Weekend cultural - Recomandări pentru 29-31 martie
29 Martie 2024, 14:40
Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.
Concerte
- Orchestra Naţională Radio susține concertul de vineri de la Sala Radio alături de cunoscutul dirijor și compozitor francez Frédéric Chaslin. Un alt invitat special al serii este și pianistul Saleem Abboud Ashkar. În program: Edvard Grieg - Concertul op. 16 în la minor pentru pian și orchestră; Gustav Mahler - Simfonia I în re major Titanul.
https://www.orchestreradio.ro/
- Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu” interpretează vineri concertul vocal simfonic, sub bagheta dirijorului Valentin Uryupin. Pe scena Ateneului vor urca soliștii: soprana Diana Țugui, mezzosoprana Anastasia Lepeshinskaya, tenorul Omer Kobiljak și Beniamin Pop. Corul este dirijat de Iosif Ion Prunner. În program: Felix Mendelssohn Oratoriul „Elias”, op. 70.
- Filarmonica Banatul Timișoara prezintă vineri, la Sala Capitol, concertul pentru două piane și orchestră în re minor, FP 61 de F. POULENC. Soliști: Dragoș Mihăilescu și Dinu Mihăilescu. În a doua parte a concertului, orchestra condusă de maestrul DAVID CRESCENZI va interpreta Simfonia nr. 4 în la minor, op. 90 – Italiana de F. MENDELSSOHN.
- La Casa de Cultură a Studenților din Iași, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Moldova va interpreta vineri, Dmitri Șostakovici, Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră în la minor, op.77 și Ludwig van Beethoven, Simfonia nr. 4 în si bemol major, op. 60. Dirijor : Nicolò Foron, solistă: Mira Foron, vioară.
https://www.filarmonicais.ro/index.php/ro/concerte/simfonice/290324v2
Operă
- Spectacolul "Nabucco" de Giuseppe Verdi este prezentat vineri de Opera Naţională Română din Timişoara. Alături de baritonul George Proca, interpretul rolului titular, mai evoluează ca solişti: Bogdan Zahariea, Marius Goșa, Nadia Cerchez, Gabriella Varvari printre alţii. Regia este semnată de Mario de Carlo, iar conducerea muzicală de Mihnea Ignat.
https://www.ort.ro/eveniment/674/ro/Nabucco.html
- Opera Națională Română București vă invită vineri, la TOSCA de Giacomo Puccini. La conducerea muzicală se va afla Daniel Jinga. Regie, decor, costume și light design: Mario De Carlo. Își dau concursul Corul şi orchestra Operei Naţionale Române București.
https://operanb.ro/spectacol/tosca/
- Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța prezintă sâmbătă recitalul Ma Dame. Din distribuție: NORA BENEȘ soprană, GABRIELA DOBRE mezzosoprană, NATALIA GRIBINIC pian, CVARTET „PONTICA” (IOANA CRUDU vioară, DUMITRU PORCESCU vioară, SIMION CRUDU vioară și violă, ANCA SCARLAT violoncel). Soliști balet: IGUACEL SANCHEZ, MIHAI PÂSLARU, ALEXANDROS KARAMPATSAKIS.
https://tnobconstanta.ro/spectacole/ma-dame/
- Una dintre capodoperele epocii romantice franceze, Les pêcheurs de perles de Georges Bizet, poate fi redescoperită duminică, 30 martie, la Opera Națională Iași. Interpretează soliștii, corul, baletul și orchestra Operei din Iași, conduși de bagheta dirijorului invitat, Cristian Sandu.
https://www.operaiasi.ro/ticketsys-event/les-pecheurs-de-perles-georges-bizet-3/
Teatru
- Deși scrisă în urmă cu aproape șase decenii, „Tango” de Slawomir Mrozek, piesa propusă vineri de Gabor Tompa la Sala Pictură a Teatrului Național București, este la fel de actuală și azi, ca la premiera din 1964. Pentru că „Tango”, o alegorie cu puternice accente politice, înveșmântată în straiele unei comedii absurde și care i-a adus autorului faima mondială, reflectă dezorientarea unei generații confruntate cu golul lăsat de prăbușirea vechilor valori și cu instaurarea unei noi ordini impuse de masele brutale și inepte.
- Teatrul Național Iași prezintă sâmbătă spectacolul „Antologia dispariției”, după proză feminină contemporană de Ștefania Mihalache („Pipote și căpșuni”), Anca Vieru („De-o parte tu”), Lorina Bălteanu („Dealul meu n-are vârf”, „Firea lui Cuza se mărită”, „În grădina devastată”), Ruxandra Burcescu („Goldenii Gândului”), Lavinica Mitu („Ultimul tată”), Simona Popescu („Îmi amintesc”). Radu Afrim semnează scenariul, regia, universul sonor și filmările celei de-a noua producții create pe scena ieșeană.
https://teatrulnationaliasi.ro/spectacole/antologia-disparitiei/
- Regizorul de comedie Dan Tudor revine pe scena teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov cu o viziune proprie, asupra piesei „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu. Din distribuție: Gabriel Spahiu, Carmen Moruz, Mădălin Mandin, Gabriel Costea, Ioana Predescu și Ion Gâlmă.
https://teatrulsicaalexandrescu.ro/omul-zilei/
- La Teatrul Odeon sunteți invitați sâmbătă, la spectacolul Cabaret în regia lui Răzvan Mazilu. După piesa „I am a Camera“ de John van Druten şi povestiri de Christopher Isherwood; varianta germană de Robert Gilbert; varianta redusă pentru orchestră îi aparţine lui Chris Walker
https://teatrul-odeon.ro/spectacol/cabaret/#1681140254278-243273d6-0e7e
Cinema
- Filmul Regele Arthur în regia lui Simon Cellan Jones intră în acest weekend în cinematografele din țară. Din distribuție fac parte: Mark Wahlberg, Nathalie Emmanuel și Simu Liu. Pe parcursul a zece zile și 435 de mile, o legătură de nezdruncinat se creează între Michael Light (Mark Wahlberg), un sportiv profesionist de curse de anduranță montane, și un câine maidanez, pe nume Arthur.
https://www.cinemagia.ro/filme/arthur-the-king-3311829/
- Godzilla x Kong: Un nou imperiu are premiera vineri în cinematografe. Regia: Adam Wingard. Cu: Dan Stevens, Rebecca Hall, Brian Tyree Henry. „Godzilla x Kong: Un nou imperiu” explorează noi aspecte ale originilor acestor titani, precum și misterele Insulei Skull, în timp ce dezvăluie bătălia mitică ce a ajutat la formarea acestor ființe extraordinare și le-a legat de omenire pentru totdeauna.
https://www.cinemagia.ro/filme/godzilla-x-kong-the-new-empire-3296291/
- Documentarul Phoenix: Povestea intră de vineri în cinematografe. Filmul a cărui regie este semnată de Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis spune povestea trupei, așa cum a fost trăită de numeroase generații de fani și transpune cinematografic, la aniversarea a 6 decade de activitate, spiritul și mesajul fenomenului cultural Phoenix. Documentarul conține imagini de arhivă unice, niciodată prezentate public sau încorporate în alte materiale video.
https://www.cinemagia.ro/filme/phoenix-povestea-3237203/
Expoziții
- În perioada 29 martie-13 aprilie, Institutul Goethe va gazdui prima expoziție de fotografie și carte cu titlul Experientawast, metamorfoza unei administrații germane, din seria de evenimente aniversare a Asociației Fantom din Berlin, cu vernisaj vineri, 29 martie orele 19:00. Proiectul Fantom 30 aniversează activitatea Asociației Culturale Fantom din Berlin, aici în România de unde sunt cei mai importanți membrii ai acesteia, printr-o serie de evenimente, împreună cu partenerii săi: Institutul Cultural Goethe, Galeria Galateca și Muzeul de Artă din Constanța .
https://www.facebook.com/GalerieGalateca
- Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău (MNAM) vă invită să vizitați expoziția „Un secol de pictură basarabeană. O sută de opere din colecția MNAM”. Cuprinzând o perioadă de peste o sută de ani, în același timp, evitând lucrările cu tematică ideologică specifică epocii sovietice, selecția de lucrări oferă o privire asupra ansamblului principalelor caracteristici și tendințe estetice ale picturii basarabene.
- În acest weekend puteți vizita expoziția artistului Horia Cristina de la Galeria Căminul Artelor. Horia Cristina sistematizează suprafața bidimensională prin realizarea asperităților pânzei. Exprimarea concisă și totuși trăind puternic în expresia ei coloristică, stratificarea planurilor, combinațiile imagistice mereu diferite, mereu proaspete în strălucirea diurnă, dau concretețe unei perspective vizuale. Critic de artă: Ana Amelia Dincă, curator Curator: Sorin Ienulescu