Născut în România: Gelu Sabău - "Statul național și ideea sfîrșitului istoriei" - 2 decembrie 2023, ora 16:00
01 Decembrie 2023, 13:17
Conferențiar universitar, doctor în filosofie și prodecan la Facultatea de Jurnalism a Universității Hyperion din București, Gelu Sabău are ca zone de interes în studiile și cercetările sale filosofia politică, filosofia religiei, ideologii religioase și politice moderne, istoria ideilor sau modernitatea românească.
Aceste preocupări se regăsesc și în Conferința națională pe care a organizat-o la Universitatea Hyperion, în parteneriat cu Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, în 27 noiembrie și avînd ca temă "Statul național și sfîrșitul istoriei".
"Pentru elitele politice și intelectuale românești scopul principal al istoriei, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a fost unul precis: obținerea independenței și unirea tuturor provinciilor locuite de români într-un singur stat. Acest scop a fost atins după Primul Război Mondial, o dată cu apariția pe hartă a României Mari. Însă problema suveranității naționale nu a fost nicidecum epuizată în urma acestui eveniment.(...) În perioada comunistă, ideea națională este repudiată radical în prima parte, pentru a reizbucni cu și mai multă vigoare în a doua parte a regimului comunist, contribuind la edificarea unei ideologii inedite pentru concepția comunistă asupra lumii: național-comunismul.(...) După căderea comunismului și aderarea la Uniunea Europeană, ideea de națiune sau cea a statului național devin secundare, atunci când nu sunt proscrise explicit. În prim plan trece demersul intelectual al deconstrucției acestei idei. Dacă, în termenii lui Kojève, Uniunea Europeană este o realitate similară unui „Imperiu latin”, care are drept scop depășirea statului național, atunci problema relației dintre statul național și sfârșitul istoriei apare oarecum de la sine.
Mai multe întrebări pot fi puse în acest context: Cum ne raportăm azi la concepția lui Kojève? Dar la teza elaborată de Fukuyama în urmă cu 30 de ani? Mai pot fi ele considerate valabile azi? Mai este relevantă ideea sfârșitului istoriei în vreuna din aceste formule sau trebuie reevaluată? Cum se manifestă sfârșitul istoriei asupra țărilor din Estul Europei, unde statele naționale s-au construit mai târziu? Este statul național un produs al istoriei? Care este legătura dintre istorie și post-istorie? Este Uniunea Europeană o formă politică de manifestare a sfârșitului istoriei? " ( Gelu Sabău)
Despre statul național și valabilitatea ideii de sfîrșit al istoriei, Gelu Sabău ne vorbește la Născut în România, în ediția din 2 decembrie.
Realizator Georgeta Drăghici
Foto din arhiva invitatului