Weekend cultural - Recomandări pentru 28-30 iunie
30 Iunie 2024, 06:03
Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.
Concerte
- Athenaeum Summer Festival ne propune pentru vineri seară - Bach by night. Va interpreta Ansamblul de muzică veche „Sempre”. În program: Johann Sebastian Bach, Suita nr. 3, în re major, pentru orchestră de coarde, BWV 1068, Concertul în la minor pentru vioară și orchestră de coarde, BWV 1041, Concertul în re minor pentru vioară și orchestră de coarde, BWV 1052R și Concertul în re minor pentru două viori și orchestră de coarde, BWV 1043. Sâmbătă va avea loc închiderea festivalului cu un concert susținut de Orchestra Simfonică de Stat din Salonic.
https://www.fge.org.ro/calendar
- Orchestra Simfonică București, rebelii muzicii clasice, transformă pe scenă "Anotimpurile" lui Vivaldi în muzică rock. Aranjamentul muzical îi aparține lui Eduard Dabrowski după muzica lui Antonio Vivaldi. La concertul de vineri de la Filarmonica de Stat din Arad veți asculta cele mai tari hituri rock din istorie interpretate de Orchestra Simfonică București. Melodii legendare de la Metallica, Depeche Mode, Black Sabbath, Queen, Pink Floyd, AC/DC.
- Troopeer, Cargo, Antract, Luna Amară și mulți alții vor urca pe scena festivalului Bikers for Humanity Rock Fest. Festivalul are loc la Brezoi între 28 și 30 iunie.
- La Buzău tot în acest weekend are loc prima ediție a festivalului Buzău Sounds of Jazz. Și-au anunțat prezența trupele: Roberto Morbioli Band și Funky Misfits și Sorin Zlat Trio.
Operă
- La Opera Națională din București sunteți invitați în acest weekend la premiera națională cu La clemenza di Tito de Mozart, ultima operă compusă de Mozart şi prima montare a lui Tompa Gábor la Opera Națională București. Producţia este realizată avându-l la pupitrul dirijoral pe Abel Tompa, în decorul lui Adrian Damian, costumele Luizei Enescu, luminile lui Cristian Șimon, regia Tompa Gábor, maeștri de cor Daniel Jinga, Adrian Ionescu. Cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București.
- O seară magică de balet va avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor din Suceava în data de 28 iunie 2024, la ora 18:30. Experimentați eleganța și grația dansului în interpretări extraordinare ale artiștilor de talie mondială. “Ballet Star Gala” este un regal de expresie artistică unde emoțiile dansează pe scenă într-o poveste fără cuvinte, captivând privitorii într-un univers de frumusețe și rafinament.
https://www.facebook.com/events/gala-ballet-star
Teatru
- Părinți și copii de Brian Friel (dramatizare după romanul lui Turgheniev), în montarea lui Vlad Massaci pe scena Teatrului Național, reflectă întocmai spusele filosofului britanic Isaiah Berlin: „... un document prețios atât pentru înțelegerea trecutului Rusiei cât și a prezentului nostru.” Sunteți invitați, așadar, duminică la un spectacol de o izbitoare actualitate tematică, în care veți regăsi atmosfera teatrului rus cu personajele lui prinse într-un labirint al emoțiilor și discuțiilor infinite, precum și umorul englezesc și ironia fină din condeiul dramaturgului irlandez.
https://www.tnb.ro/ro/parinti-si-copii
- La Sibiu continuă FITS. Și în acest weekend sunt programate spectacole, ateliere și conferințe, concerte și spectacole de circ - contemporan. Duminică puteți vedea piesa Demonul din sticlă în regia Ofeliei Popii. Aproape o psihodramă, dar nu chiar, ne ridică întrebări dureroase: de ce nu e suficientă iubirea ca să scăpăm de vicii ce ne pot ucide? Cum poți fi aproape de copilul tău? Cât de matur este un părinte și cât de copil rămâne toată viața?
Cinema
- Festivalul de artă „Film în Sat”, imaginat de actorul Toma Cuzin, revine în 2024 cu un nou sezon de proiecții de filme românești și întâlniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru și ateliere de creație, toate cu acces gratuit. Localitatea în care debutează „Film în Sat” este Rășinari, în județul Sibiu, iar această primă ediție a festivalului va avea loc între 28 și 30 iunie, aducând locuitorilor din mediul rural trei zile de activități culturale și de invitați de seamă. După Rășinari, alte localități din țară se vor regăsi pe lista de evenimente a festivalului de artă.
- Bastardul / The Promised Land, o epopee plină de suspans, care combină elementele clasice ale genului western cu peisajele și cultura unică ale Scandinaviei, cu Mads Mikkelsen în rolul principal, va avea vineri premiera în cinematografe. Regizat de Nikolaj Arcel, care a mai colaborat cu Mads Mikkelsen pentru filmul A Royal Affair (2012), și cu o distribuție în care se regăsesc actori cunoscuți din seriale, precum Amanda Collin (Raised by Wolves), Gustav Lindh (Beck, Jordskott) sau Simon Bennebjerg (Borgen), Bastardul promite spectatorilor o poveste fascinantă despre supraviețuire și eroism.
https://www.cinemagia.ro/filme/bastarden
- A Quiet Place: Day One intră în cinematografe în acest weekend. În acest prequel post-apocaliptic al thriller-ului din 2018, Samira (Lupita Nyong'o) se trezește captivă într-un New York invadat de creaturi extraterestre cu auz ultrasonic. Regia este semnată de Michael Sarnoski.
https://www.cinemagia.ro/filme/a-quiet-place-day-one
Expoziții
- Sâmbătă și duminică, Calea Victoriei va fi luată cu asalt de artiști internaționali din Italia, Franța și Spania ce vor susține spectacole itinerante în cadrul celui mai amplu proiect outdoor - „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”, oferind un weekend estival electrizant, cu experiențe unice și vibrante pentru toți cei prezenți. Gigantele personaje gonflabile Harry Potter din Spania vor saluta trecătorii de pe Calea Victoriei, sâmbătă de la orele 10:10 și 11:10, respectiv duminică de la orele 18:10, 19:10 și 20:10.
- Muzeul Național de Artă al României – MNAR invită publicul tânăr să participe la o serie de ateliere educative, special gândite pentru vacanța de vară. Printr-o serie de programe educative ludice și (re)creative reunite sub genericul: Vacanța la muzeu 2024. Aflată la ce de-a treia ediție, adresată copiilor și adolescenților, publicul tânăr are ocazia de a descoperi patrimoniul artistic al MNAR și de a-și antrena simțul estetic. Duminică este programată prima întâlnire.
- Ultima expoziţie temporară a sezonului la Art Safari, „Aurul de la Brukenthal”, va fi prezentată la Bucureşti, în perioada 27 iunie-28 iulie. Expoziţia, curatoriată de Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Naţional Brukenthal, aduce în premieră la Bucureşti lucrări din tezaurul Muzeului de Istorie Casa Altemberger. Vor fi expuse piese preistorice din aur, piese romane (bijuterii şi monede), piese medievale timpurii (sec. VI-VII), monede de aur bătute la Sibiu, inele cu gemă, podoabe săseşti şi obiecte de cult realizate de breasla aurarilor din Sibiu, una dintre cele mai celebre din Europa.
- Cea de-a 18-a ediţie a expoziţiei „Muzeul Păpuşilor” poate fi vizitată la Cluj-Napoca. Manifestarea va fi găzduită de Muzeul de Artă între 27 iunie şi 14 iulie.
- Muzeul Ororilor Comunismului în România în parteneriat cu Memorialul Revoluţiei 16 – 22 Decembrie 1989 din Timişoara organizează expoziția de artă contemporană a lui Sever Petrovici-Popescu, intitulată „Miopie istorică”, proiect curatoriat de Ioana Marinescu.