Weekend cultural - Recomandări pentru 4-6 octombrie
06 Octombrie 2024, 01:45
Se anunță o toamnă bogată în evenimente culturale. În cazul în care nu aveți planuri pentru acest weekend, iată ce vă propunem:
- Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu concertează vineri la Ateneul Român sub bagheta dirijorului MIKHAIL PLETNEV. Solistă va fi violonista IOANA CRISTINA GOICEA. Programul celor două concerte cuprinde trei lucrări compuse în primul deceniu al secolului XX care îi vor face pe spectatori să trăiască emoția unor Mituri și anotimpuri în cheie muzicală. Poemul Amurg de toamnă, scris în 1910, când Alfred Alessandrescu avea 17 ani, evocă un peisaj autumnal la căderea serii. Concertul pentru vioară şi orchestră de Jean Sibelius, poate cea mai dificilă partitură de gen scrisă până la acel moment, reuneşte splendide dialoguri între solist şi orchestră.
- Dincolo de limitele convenționale ale muzicii, într-un cadru remodelat vizual, recitalul Multicello : J O Y al violoncelistei austriece Ana Topalovic este o fuziune dintre cele mai originale între armoniile clasice și cele contemporane. Evenimentul se va desfășura sâmbătă, ora 20.00, (acces de la 19:30) la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași (Str. Păcurari nr. 4). Cu violoncelul său electric cu 5 corzi, acordurile electronice live și loop-urile pe care le generează, Ana Topalovic creează un sunet cu adevărat orchestral, cu mai multe straturi - Multicello. Programul include opusuri clasice cu un aer foarte modern, inclusiv aranjamente proprii ale unor lucrări de Bach și Vivaldi, dar și creații contemporane inovatoare. O atenție specială este dedicată capodoperelor mai multor compozitoare, redescoperite și readuse în atenția publicului de către interpretă, special pentru acest eveniment.
- Muzică clasică, jazz și folclor, un singur artist care cântă și la pian, și la țambal - toate în concertul pe care pianistul Cătălin Răducanu îl va susține la Ateneul Român, sâmbătă, de la ora 19:00
- La Palatul Bragadiru are loc vineri concertul Palace Jazz from Bronx to Bucharest | Brad Vee Johnson & Marius Vernescu Jazz Trio. Brad Vee Johnson este fost membru al renumitei trupe Boney-M, iar Marius Vernescu, este un pianist român, laureat cu Premiul I la Montreux Jazz Festival, sub îndrumarea legendarului Quincy Jones.
- Începutul lunii octombrie aduce pe scena Operei Naționale București un program de excepție, plin de spectacole celebre și emoționante. Publicul va avea ocazia să se bucure de o serie de capodopere ale repertoriului internațional, cu artiști de renume care vor da viață unor povești nemuritoare. Vineri este programat spectacolul „Aida” de Giuseppe Verdi, montare grandioasă care îmbină dragostea, războiul și sacrificiul într-o poveste dramatică situată în Egiptul antic. Artiștii Operei Naționale București vor da viață personajelor iconice, oferind publicului o seară de neuitat în care muzica lui Verdi va răsuna cu putere și emoție. Sâmbătă sunteți invitați la o altă capodoperă, Elixirul dragostei.
- Sibiul devine capitala operei în România! Cea de-a XXIII-a ediție Sibiu Opera Festival reunește cele mai importante teatre lirice din țară - Opera Națională București, Opera Națională Română Iași, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Teatrul de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța, Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați. Duminică, ora 19:00 la Centrul Cultural "Ion Besoiu" are loc spectacolul "La Bohème" de Giacomo Puccini susținut de Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galați. Regia artistică: PAOLO BOSISIO (Italia)
https://www.filarmonicasibiu.ro/en/events/sibiu-opera-festival-2024
- Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” sărbătorește vineri Ziua Mondială a Animalelor și invită vizitatorii să ia parte la activitățile ce vor avea loc cu această ocazie. Târg de adopții, ateliere pentru copii și demonstrații ecvestre.
- „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” întâmpină publicul bucureștean și turiștii, sâmbătă și duminică, pe strada Dimitrie Onciul din sectorul 2 al Capitalei și duminică pe Calea Victoriei, cu un program artistic variat. Spectacole de teatru, concerte live, reprezentații de dans, instalații, activități sportive, ateliere dedicate copiilor și expoziții vor transforma cele două zone active din acest weekend în adevărate spații dedicate relaxării și distracției.
- Festivalul LA PAS 2024 va avea loc în acest weekend la FITT, pe strada Arieș 19. Locuitorii Timișoarei vor avea parte de trei zile dedicate gastronomiei artizanale, culturii sustenabilității și hranei bune, curate și etice. Participanții vor avea ocazia să interacționeze cu oameni pasionați din comunitate, să descopere preparate uimitoare și produse autentice. Vor fi organizate ateliere pentru toate vârstele, dezbateri esențiale despre sustenabilitate și concerte care vor anima atmosfera.
- Tot la Timișoara are loc Festivalul SIMULTAN 2024 la MX – Muzeul „Corneliu Miklosi”, bd. Take Ionescu, nr. 83, continuă explorarea relației dintre artă, tehnologie și societate prin diferite metode și practici artistice.
- UNCONTROLLABLE IMAGINATION - The Oilers & Neon este o expoziție-arhivă pe care o veți putea vizita începând de vineri în spațiul Mobius Gallery (Piața Amzei 13). Expoziția poate fi vizitată cu prilejul Nopții Albe a Galeriilor.
- 12 orașe din țară și Bucureștiul își deschid spațiile alternative de artă contemporană pentru un program lung și plin de surprize în acest weekend, pentru al 18-lea an de Noaptea Albă a Galeriilor. Publicul va putea cutreiera galerii, spații alternative, huburi creative și ateliere de creație din București, Brașov, Cluj- Napoca, Craiova, Deva, Galați, Iași, Valea Jiului (Petrila & Petroșani), Reșița, Sibiu, Timișoara, Târgu Mureș.
- A 19-a ediție a Street Delivery e dedicată Generației Z, ai cărei membri sunt invitați să curatorieze evenimentul, să aleagă artiștii prezenți pe scene, pe pereți și printre oamenii pe care doresc să-i întâlnească pe stradă & să-și înscrie propriile idei pentru un oraș mai bun. Street Delivery Gen deschide strada Arthur Verona din București pentru trei zile (4-5-6 octombrie) exclusiv pietonilor, eliminând mașinile dintr-un spațiu urban care merită să fie permanent pietonal.
https://www.facebook.com/StreetDelivery?locale=ro_RO
- Amintirile Bucureștiului sunt transformate în dans și sunet prin performance-ul „RETRO REC” - o călătorie în timp orchestrată de coregrafa Simona Dabija și compozitorul Vlaicu Golcea care, alături de jurnalistul Ionuț Dulămiță și antropologul Bogdan Iancu, au documentat istoria orală a culturii de clubbing și petrecere a timpului liber din București a ultimilor 60 de ani. Performace-ul este programat vineri, cu câte două reprezentații pe zi, de la 19:00 și 20:00 la Teatrelli.
- Mult așteptatul fim, Joker: Delir în doi intră vineri în cinematografe. Filmul îl găsește pe Arthur instituționalizat în Arkham, unde așteaptă să fie judecat pentru crimele comise ca Joker. În timp ce orbitează între cele două personalități ale sale, Arthur își întâlnește marea iubire. Regia este semnată de Todd Phillips iar din distribuție fac parte Zazie Beetz, Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Brendan Gleeson, Catherine Keener.
https://www.cinemagia.ro/filme/joker
- Filmul Profesorul care a promis marea în regia Patriciei Fontare are premiera în acest weekend. În 1935, Antoni e angajat ca profesor într-un sat izolat din Burgos, Spania. Reușește să se apropie de elevii săi, copii cu vârste între șase și doisprezece ani, cărora le face o promisiune: o să plece împreună într-o călătorie să le arate marea.
https://www.cinemagia.ro/filme/el-maestro-que-prometio-el-mar
- SIMFEST este unul dintre cele mai longevive festivaluri din România dedicate producțiilor independente de film și televiziune. În cadrul festivalului puteți vedea vineri filmele CASTELUL CRĂIȚEI, regizor Liviu Mărghidan și VISUL, regizor Cătălin Saizescu. Proiecțiile au loc la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”din Târgu Mureș.
- Începând cu cea de-a doua zi a ediției din acest an a Festivalului Cultural Latino-American, la sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8 al Muzeului Național al Literaturii Române, debutează proiecțiile de filme. Sunt peste zece proiecții în program: de la filme documentare, la filme de artă dedicate unor personalități ale vieții culturale latino-americane, precum cel dedicat memoriei scriitoarei chiliene Gabriela Mistral, filme semnate de regizori celebri precum Guillermo del Toro și până la filme recompensate cu premii importante, recenzate elogios în întreaga lume și prezente la cele mai importante festivaluri.
Citește și: Marin Karmitz, invitat de onoare la Les Films de Cannes à Bucarest