#ACASĂ. Andrei Pleșu citește audiobook-ul Un alt Caragiale, apărut la Humanitas, pe frecvențele Radio România Cultural. Joi, de la ora 15,30.
26 Martie 2020, 10:41
Campania Acasă, realizată de Radio România Cultural și Humanitas, continuă cu audiobook-ul Un alt Caragiale. Cum privește Caragiale literatura vremii lui și cum ne privește pe noi Caragiale? Răspunsurile le-am putea găsi ascultând audiobook-ul Un alt Caragiale. Fragmente selectate și citite de Andrei Pleșu.
În prima perspectivă oferită de acest audiobook editat de Humanitas multimedia, avem de-a face cu un Caragiale în asalt asupra literaturii romantice sau simboliste din vremea lui. E vorba nu de romantismul lui Eminescu, ci de acela clișeizat și epigonic de după el. Dacă e adevărat că opera caragialiană reprezintă ”placa turnantă” care orientează literatura noastră spre vârsta ei modernă- este ideea lui Al. Călinescu, atunci discreditarea literaturii retardate a momentului este gestul pregătitor .
În cea de a doua serie de texte Caragiale privește către noi. Desigur, ochiul e al lui, dar lumea văzută e a noastră, ne putem recunoaște și azi în ea. Chiar dacă vede monstruos, Caragiale e înțelegător cu noi: ne socotește nu răi, ci neașezați. Nu știm ce ar crede el despre felul cum l-am privit și îl privim noi. Eliade considera că I.L.Caragiale e unul dintre cei care au pus capăt ”mesianismului românesc”, Noica spunea că duhul lui Caragiale ne trage de la calea cea dreaptă spre cafenea, iar opinia lui Steinhardt era că autorul Scrisorii pierdute ”descoperă sufletul românesc în toată minunata lui dulceață și creștinătate”.
Nu știm ce ar spune el despre toate acestea. Și dacă l-am putea întreba, cuminte, ca și al său Aghelache, Nenea Iancu n-are să raspundă. Realizator, Eugen Lucan.