Azi la Radio România Cultural – Cu…minte de weekend!
10 Septembrie 2017, 06:58
Toamna e despre începuturi - de stagiune teatrală de exemplu. E despre nostalgie - în aducerile aminte. Cele de zi cu zi, cele dintr-un film biografic sau cele apărute prin simpla răsfoire a unei istorii pe scurt. E despre culoare - în expoziții și pe stradă. E despre savoarea..unei cărți citite în parc în timp ce câte o frunză dansează în aer. E despre amintirea vacanțelor recent încheiate. E despre zâmbet, despre oameni, gulere ridicate, eșarfe fluturând în vânt, cer picurând, e despre suflet si, de ce nu, despre întâlniri cu…minte. Ca cea de azi. De la 10.00 fix. La Radio România Cultural și pe radioromaniacultural.ro
text foto: Biserica Zlătari de pe Calea Victoriei are hramul Sf. Mare Mucenic Dimitrie și Sf. Mare Mucenic Gheorghe fiind construită inițial din lemn, pe la jumătatea sec. al XVII-lea, pe timpul lui Matei Basarab, de niste "zlătari" adica aurari sau argintari ("zolot" în limba slava înseamna aur).Biserica a mai fost refăcuta de doua ori, ultima dată aproape în forma ei actuală, pe la 1850.
Hanul a fost construit în secolul al XVIII-lea în jurul bisericii Zlătari și ocupa spatiul cuprins între Palatul Poștelor și strada Lipscani.
În 1787 când izbucnește războiul ruso-turc, Nicolae Vodă Mavrogheni depozitează în acest han tunuri și provizii primite de la turci, hanul devenind un fel de depozit (arsenal) militar.
În 1828 armatele ruse ocupă Bucureștiul iar generalul Michelson se instalează în Hotel de France de peste drum de han unde a fost instalată cavaleria.
Clădirile hanului mai adăposteau, după cum spune Constantin Bacalbașa în "Bucureștii de altadata", cofetaria lui Lambru Paltator, foarte cautată de elevii de la Colegiul Sf. Sava, "apoi băcănia lui Păun Popescu, unde, la ora dejunului și a prânzului se lua țuica". (ouatib.blogspot.ro)
foto Franz Duschek - Hanul Zlatari 1871