Ascultă Radio România Cultural Live

Alexandru Tomescu cântă pe vioara Stradivarius Elder - Voicu, alături de Orchestra Națională Radio

14 Noiembrie 2017, 09:47

Alexandru Tomescu și celebra sa vioară Stradivarius Elder-Voicu, care a scris povestea unor concerte și turnee memorabile în ultimii ani, revin la Sala Radio, pentru a concerta alături de Orchestra Națională Radio, vineri, 17 noiembrie, ora 19.00. La pupitrul dirijoral se va afla Nicolae Moldoveanu, un muzician rafinat și un nume deja familiar publicului meloman, prin colaborările sale frecvente cu Orchestrele și Corurile Radio.

Pe afișul serii se vor afla Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 61, de L. Van Beethoven și Simfonia nr. 3 în do minor, op. 78 – Simfonia cu orgă, de C. Saint-Saëns, care o va avea ca solistă la orgă pe Simona Săndulescu.

Cu o carieră națională deja consolidată și cu o expunere internațională în plină ascensiune, Alexandru Tomescu cântă din 2007 pe vioara care i-a aparținut lui Ion Voicu. A realizat, câțiva ani la rând, Turneul Stradivarius, concertând în zeci de localităţi, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească și care i-au conturat reputația de a fi, astăzi, unul dintre cei mai bine cotați violoniști români.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Biografii

Nicolae Moldoveanu

Complexitatea personalităţii artistice a muzicianului Nicolae Moldoveanu ni se descoperă în ipostazele de violonist, corepetitor, organist şi, nu în ultimul rând, în cea de dirijor. Nicolae Moldoveanu s-a născut la Hunedoara, a studiat apoi vioara la Deva, parcursul său muzical ducându-l ulterior la Conservatorul din Leipzig unde va studia orga. Atras de măiestria artei dirijorale, Nicolae Moldoveanu a urmat cursurile Conservatorului din Zürich, apoi a studiat la Basel şi Berna.

A beneficiat de îndrumarea unor profesori renumiţi precum: Wilfried Böttcher, Antal Doráti, Horst Stein şi Ralf Wikert. Dintre dirijorii alături de care a avut prilejul de a face cursuri de master îi enumerăm pe Colin Metters, Leonard Slatkin, Sir Colin Davis, Lothar Zagrosek, Ilya Musin, Sir Roger Norrington şi Sergiu Celibidache, cel care a avut o influenţă covârşitoare asupra devenirii sale artistice.

Nicolae Moldoveanu este un ilustru absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra, fiind distins cu două importante premii: Premiul Edwin Samuel Dove şi Premiul Ricordi. Dirijorul este invitat al unor prestigioase orchestre din întreaga lume, alături de care susţine concerte primite cu aprecieri de public: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaysia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Manchester Camerata, Orchestra Naţională din Johannesburg, Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Orchestra Simfonică din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu.

Opera este un alt gen în care Nicolae Moldoveanu excelează, fiind invitat în mod curent al operelor din Malmö și Toronto, precum şi al Operei Regale din Londra. Nicolae Moldoveanu a fost numit Arts Council Young Conductor al orchestrelor din Bournemouth, devenind în anul 1996 şi dirijor rezident. English Sinfonial-a numit dirijor principal în anul 1998, iar între anii 2002 și 2008 a ocupat funcţia de dirijor invitat asociat al London Mozart Players. Până în 2012 Nicolae Moldoveanu a fost şi dirijor al orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.

Palmaresul său artistic este completat şi cu înregistrări la South Africa Broadcasting Corporation, Radiodifuziunea bavareză, Radio 3 BBC.

Maestrul Nicolae Moldoveanu este un apreciat colaborator al Orchestrei Regale din Londra, iar pentru a interpreta în concert Simfonia nr. 3 cu orgă de Saint-Saëns alături de această celebră orchestră, municipalitatea din Northampton (localitatea în care a avut loc concertul) a aprobat chiar închirierea unei orgi de concert.

Alexandru Tomescu

Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius.

Fiu al unei familii de muzicieni, studiază primii șapte ani cu mama sa, Mihaela Tomescu, profesoară de vioară la Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti. De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formaţia lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers.

Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul Paganini (Genova, 1995), Concursul Marguerite Long - Jacques Thibaud (Paris, 1999) şi Concursul George Enescu (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA, şi a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum – Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).

Din anul 2007, în urma unui concurs, îi este încredinţată, deocamdată până în 2018, vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată. Sub genericul Turneul Stradivarius, violonistul a concertat în zeci de localităţi din ţară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele şase sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele şi partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară şi pian de Prokofiev şi integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics.

O dominantă a profilului de artist al lui Alexandru Tomescu este abnegaţia de a duce marea muzică către oamenii obişnuiţi şi de a dedica activităţii caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care evoluează. Artistul e vizibil însufleţit de pasiunea cauzelor nobile şi prezenţa lui pe scena publică românească se distinge odată mai mult prin acest altruism.

Reprezentările revoluției în cinematografia românească
Produs de Radio România 29 Decembrie 2024, 11:52

Reprezentările revoluției în cinematografia românească

Film de acțiune și film-eseu, film coming of age și film de epocă, comedie metadiscursivă și documentar tv. Încercarea...

Reprezentările revoluției în cinematografia românească
Sărbători fără breaking news – un program special de vacanță, la Radio România Cultural
Produs de Radio România 27 Decembrie 2024, 08:15

Sărbători fără breaking news – un program special de vacanță, la Radio România Cultural

Radio România Cultural își modifică programul, în perioada 23 decembrie 2024 - 12 ianuarie 2025 , pentru a...

Sărbători fără breaking news – un program special de vacanță, la Radio România Cultural
Adriana Sohodoleanu: „Gust de vacanță - discuții gastronomice absolut savuroase, și mai vesele, și mai serioase, pornite de la filme, cărți, muzică, chiar și de la o baladă”
Produs de Radio România 22 Decembrie 2024, 05:05

Adriana Sohodoleanu: „Gust de vacanță - discuții gastronomice absolut savuroase, și mai vesele, și mai serioase, pornite de la filme, cărți, muzică, chiar și de la o baladă”

Radio România Cultural își modifică programul, în perioada 23 decembrie 2024 - 12 ianuarie 2025, pentru a...

Adriana Sohodoleanu: „Gust de vacanță - discuții gastronomice absolut savuroase, și mai vesele, și mai serioase, pornite de la filme, cărți, muzică, chiar și de la o baladă”
Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 12:09

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene

Alături de  Silvia Teodorescu  și ghidați de  Pascal Garnier , președintele Asociației pentru Dezvoltare...

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene
Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 00:40

Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”

La final de an, Editura Casa Radio invită publicul să descopere albumul „ Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu...

Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”
Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”
Produs de Radio România 16 Decembrie 2024, 14:52

Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”

Seria de romane  Hulda  a autorului islandez Ragnar Jónasson, tradusă în română la  Crime...

Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”
Apariţia audiobookului „Monica Lovinescu - Jurnal în oglindă” de Anca Mateescu, Diana Joicaliuc și Georgiana Petrache
Produs de Radio România 13 Decembrie 2024, 00:56

Apariţia audiobookului „Monica Lovinescu - Jurnal în oglindă” de Anca Mateescu, Diana Joicaliuc și Georgiana Petrache

Interviurile pot fi ascultate integral, în podcastul Radio România Cultural „Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității”.

Apariţia audiobookului „Monica Lovinescu - Jurnal în oglindă” de Anca Mateescu, Diana Joicaliuc și Georgiana Petrache
ALEXANDRU TOMESCU cântă BEETHOVEN la Sala Radio
Produs de Radio România 13 Decembrie 2024, 00:46

ALEXANDRU TOMESCU cântă BEETHOVEN la Sala Radio

ALEXANDRU TOMESCU va interpreta vineri, 13 decembrie 2024 (19.00) , la Sala Radio, celebrul Concert în re major...

ALEXANDRU TOMESCU cântă BEETHOVEN la Sala Radio
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 05:30
Fizica gustului (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
05:00 - 06:00
Espańol 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
05:07 - 07:00
România, devreme (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru