Născut în România - Invitată: Alina Zară Prunean, inițiatoarea conceptului ”Mândra Chic”, prin care își propune să creeze zestre contemporană, valorificând tradiția românească - sâmbătă, 27 martie
26 Martie 2021, 06:42
De mai bine de 10 ani, Alina Zară Prunean a transformat casa bunicii sale din satul Mândra (de lângă Făgăraș) într-un Muzeu de Pânze și Povești. Primul pas a fost organizarea unei campanii de recuperare a țesăturilor vechi, care ajunseseră cârpe de bucătărie.
”M-au fascinat dintotdeauna mânecile iilor de la noi – țesute în război, brodate cu mătase. Le găseam prin lăzile de zestre, dar multe deveniseră cârpe de bucătărie. Mânecile acelea fabuloase, haute couture le-am putea spune, deveniseră cârpe de vase prin toate bucătăriile, erau pline de pete de ulei... Noi chiar avem o expoziție de cârpe de bucătărie la Muzeul de Pânze și Povești.... Când am început să le caut și să le colecționez, oamenii mă întrebau ce fac cu zdrențele astea. Dar în timp, pe măsură ce proiectul Mândra Chic a luat amploare, am reușit să le valorizăm, iar acum nimeni din sat nu le mai aruncă, nu le mai vinde, toată lumea le prețuiește”.
Casa în care se află Muzeul de Pânze și Povești are, la rândul ei, o poveste. A fost construită la începutul secolului trecut, cu bani aduși din America, pentru că, la acea vreme, mulți oameni din sat s-au îmbarcat pe vapoare și au pornit spre Tărâmul Făgăduințelor.
”Am studiat documente de arhivă și am descoperit că oameni din Mândra se aflau pe Carpathia, vasul care a transportat supraviețuitorii de pe Titanic. Chiar am primit la Muzeul nostru un grup de turiști asiatici, mai excentrici, care umblau prin lume pe urmele poveștilor despre Titanic!”
Bunica Alinei Zară și-a dorit mereu să vadă ce e dincolo de Mândra, satul pe care nu l-a părăsit toată viața. Și-a dorit să ajungă în America, despre care auzise atâtea povești. Dar nu a apucat. Peste ani, Alina a vrut să-i îndeplinească dorința, simbolic, și a trimis vechea suveică a bunicii în toate colțurile lumii, lansând online un proiect de călătorie inedit: ”Suveica Mamei Ruță în jurul lumii”. Bucata de lemn cu care bunica țesea pânza în război a străbătut până acum mai bine de 1 milion de kilometri - mulți români pasionați de călătorie s-au oferit să-i fie călăuze și să o poarte de-a lungul și de-a latul pământului.
”Suveica a fost cam peste tot... S-a întâlnit cu pinguinii în Argentina, a văzut Palmyra înainte să fie distrusă, a mers pe urmele Gulagului românesc în Siberia, a fost cu motorul în deșertul marocan. La o conferință Dalai Lama a fost considerată armă albă și nu a fost lăsată să intre!”
Alina Zară a înființat la Mândra și un Atelier-șezătoare, unde femeile din sat confecționează tricouri șic, prin aplicarea unor modele tradiționale, alături de texte brodate, cu înțelesuri vechi (”Fă rai din ce ai!”) sau noi (”Prețuiește timpul, indiferent de vreme”).
Credit foto: Arhiva Mândra Chic, Eduard Juhos și Iulian Simodi