Weekend cultural - Recomandări pentru 8-10 martie
08 Martie 2024, 15:38
Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.
- Festivalul Visuali Italiane se desfășoară în aceste zile la București, la Muzeul Țăranului Român. Festivalul oferă o panoramă variată, cu propuneri în forme și de genuri diferite, în care dorința de a realiza filme de autor și pasiunea pentru divertisment se completează, iar fiecare film reprezintă un univers aparte.
https://www.facebook.com/events/1615987192274840
Concerte
- Australianca Jessica Cottis revine la pupitrul dirijoral al Orchestrei Naționale Radio, vineri 8 martie. Solistă la pian va fi Adela Liculescu. În program: D. Rotaru: Corale și cutii muzicale , W. A. Mozart: Concertul nr. 23 în la major pentru pian și orchestră, KV 488 R. Strauss: Suită din opera ”Cavalerul rozelor”.
https://www.orchestreradio.ro/
- Trupa Iris vă așteaptă la Sala Palatului pe 9 martie la concertul “The Best Of” – IRIS – Cristi Minculescu, Valter & Boro.
https://salapalatului.ro/event/the-best-of-iris-cristi-minculescu-valter-boro/
- Ana Coman se află într-un turneu național cu prilejul lansării noului său album Tu nu ai să mă uiți. Sâmbătă va cânta la Valhala în Bacău, iar duminică o puteți asculta la Art Rock Cafe în Suceava.
https://www.facebook.com/anacomanofficial
Operă
- La Traviata de Giuseppe Verdi revine pe 9 martie pe scena Operei Naționale din București. Regia şi mişcarea scenică sunt semnate de Paul Curran, iar scenografia a fost gândită de Gary McCann. Distribuția îi reunește pe soprana Simona Neagu, mezzosoprana Sidonia Nica, Vasile Chișiu, Andrei Lazăr printre alții. Își dau concursul Orchestra și Corul instituției lirice bucureștene, reunite sub bagheta lui Vlad Conta.
https://operanb.ro/spectacol/la-traviata-4/#09032024
- Opera Națională Română Timișoara prezintă vineri, baletul Giselle. Regia și coregrafia sunt semnate de Ovidiu Matei Iancu. Din distribuție fac parte : Carla Dukai în rolul lui Giselle , Antonin Faraut, Darisu Agrima, Raisa Kadar. Conducerea muzicală: Ciprian Teodorașcu
https://www.facebook.com/events/277161568573612
- Opera Națională Craiova vă invită sâmbătă, la spectacolul de balet Spring Dance. Își dau concursul soliștii Olguța Ilie, Erna Marin, Alina Onofrei și Ansamblul de Balet al Operei Române Craiova.
https://www.operacraiova.ro/ro/stagiune/spring-dance~s398/
Teatru
- La Reactor, în Cluj Napoca puteți vedea în avanpremieră, pe 9 martie spectacolul Wonders of Transylvania în regia lui Martin Boross. Piesa este despre o companie de teatru româno-maghiară care pune în scenă un spectacol despre „Minunile Transilvaniei” în cadrul unui proiect european. O regizoare de la Budapesta este invitată să participe în producție, dar ceea ce inițial părea un proces promițător întâlnește pe parcurs o serie de obstacole. Povestea unei istorii și unor valori culturale comune se dovedește mai dificil de spus decât se aștepta echipa, iar politica, bolile și evenimente de forță majoră formează un lung lanț de ghinion la care trebuie să își adapteze atât spectacolul, cât și propriile idei.
https://reactor-cluj.com/spectacol/wonders-of-transylvania/
- Teatrul EXCELSIOR - singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți – anunță premiera spectacolului ADRENALINĂ de Gabriel Sandu – o producție ce explorează tema adicției contemporane în diferite forme și cultura pop recentă. Spectacolul va avea premiera oficială sâmbătă, 9 martie 2024, ora 19:00. Adrenalină reprezintă o călătorie în timp, în inima Anilor 2000, prin prisma unei trupe dance formate din trei adolescente care au șocat o întreagă țară. Alături de Gabriel Sandu, care semnează textul și regia spectacolului, din echipa de creație a spectacolului fac parte și Clara Ștefana (scenografie), Ruxandra Bobleagă (coregrafie și lighting design), Miruna Croitoru (video și lighting design), PLUSHY (muzică), Andreea Găzdaru (consultant psihologic), Maria Alexievici (pregătire muzicală). Distribuția spectacolului ADRENALINĂ este alcătuită din actrițele Teatrului EXCELSIOR: Dana Marineci, Oana Predescu, Iulia Samson. Apariție video: reallyrux.
- Ambasada Spaniei, în colaborare cu Ministerul Educației din România, organizează cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Național de Teatru Școlar în Limba Spaniolă, ce va avea loc în perioada 8 - 9 martie 2024, la Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin din Timișoara. La acest festival participă grupuri de teatru de elevi ce reprezintă 10 secții bilingve spaniole care există în prezent în România, situate în principalele orașe ale țării.
- La Teatrul de Stat Constanța se joacă vineri, spectacolul „Logodnă relativă”. O comedie clasica englezească, în engleză titlul este ‹‹ Relatively Speaking››, de Alan Ayckbourn. E o comedie de situație, în care nimeni nu știe exact ce se întâmplă până la finalul spectacolului. Regia este semnată de Iulian Enache iar din distribuție fac parte Cristiana Luca, Laura Crăciun, Florin Aioane și Lucian Pavel.
https://www.teatruldestatconstanta.ro/spectacol/logodna-relativa
- Steaua fără nume de Mihail Sebastian se joacă vineri, la teatrul Maria Filotti din Brăila. Spectacolul în regia lui Cristian Ban, valorifică imaginea sensibilității. Îmbinarea dintre decorul modern, ușor abstractizat și clasica poveste a lui Mihail Sebastian, conturează un univers binar. Din distribuție: Narcisa Novac, Nicholas Cațianis J.r, Dan Moldoveanu, Monica Ivaşcu, Marcel Turcoianu, Adrian Ştefan, Blanca Doba, Elena Andron și Ciprian Chiricheș.
Filme
- Amar, primul lung metraj al regizoarei Diana Gavra intră de vineri în cinematografele din țară. Filmul documentar prezintă viața hoților de buzunare și în care descoperim mentalitatea și spiritul care stau în spatele furturilor.
https://www.cinemagia.ro/filme/amar-3313113/
- „Club Zero”, cel de-al patrulea film selectat la Cannes al regizoarei austriece Jessica Hausner, nominalizat la Palme d'Or, va avea premiera în cinematografe din 8 martie. În distribuție se regăsesc atât nume cunoscute, precum Mia Wasikowska („Alice in Wonderland” sau „The Kids Are All Right”) și Sidse Babett Knudsen („Westworld” sau „Les Traducteurs”), dar și adolescenți debutanți, printre care Andrei Hozoc, un tânăr de 18 ani din România. Domnișoara Novak (Mia Wasikowska) se alătură personalului unui internat internațional pentru a preda un curs de alimentație conștientă. Ea ne spune că a mânca mai puțin este sănătos. Inspirat din experiența regizoarei la un internat catolic din anii ‘80, unde mâncatul puțin era considerat o mare virtute, „Club Zero” discută modul în care cei mai mulți părinți delegă responsabilitatea creșterii copiilor altor persoane și adresează cea mai mare frică a acestora: aceea de a îi pierde cu totul.
https://www.cinemagia.ro/filme/club-zero-3295333/
Expoziții
- O nouă ediție Artsafari începe vineri, la Palatul Dacia din București. Mari maeștri, capodopere ale artei românești, comori și povești! Muzeul Secret, Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației, Grădinile Palatului, Istoria României în 100 de portrete și Atelierele din Pangratti sunt expozițiile din noul sezon care vă așteaptă să le vizitați.
- Galeria CREART găzduiește expoziția Când ne dezvățăm să devenim a artistei Liliana Basarab. Practica sa artistică este angajată social și functionează adesea ca un comentariu la adresa noțiunii de reprezentare. Este interesată de problematici de gen și lucrează în diferite medii. Curator Ana Daniela Sultana.
- La Galateca puteți vedea expoziția de fotografie a lui Liviu Stănescu, Am fost la capătul lumii, curatoriată de Roxana Lăpădat și Andreea Sandu. Concepută în cinci „enclave”, expoziția pornește de la tema copilăriei și a stării de puritate și autenticitate profundă, indiferent de contextele de manifestare. Cea de-a doua enclavă este dedicată omului în natură, a treia e uneori „gălăgioasă” prin culoarea și agitația vieții urbane, alteori devine contemplativă, așa cum sunt și oamenii în orașe și orașele în natură. Enclava a patra este dedicată împietririi și morții, în cele mai complexe feluri în care omul și natura se raportează la ea – de la o stare sumbră a sfârșitului, la o abordare care abundă de umor, până la un moment care rămâne suspendat în timp și în spațiu.
https://www.galateca.ro/vernisaj-liviu-stanescu-am-fost-la-capatul-lumii.html
- Institutul „Adam Mickiewicz” din Varșovia și Institutul Polonez din București, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă așteaptă până pe 28 aprilie 2024, la Sala Irina Nicolau, să vizitați expoziția Au fost trei surori și doar două cămăși. Fotografii de Justyna Mielnikiewicz. Pentru portrete, Justyna Mielnikiewicz alege tipologii umane diverse. Subiecții fotografiilor sunt persoane de diferite vârste, fotografa este interesată atât de conturarea trăsăturilor fizice, cât și de evidențierea unor emoții, de surprinderea caracterului subiectului. Expoziția este organizată în avanpremiera Sezonului Cultural Polonia-România .