Astăzi, 25 noiembrie s-a lansat, la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, volumul MONICA LOVINESCU - Şi am ales microfonul. Interviuri la Radio România (1993-2004)
25 Noiembrie 2023, 05:05
Scriitoarea Ioana Pârvulescu: "Anca Mateescu este o jurnalistă foarte bună, care pune întrebări care te stimulează, acele întrebări care nu îți taie aripile. Această carte începe cu un interviu pe care i l-a luat Monicăi Lovinescu la 27 de ani. Deși tânără, Anca Mateescu a avut o extraordinară intuitiție si a realizat un interviu-mărturie. Au urmat multe altele, intre 1993 si 2004. Pe care vă recomand să le ascultați. Este o carte delectabilă cu o voce memorabilă."
Anca Mateescu: "Toate interviurile care sunt în acestă carte sunt menționate în cele 6 volume ale jurnalului ei. Mi-a facut bine când m-am vazut menționată - de bine - în jurnalul Monicăi Lovinescu. Știm toți cât de selectivă și necruțătoare era. Mi-ar fi plăcut să fac și astăzi interviuri cu Monica Lovinescu".
La Centenar Monica Lovinescu, Editura Casa Radio oferă cititorilor şi auditorilor un album complet despre trecutul recent şi despre prezentul ardent, scris şi vorbit de Monica Lovinescu: Şi am ales microfonul. Interviuri la Radio România (1993-2004). Interviurile sunt realizate de Anca Mateescu şi de Eugen Lucan pentru Radio România Cultural.
O incursiune în viaţa foarte personală, cât şi culturală, şi o expediţie aventuroasă, cu o hartă precisă printre amintiri vii, consemnate cu nerv şi idei incandescente şi punctată cu episoade dramatice şi de mare cumpănă. Precum şi un buchet învolt de evocări ale întâlnirilor cu mari momente ale culturii române şi franceze şi cu mari personalităţi din ţară şi din exil: părintele său E. Lovinescu şi cenaclul „Sburătorul”, Ion Barbu, Camil Petrescu, Dan Petraşincu / Angelo Moretta, Noël Bernard, Eugen Ionescu, Ştefan Lupaşcu, Emil Cioran, Ion Negoiţescu, Ion Omescu – precum şi multe altele.
„Dacă n-ar fi existat comunism, intram desigur în ficțiunea unei alte vieți. Mi s-ar fi părut incorect să trec prin acest secol în care s-a experimentat satanizarea omului fără a participa, cât de cât, la deslușirea misterului. O ciumă se cere, în primul rând, combătută. După care, cu un «dacă», poți să-ți oferi luxul de a întreba: ce-ar fi fost dacă nu s-ar fi povestit...“ – scria Monica Lovinescu. Pe care am întrebat-o odată, în încercarea de a intra împreună cu ea, fie și numai pentru un minut, în ficțiunea unui alt destin, cum ar fi arătat viața ei dacă nu ar fi existat comunismul. Și Monica Lovinescu mi-a răspuns: „După felul în care începuse, ar fi fost fie regie teatrală, ceea ce am făcut la București și am continuat la Paris, cu piese de avangardă, în primii doi, trei ani, cred că mai curând ar fi fost asta… fie aș fi încercat să public, la Paris, romane, ca tot omul era să spun… Nu știu dacă aș fi reușit, dar nu a fost să fie… și nu a fost să fie nu din pricina mea, adică am încercat și nu am putut. Dimpotrivă, ce am încercat a mers, dar a fost hotărârea aceea care nu are un moment precis și am ales… microfonul..” (Din „Cuvânt-înainte” semnat de Anca Mateescu)
Apariția audiobookului „Monica Lovinescu Şi am ales microfonul. Interviuri la Radio România (1993-2004)“ vine în completarea proiectului „Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității” de la Radio România Cultural, dedicat personalității Monicăi Lovinescu, jurnalistă și însemnat critic literar în perioada de după război, cea mai importantă voce feminină a exilului românesc..
Audiobookul Şi am ales microfonul. Interviuri la Radio România (1993-2004) de Monica Lovinescu a fost lansat de Editura Casa Radio sâmbătă, 25 noiembrie 2023, ora 13.30, la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, Pavilionul Central (A) Romexpo, standul Radio România. La lansare vor participa scriitoarea Ioana Pârvulescu, Radu Croitoru – managerul Radio România Cultural şi Anca Mateescu – jurnalistă la Radio România Cultural, autoare a interviurilor din audiobookul Monica Lovinescu.
Detalii la edituracasaradio.ro