Adrian Majuru: „Lupta cu întunericul a fost – și continuă să fie – o mare provocare pentru om”
20 Ianuarie 2025, 11:46
Astăzi, în emisiunea GPS Cultural, de la ora 17.30, puteți asculta primul interviu cu Adrian Majuru realizat de Adina Dragomir din seria „𝐀𝐯𝐚𝐭𝐚𝐫𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐨𝐫𝐚𝐬̗𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐧𝐨𝐜𝐭𝐮𝐫𝐧. 𝐃𝐞 𝐥𝐚 𝐟𝐫𝐢𝐜𝐢 𝐮𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐨𝐩𝐭̗𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐞𝐧𝐨𝐚𝐬𝐞”. Lucrarea cu același titlu, extrem de bine documentată de Adrian Majuru, adună subiecte și teme care se desfășoară de obicei în toiul nopții, pe care le dorim ascunse sau uitate (prostituția, delincvența, vagabondajul, baronii locali, duelurile etc.). Toate aceste subiecte sunt analizate dintr-o perspectivă istorică, de la începuturi și până în zilele noastre.
„La scară istorică, noaptea a avut pedagogia ei, oferindu-ne o serie de instrumente pentru a supraviețui într-o lume a nevăzutelor. Primele credințe, fie că vorbim de animism sau de primii zei, care încep să capete contur în istoria noastră timpurie, provin din noapte. Scopul lor a fost acela de a ne înfrânge spaimele și fricile de întuneric. Orașul, la altă scară istorică și la capătul celălalt al segmentului temporal, este un alt instrument creat de om – un organism uriaș și de mare succes. De cel puțin șase mii de ani, orașul a reușit să facă nopțile mai prietenoase, atât prin industria loisirului, cât și datorită tehnologiilor care ne oferă un spațiu confortabil, nu doar în zona domestică, ci și în profesiile care s-au adaptat pentru a funcționa în timpul nopții. Așadar, lupta cu întunericul a fost pentru om – și continuă să fie – o mare provocare”, a spus Adrian Majuru în interviul acordat Dariei Ghiu, în emisiunea Orașul Vorbește.
Episodul pe care îl puteți asculta în această seară, de la ora 17:30, se intitulează: „Cine sunt copiii întunecați din istoria României?”.
Pe parcursul interviului, veți descoperi cine erau „cei mai nefericiți dintre bastarzi”, care erau legile de căsătorie în vremea lui Carol, dar și ce rol a avut decretul din timpul dictaturii ceaușiste pentru copiii născuți din obligație patriotică și apoi uitați în orfelinate.