Aerul tare al înălţimilor. Invitat: alpinistul şi salvamontistul Cornel Galescu
Născut în România dumincă, 19.01.2025, ora 16.00
16 Ianuarie 2025, 11:04
Invitatul ediţiei de duminică, 19 ianuarie 2025, a emisiunii Născut în România, este alpinistul Cornel Galescu, un nume mare al alpinismului românesc. Bănăţean de origine, a iubit de mic muntele, devenind ulterior un alpinist redutabil şi şeful Salvamont din Caraş-Severin. A absolvit Facultatea de Automatică din Timişoara, iar în alpinism l-a avut ca maestru pe Eugen Seracin. A pus bazele Clubului Alpin din Caransebeş şi cunoaşte ca pe propriul buzunar munţii din zona Banatului. Curajos căţărător şi schior de anduranţă, a salvat numeroşi turişti aflaţi la ananghie iarna pe munte.
Performanţele internaţionale înregistrate de Cornel Galescu sînt de excepţie. Astfel, el a fost protagonistul unor expediții în Alpi (1996, 2004), Caucaz (1990, 1991), Anzi (1998, 2003), Kackar (1993), Taurus (1996), Himalaya (1996, 2003), avînd la activ numeroase premiere: premiera mondială din Turcia (Turnul românilor, 1993), premiera românească pe ruta tehnică din Aconcagua, premiera românească peVf. McKinley ( Alaska, 1997), premiera românească pe Vf. Cerro Solo din Patagonia (2000), ascensiunea solitară pe Vf. Sitta Chuchura din Himalaya, expediții la Polul Nord și PolulSud. A absolvit cursurile celebrei instituţii ENSA de la Chamonix şi a fost ghid al clubului german DAV în Alpii italieni. Fireşte, a bifat escalade pe Mont-Blanc, Matterhorn şi Breithorn. Cornel Galescu l-a salvat pe Sorin Baciu, căzut într-o crevasă pe Dhaulagiri, a urcat cu coastele fisurate pe Everest, a salvat un alpinist sloven şi unul american pe Cho Oyu, a avut o rană groaznică la picior în Alaska, a îndurat frigul din Laponia şi a coborît noaptea de pe Aconcagua, iată doar cîteva dintre isprăvile sale.
Dincolo de performanţele înregistrate ca alpinist sau salvator montan, Cornel „Coco” Galescu este un om de o calitate morală ireproşabilă, un intelectual distins, un bărbat puternic şi generos, cu un suflet mare. A inventat şi produs în România panouri şi prize de căţărare, fiind dedicat formării tinerilor alpinişti, iar blîndeţea şi claritatea expunerilor sale l-au făcut repede iubit de aspiranţi. Poveştile montane şi le-a narat cu talent la radio, tv şi în scris, fiind unul dintre puţinii alpinişti care comunică prompt şi cu mare plăcere.