Weekend cultural - Recomandări pentru 6-8 decembrie
07 Decembrie 2024, 00:12
Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.
- A început Târgul de Carte GAUDEAMUS Radio România! Peste 600 de evenimente au loc în aceste zile în Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo. La această ediție sunt aproape 200 de participanți, printre care figurează toate editurile prestigioase din România, agenții de difuzare de carte românească și străină, edituri universitare și instituții de învățământ superior, distribuitori de muzică și o gamă foarte bogată și variată de jocuri educative. Evenimentul este organizat de Radio România, iar programul de vizitare este zilnic între orele 10:00 şi 20:00, accesul publicului fiind gratuit.
https://www.gaudeamus.ro/evenimente
- La Sala Radio, are loc vineri de la ora 19:00, un nou concert al Orchestrei Naționale Radio care va interpreta simfonia Din lumea nouă, creație a lui ANTONIN DVOŘÁK, cel mai îndrăgit compozitor european în Statele Unite ale Americii. Orchestra va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” și director artistic al ansamblului de instrumente de epocă și al festivalului „Musica Ricercata”. Invitat special al concertului de la Sala Radio este și tânărul violoncelist român JAN SEKACI, care a câștigat multe premii internaționale – printre care premiul I la Concursul Internațional Johannes Brahms din Austria sau premiul I la Concursul Internațional de Violoncel Klaipėda din Lituania. Jan Sekaci va interpreta Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră semnat de Dvořák.
- Circul Metropolitan București găzduiește vineri spectacolul FORMIDABLE! AZNAVOUR. Conceput și regizat de Gil Marsalla și Directo Productions, acesta este un omagiu adus șansonierului francez Charles Aznavour. Jules Grison va interpreta melodii celebre ale artistului într-un spectacol ce te transportă pe străzile capitalei franceze și recreează magia și esența boemei pariziene, ce au inspirat atât de multe dintre cântecele lui Aznavour.
- Celebrul violonist Daniel Hope va concerta ca solist, vineri alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Gergely Madaras. Lucrarea pe care o va interpreta va fi Concertul pentru vioară și orchestră de Benjamin Britten. Programul mai include Uvertura Mireasa Vândută, Bedrich Smetana și Tablouri dintr-o expoziție, Modest Musorgski/ Maurice Ravel. Daniel Hope s-a remarcat pentru prima dată ca cel mai tânăr membru al prestigiosului Beaux Arts Trio, alături de care a susținut peste 400 de concerte în ultimele șase sezoane ale ansamblului. Talentul său a fost apreciat pe scene internaționale, de la Carnegie Hall, New York la Concertgebouw, Amsterdam. Daniel Hope este implicat în cauze umanitare și sprijină carierele altor artiști. În anul 2020, artistul a lansat Hope at Home, un serial de televiziune, difuzat de canalul ARTE TV, cuprinzând peste 150 de episoade. Odată cu începutul conflictului din Ucraina în 2022, a inițiat mai multe concerte de binefacere împreună cu pianistul ucrainean Alexey Botvinov.
- Opera Națională Română Iași ne invită duminică la Spărgătorul de Nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, în regia și coregrafia artistei Ileana Iliescu. Participă baletul, corul de copii și orchestra operei ieșene. La pupitrul dirijoral va fi maestrul Bogdan Chiroșcă. Coordonator coregrafic: Cristina Todi. Dirijor cor copii: Raluca Zaharia.
- Opera Națională București ne propune duminică, primul spectacol de operă realizat din materiale reciclate și reciclabile. Revuluția este o operă semnată de compozitorul Adrian Iorgulescu, inspirată din celebra piesă Conu Leonida față cu Reacțiunea de Ion Luca Caragiale, marchează o premieră absolută în peisajul artistic: primul spectacol de operă realizat din materiale reciclabile. Acest proiect propune o abordare inovatoare și curajoasă – un demers de reciclare artistică a istoriei naționale, aducând în prim- plan evenimentele dramatice ale Revoluției Române din 1989. Spectacolul reprezintă o călătorie artistică în inima acelor zile, sprijinită de imagini reale filmate de jurnalistul Paul Cozighian în timpul Revoluției.
- Expoziția Țara din care venim. Primii 35 de ani de la Mița Biciclista Stabiliment Creativ vă invită la o călătorie afectivă și profundă prin istoria ultimelor trei decenii și jumătate. Curatoriată de Andreea Apostu și Edmond Niculușcă, expoziția este creată în colaborare cu Attila Kim (design expozițional) și Velica Panduru (scenografie), iar intervențiile artistice ale lui Dan Perjovschi oferă o voce puternică transformărilor post-comuniste ale societății românești. Vizitatorii pot explora în premieră și mansarda casei La Mița Biciclista, un spațiu transformat într-o capsulă experiment emoționantă, care propune o întoarcere în trecutul recent prin intermediul a 7 reconstituiri.
https://www.facebook.com/AsociatiaARCEN/
- La Oradea puteți vizita expoziția Fenomenul Piteşti. Adevărata faţă a comunismului în România – vernisajul are loc vineri, ora 13:00, la Muzeul Oraşului Oradea. Invitat special: dr. Alin Mureşan, istoric şi fondator al Centrului de Studii în Istorie Contemporană, autor al studiului „Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate”, al volumului „Ultimul cuvânt. Retrăind Fenomenul Piteşti” şi scenarist al documentarului „Demascarea”. Expoziţia este un proiect al Memorialului „Închisoarea Piteşti”, în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal şi cu participarea Penitenciarului Bucureşti Jilava – Fortul 13
- ROMAN TOLICI: NEW HOPE la BRAȘOV – prima oprire dintr-un parcurs ce include cinci orașe din România. Expoziția se deschide sâmbătă, la ora 18:00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. Sunt prezentate o selecție de lucrări recente, ce reprezintă o reflecție profundă asupra transformărilor majore care au redefinit lumea contemporană, atât la nivel macro, social și politic, cât și la nivel micro, al experiențelor individuale. Explorând relația dintre om și istoria Pământului, NEW HOPE devine un spațiu concret, construit atât pe vulnerabilitatea, cât și pe reziliența umană, într-o perioadă în care limitele fizice și spirituale sunt constant provocate.
https://uap.ro/new-hope-brasov/
- Cea de-a patra ediţie a Central European Film Festival (CEFF), eveniment iniţiat în anul 2011 de regizorul Radu Gabrea şi organizat în prezent în memoria lui are loc la Cinemateca Eforie. Ediţia din acest an este dedicată filmului documentar şi va cuprinde câteva dintre cele mai importante documentare realizate de Radu Gabrea de-a lungul carierei sale, precum şi proiecţia specială a celui mai recent film documentar semnat de regizorul Copel Moscu.
- Festivalul Internaţional de Film Transilvania organizează în acest weekend la Cinema Victoria şi Casa TIFF, prima ediţie a Mini TIFF, un eveniment dedicat tuturor copiilor şi adolescenţilor pasionaţi de filme.
- Se redeschide Cinema Studio, primul cinematograf de artă din Timişoara şi reper cultural al municipiului. La inaugurare va avea loc avanpremiera celui mai recent film semnat de regizorul timişorean Andrei Ujică, Twist: The Things We Said Today, urmată de o discuție cu acesta – ora 19:00. Cinema Studio va fi deschis pentru public în acest weekend
- Filmul de animație Micuțul ren Niko și sania lui Moș Crăciun are premiera vineri în cinematografe. Regia: Kari Juusonen, Jørgen Lerdam, cu: Josefine Preuß, Sammy Schrein, Enno Kalisch, Gerhard. Cel mai mare vis al micuțului ren Niko este să se alăture Forțelor Zburătoare ale Moșului. Însă Stella, un alt pui de ren, aduce provocări necunoscute pentru Niko și îi destramă visul. În aventurile sale, Niko va fi pus în fața unor decizii dificile.
https://www.cinemagia.ro/filme-in-curand/
- Teatru de Artă București ne propune sâmbătă de la ora 19:00, VOYEUR, un thriller psihologic de o extraordinară încărcătură emoţională. Protagoniştii – interpretați de Tudor Aaron Istodor şi Alexandra Ioniţă – spun povestea unui psihopat care hărţuieşte femei şi care, departe de a le agresa fizic, reuşeşte să le ţină sub o continuă teroare, într-un joc al minţii care forţează graniţele moralităţii.
- La Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov puteți vedea sâmbătă, Mincinosul în regia lui Vasile Nedelcu și cu actorii Gabriel Costea, Dan Cogălniceanu și alții. Piesa lui Goldoni este o capodoperă a genului: scene de antologie, intrigă condusă cu abilitate, comic debordant...dragoste, poezie, dramă...toate într-o piesă!
- Teatrul Ion Creangă ne invită sâmbătă la spectacolul Peter Pan. Când seara se lasă ușor peste casa familiei Darling, un oaspete neașteptat intră pe fereastră. Este chiar el, Peter Pan, venit din Țara de Nicăieri! Acum se află în trecere prin Londra și scopul vizitei în casa familiei Darling este dat de faptul că umbra i s-a rătăcit chiar aici. Ajutat de Wendy, o recuperează și o coase la loc, după care, pentru a-i răsplăti gestul, o ia, împreună cu Michael și John, frații ei, în Țara de Nicăieri. Ce se întâmplă oare mai departe? Suntem tare curioși să aflăm, pentru că în Țara de Nicăieri, obstacolele sunt la tot pasul, însă, în aceeași măsură, și surprizele frumoase.