Ionuț-Florin Crișan, bucătar - ”Cel mai mult și cel mai mult, m-a adus în această meserie, nesiguranța a ceea ce mâncăm în fiecare zi”
Născut în România - 16 februarie 2025, ora 16:00
16 Februarie 2025, 08:00
Invitatul Roxanei Păsculescu la ediția Născut în România din 16 februarie 2025, începând cu ora 16.00 este Ionuț-Florin Crișan, bucătar, absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj Napoca, Facultatea de Controlul si Expertiza Produselor Alimentare, sectia Gastronomie. Pe cartea sa de vizită, Ionuț-Florin Crișan, se prezintă succint: ”Pasionat de bucătăria modernă neoromânească și de tot ce înseamnă nou în domeniul pe care îl practic”. Încă din perioada studenției, invitatul nostru s-a făcut remarcat prin participarea și apoi, prin câștigarea unor concursuri de marcă. Iată și câteva dintre premiile care i-au fost acordate, la început de carieră. La USAMV, Cluj Napoca în cadrul programului Controlul și Expertiza produselor Alimentare CEPA, Locul IV la concursul gastronomic "Ecotrophelia", 2017. Apoi, la Universitatea Lucian Blaga, Sibiu în 1918, cadrul programului de studiu CEPA, Locul I la concursul de gastronomie. Apoi, la USAMV Cluj-Napoca, în 2019, Locul I în cadrul concursului "Interferențe culturale în gastronomie".
Primul meeting european al tinerilor din organizația Slow Food, unde a reprezentat România cu preparatul tradițional "Balmos" este un eveniment important în spectrul manifestărilor la care a luat parte Ionuț-Florin Crișan; acest eveniment afirmă cu tărie atitudinea de respect și interes pe care o are tânărul nostru invitat, față de bucătăria românească și față de produsele tradiționale.
Ionuț-Florin Crișan se arată deschis către știință și către traditional, în egală măsură, fiind conștient de faptul că, tehnologia clasică imprimă produsului, un gust deosebit. Fierberea la foc de lemne ori oala de ceramică în care se pregăteau sarmalele își lăsau în mod categoric, într-un anume fel, amprenta asupra produsului final. Dincolo de preocuparea pentru tehnologie, interesul acordat folosirii ingredientelor din spațiul aflat în proximitatea gătirii -apare ca încărcat de semnificații. Așadar, Ionuț-Florin Crișan semnalează ca fundamentale, autenticitatea și aici, în mod deosebit, particularitățile produsului în funcție de zona de proveniență.
Acestea ar fi câteva dintre direcțiile convorbirii cu inginerul și bucătarul Ionuț-Florin Crișan, invitatul Roxanei Păsculescu la Născut în România, ediția din 16 februarie 2025.