Născut în România: Invitată,prof.univ. dr. Diana Cimpoeşu
26 Aprilie 2020, 06:30
Invitata ediției din 26aprilie 2020 este profesorul universitar doctor Diana Cimpoeşu, medic-şef al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean „Sfântul Spiridon“ Iaşi, sefa SMURD Iaşi. Un medic aflat de la bun început în prima linie a luptei împotriva coronavirusului vorbește despre lecțiile pe care le-a învățat în aceste zile, despre experiențele din unitatea de primiri urgențe de la Iași, dar și despre cele din focarul de la Suceava unde a muncit împreună cu echipa sa pentru a redeschide secția UPU a spitalului județean, dar și despre momentele de deznădejde sau de bucurie pe care le-a trăit în aceste zile de pandemie.
Carmen Diana Cimpoieşu:
(...) Am avut pacienţi dovediţi pozitivi, dar care la noi ajunseseră într-o stare foarte gravă. În momentul în care am luat contact cu ei iniţial aveam mască, mănuşi, vizieră. Starea lor însă fiind foarte gravă au trebuit făcute gesturi foarte rapide, intubaţie, ventilaţie mecanică, oxigeno-terapie şi alte manevre, timp în care o parte din echipă a lucrat foarte repede. O parte s-a îmbrăcat, a preluat sarcina. Ceilalţi au mers, au fost testaţi... din fericire toată echipa mea este într-o stare de sănătate bună, dar v-am spus, trebuie să facem eforturi să ne menţinem aproape, pentru că riscul de a intra în contact cu pacienţi pozitivi este permanent. Şi ne-a durut de multe ori că unii dintre ei nu au spus, au ascuns contactul cu un pacient dintr-o situaţie epidemiologică de zonă roşie sau un pacient pozitiv. Lipsa asta de contact fizic, de suport al pacientului până când nu ai tot echipamentul pe tine este destul de dureroasă pentru un medic care este obişnuit să facă gesturi rapide în scopul salvării vieţii sau rezolvării unei situaţii dificile în care se află pacientul pe care îl ai în faţă.
Foto din arhiva personala
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/acas%C4%83-n%C4%83scut-%C3%AEn-rom%C3%A2nia-invitat%C4%83-prof-univ-dr-diana-cimpoe%C5%9Fu/