Alpinistul Alexandru Găvan: “Atunci când ești la peste 8.000 de metri înălțime ajungi de fapt să te locuiești cu adevărat pe tine însuți”
28 Noiembrie 2019, 06:30
Alpinistul Alexandru Găvan a atins anul acesta al șaptelea vârf de peste 8.000 de metri (vârful Gasherbrum 2, din munţii Karakorum, Pakistan), el intenționând să devină în viitor primul român care le va urca pe toate 14. De altfel, în lume există doar 17 alpiniști care au reușit această performanță. Trei dintre vârfuri le-a explorat în premieră românească, primul dintre ele în 2006, la vârsta de 24 de ani, când a devenit cel mai tânăr alpinist român care a reușit ascensiunea unui optmiar. A crescut în comuna Cepari din județul Argeș, lângă munte, având întotdeauna o legătură puternică cu natura. Chiar și acum, când nu se află pe vârfuri înalte, la conferințe și întâlniri care au legătură cu toate cauzele sociale pe care le susține, se retrage la casa sa din afara Bucureștiului, considerându-și grădina tabăra sa de bază.
Fiecare urcare pe munte, fără oxigen suplimentar și fără sprijinul șerpașilor, o consideră de fapt o lecție de viață. “Frica este ceva pozitiv pe munte atât timp cât o ții sub control, pentru că ea este cea care te ține în viață”, spune alpinistul. În 2015 a asistat în Nepal la un cutremur de 7,9 grade pe scara Richter și a supraviețuit unei avalanșe care a lovit tabăra de bază în care se afla. Totuși, experiența nu l-a marcat atât de tare încât să renunțe la pasiunea sa. Dragostea pentru munte a persistat, experiența aceasta stârnindu-i însă și mai mult interesul pentru cauzele sociale. Atunci a fost momentul când a dat startul unei campanii cu ajutorul căreia a reușit să construiască trei școli în Nepal. De asemenea, odată cu cea mai recentă ascensiune a sa, Alexandru Găvan și-a propus să dea startul unei noi campanii, de data aceasta de salvare și conservare a aspretelui (Romanichthys valsanicola), considerat a fi cel mai rar peşte din Europa și chiar din lume.
Alexandru Găvan a stat de vorbă cu Andra Petrariu și i-a povestit cum se vede viața de pe ”acoperișul lumii” și cum îl ajută aceste ascensiuni să o trăiască de fapt cu adevărat.