Cristian Gabriel Viișoreanu: „Mulțumirile mele sunt maxime dacă ne vedem cu o pacientă peste 20 de ani și discutăm despre cum a fost momentul zero, și comparăm emoțiile de atunci și cum sunt acum”
11 Octombrie 2024, 19:00
Este mărturisirea medicului Cristian Gabriel Viișoreanu, prin mâna căruia trec unele femei în, poate, unele dintre cele mai grele momente din viața lor: atunci când primesc diagnosticul de cancer mamar.
”Sigur, sunt multe paciente care ajung la 20 de ani de viață (după diagnostic, n.r.) fără semne de boală.
Sunt și paciente care pierd lupta cu boala asta.
Poate că încă sunt multe lucruri pe care nu le știm despre boala asta, deși sunt medicamente cu rezultate foarte bune în prezent, față de acum 20-25 de ani de când am început să activez în domeniul ăsta.
Dar speranța de viață a crescut semnificativ. Și asta e cea mai mare mulțumire. Nu mă bucur după ce am reușit să fac o operație. Pot să mă bucur după 10 ani că am făcut o operație și m-am întâlnit cu pacientul”.
Cristian Gabriel Viișoreanu este medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgia patologiei mamare și Fondator al Institutului Sânului - înființat în anul 2018, conceptualizat, însă, cu 16 ani înainte, pe vremea când lucra în sistemul medical public.
Iar totul a plecat de la ”o nevoie acută în rândul pacientelor diagnosticate cu cancer mamar: aceea de a primi îngrijirea medicală de la o echipă medicală care comunică, atât între ei cât și cu pacientele; de a înțelege ce înseamnă boala de care suferă dar, mai ales, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze, fără a fi bulversate de opinii care se contrazic, fără a fi dezarmate de indisponibilitatea sistemului sau a personalului medical lipsit de empatie față de starea lor emoțională, deja fragilă”, spune dr. Cristian Gabriel Viișoreanu.
”De ce e bine să mergem la un magazin și să cumpărăm de toate într-un singur drum?
În prezent timpul n-ajunge nimănui, e prețios pentru fiecare dintre noi. De ce aș merge să fac o ecografie într-un loc, o mamografie într-un loc, un CT, un RMN, o scintigrafie în altă parte, când pot să le fac pe toate într-un loc? Vreau să scurtez foarte mult timpul de la momentul prezentării până la stabilirea strategiei terapeutice, care înseamnă partea paraclinică cu investigații, tot ce e nevoie.
Institutul Sânului înseamnă azi peste 12.000 de intervenții - peste 850 anual - și mai multe premiere medicale (în mediul privat) dar și locul în care se efectuează cel mai mare număr de reconstrucții mamare. - iti sună a reclamă?
Pe larg despre toate acestea - la Născut în România, duminică, 13 octombrie, de la ora 16.00. La Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, realizatoare Corina Negrea.