Născut în România - Arhivele Naționale ale României
24 Martie 2018, 06:00
Documente care au scris istoria țării noastre – acte oficiale și particulare, hărți vechi, proclamații, memorii - alături de manuscrise ale oamenilor de cultură sunt păstrate în depozitele Arhivelor Naționale. Sediul central se află în Capitală, într-o clădire de patrimoniu situată pe Bd. Regina Elisabeta nr. 49, iar fialiale ale Arhivelor Naționale există în fiecare județ.
Cel mai vechi document care se păstrează în Arhivele Naționale este de pe vremea lui Vlaicu Vodă – un înscris pe pergament din anul 1374, prin care domnitorul dăruiește Mănăstirii Vodița trei sate, venitul domnesc de la opt pescării de la Dunăre și alte bunuri.
Tot din epoca medievală s-au păstrat inscripții create de cancelariile domnești - Matei Basarab, Șerban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu, documente bogat ornamentate, scrise cu lichid auriu și având peceți atârnate.
Mai aproape de zilele noastre, de mare interes este Arhiva Casei Regale, unde regăsim carnetul de elev al Regelui Mihai sau caietele cu însemnări din care este compus Jurnalul Reginei Maria a României - sunt peste 100 de caiete scrise în limba engleză, însoțite de fotografii.
Instituția adăpostește și toată arhiva Comitetului Central al Partidului Comunist – sunt 5 km de documente din perioada comunistă.
Sălile de studiu ale Arhivelor Naționale sunt deschise atât cercetătorilor, cât și celor curioși să vadă în original documente care au marcat istoria politică, socială și culturală a României. Accesul se face pe baza unui permis de acces care se obține gratuit.
Programul sălilor de studiu:
Luni, Miercuri, Vineri: 8.30-15.30; Marţi, Joi: 8.30 și 19.00
Conform regulamentului, documentele anterioare anului 1880 nu pot fi văzute în original de către publicul larg, dar există copii de siguranță care pot fi puse la dispoziția vizitatorilor. În plus, instituția a început un proces de digitizare a arhivelor și recomandă vizitatorilor consultarea documentelor în format electronic, în scopul protejării acestora. Până în prezent doar 5 % din Fondului Arhivistic Național al României este disponibil pe suport digital.
Un interviu cu Alina Pavelescu, director adjunct al Arhivelor Naționale ale României
Realizator: Dana Pitrop