Repere spirituale: Daniela Rei Vișan în dialog cu Dan Pavel
29 Aprilie 2018, 06:00
” Libertatea presei nu-și face simțită puterea doar asupra opiniilor politice, ci și asupra tuturor opiniilor oamenilor. Ea nu modifică numai legile ci și moravurile.”
” Tribunalele voastre arestează trupurile, dar sufletul le scapă și alunecă ușor printre mâinile lor.”
”Nu cumva considerați gândirea una din acele forțe materiale care e mai puternică dacă o împărtășesc mai mulți? Numărați scriitorii ca pe soldații unei armate? În răspăr cu toate forțele materiale, puterea gândirii crește adeseori prin numărul mic al celor care o exprimă. Cuvântul unui om puternic care pătrunde singur în mijlocul unei adunări tăcute are mai multă forță decât strigătele confuze ale miilor de oratori.”
Alexis de Tocqueville - Despre democrație în America, vol I
Duminică 29 aprilie 2018, de la ora 22,20 vă invităm să fiți alături de Radio România Cultural și de Revista Timpul. Vom discuta câteva aspecte legate de presa din România, despre încercarea de a construi un spațiu mediatic deschis către spațiul cultural și politic internațional. Modelul publicistic pe care Dan Pavel, directorul Revistei Timpul, îl promovează, se apropie mai mult de presa de peste Ocean. The New Republic și The New York Review of Books sunt exemplele cele mai reprezentative, extrem de dificil de urmat aici, în România, unde intenția de a construi o revistă de cultură și politică pare pentru unii o bizarerie. După cum scria Dan Pavel în ultimul număr al revistei, ”Ne vom concentra pe analiza politicilor ( dacă aspectele menționate anterior țineau de political analysis, cele care urmează țin de policy analysis) din diferite domenii : cultură, sănătate, protecția mediului, educație, siguranța cetățeanului, armată, servicii secrete, protecția copilului și a mamei ș.a.m.d. Aceasta necesită atragerea unui număr mai mare de profesioniști ai analizei politice și eliminarea acelora care se pricep la orice și au ” opinii” despre orice, fără a avea expertiză. Avem nevoie de profesioniști atât în politică, cât și în analiza politică.”
În cele câteva luni de experiență ”mixtă”, cu un colectiv redacțional din Iași și București, ” Timpul” ne provoacă: un spațiu semnificativ este alocat înțelegerii comunismului, ideologiei care a coagulat milioane de creiere, din întreaga lume, dar și sistemelor autoritare actuale din Rusia și China, ce pun sub semnul întrebării câteva din principiile democrațiilor lumii.
Consecințele Războiului Rece sunt analizate și comparate cu problemele nerezolvate din Primul Război Mondial. Complicitatea Occidentului față de regimul comunist din Rusia este explicată de Thierry Wolton în ” Istoria mondială a comunismului”, dar și în interviul realizat de Dan Pavel cu acesta. În volumul ” Grajdurile lui Augias. Rituri de purificare în posttotalitarism” apărut anul trecut la Editura Polirom, sunt analizate și explicate aceste probleme din perspective multiple, teologice, politice, sociologice, mitologice.
Redeschiderea cursei înarmării este explicată prin prisma tensiunilor acumulate în mediul economic și diplomatic în ultimii ani.
Vom discuta alături de Dan Pavel despre amestecul Rusiei în alegerile din USA, la referendumul din UK și Catalunia, dar și la alegerile din Franța, Olanda, Austria.
CENTENARUL și a reunirea Basarabiei cu România sunt dezbătute în mai multe numere ale revistei.
Paginile de cultură din ” Timpul” ne reamintesc că philosophia este o pregătire pentru moarte, dar că, până la trecerea marelui prag, ” nu există nimic mai bogat în minuni decât arta de a fi liber; dar nimic nu e mai dificil decât învățarea libertății.” Alexis de Tocqueville