi design sustenabil pe plan internațional. Dintre cele 5.100 de proiecte din toată lumea, doar 7 au fost recompensate cu un trofeu. Grivița 53 a obținut Acknowledgement Prize 2017. Este primul premiu pe care România îl câștigă în istoria acestui concurs.
Construim un spirit, o comunitate, nu doar un teatru, spune Chris Simion, care a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru construcția acestui spațiu cultural, la care oricine poate pune o cărămidă.
Detalii pe site-ul proiectului www.grivita53.ro.
Realizator Dana Pitrop