Weekend cultural - Recomandări pentru 25-27 octombrie
27 Octombrie 2024, 05:48
Și la finalul acestei săptămâni au loc numeroase evenimente culturale. Festivaluri, concerte, expoziții și proiecții de filme în premieră. Iată care sunt recomandările noastre:
- ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO va evolua vineri, sub bagheta dirijorului american JOHN AXELROD, care, în 2023, a fost ales director muzical şi dirijor principal al Orchestrei Naţionale Elveţiene (Swiss National Orchestra) şi care îşi continuă colaborarea - ca dirijor principal - cu Orchestra Simfonică Bucureşti. Solist va fi cunoscutul violoncelist RĂZVAN SUMA. Repertoriul serii de la Sala Radio reuneşte mari compozitori ca LISZT (Poemul simfonic nr. 3 - Preludiile), BRUCH (Kol Nidrei pentru violoncel şi orchestră), R. STRAUSS (Romanţa în fa major pentru violoncel şi orchestră) şi CEAIKOVSKI (Simfonia nr. 4).
- Ateneul Român găzduiește vineri Concertul Regal caritabil, ediția a XV-a, organizat de Fundația Regală Margareta a României. Orchestra Universitaria a Universității Naționale de Muzică București, dirijată de Tiberiu Soare, acompaniază tineri muzicieni alumni din primele generații ale programului Tinere Talente: pianiștii Cadmiel Boțac și Mihai Ritivoiu, violonceliștii Constantin Borodin și Izabela Ghergu și violoniștii Mircea Dumitrescu și Paul Răducanu.
- Trupa americană Thirty Seconds To Mars ajunge în acest weekend la Hala Laminor din București. Concertul face parte din turneul „Seasons World Tour”, care promovează cel mai nou album de studio – „It’s the End of the World, But It’s a Beautiful Day”. Trupa îl are ca solist vocal pe Jared Leto, actor premiat cu Premiul Oscar, un Glob de Aur și un premiu Screen Actors Guild pentru rolul din „Dallas Buyers Club” (2013).
- Trupa “Iris – Cristi Minculescu, Valter și Boro” va urca din nou duminică, pe scena de la Sala Palatului. Legendara trupă promite un show de excepție, cu invitați speciali, unde publicul va asculta atât hit-urile formației, piese de referință care au fost interpretate mai rar în concerte, precum și creații noi.
https://salapalatului.ro/event/iris-cristi-minculescu-valter-si-boro-friends/
- Soliștii Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”, acompaniați de pianista Bogdana Grecova, prezintă „Opera Baroque Brunch”, un spectacol itinerant din seria performance-urilor „Opera Vie”, regizate de Alexandru Nagy – vineri, ora 14:00, la Opera Națională București. Soliștii Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”, acompaniați de pianista Bogdana Grecova, vă vor transpune în epoca armoniilor Baroque și a emoției celebrilor compozitori ce au marcat acest stil muzical.
- „My Fair Lady”, cel mai cunoscut musical al secolului XX, o comedie muzicală inspirată de mitul lui Pygmalion bazată pe libretul operetei compusă de Frederick Loewe şi piesa lui G. B. Shaw, va putea fi urmărit vineri, pe scena Operei Române Timișoara. Un profesor de fonetică se îndrăgosteşte de îndăratnica sa elevă: o florăreasa, pe care o transformă dintr-o femeie simplă, lipsită de educaţie, într-o adevărată doamnă.
- „West Side Hallo Fest”, aflat la a doua ediţie, se va desfăşura în acest weekend pe Insula Lacul Morii. Printre atracţiile festivalului se numără concerte ale lui Smiley, Carla’s Dreams şi Viţa de Vie, dar şi un „dovleac” gigant, cu diametrul de 2,5 metri, luminat la interior şi construit din materiale naturale, pe structură de fier. Pe scenă vor mai urca Alexandra Crişan şi Alexandra Căpitănescu, Robin & The Backstabbers, Bucovina şi mulţi alţii. Va avea loc şi o prezentare de modă, machiaj şi coafură în tematică de Halloween, dar şi o paradă a costumelor vizitatorilor. Festivalul include ateliere gratuite, concursuri, jocuri, muzică şi dans, pictură pe faţă, animatori, magicieni, teatru de păpuşi.
- Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi ne propune o serie de evenimente literare. Vineri, Scriitorul Abdulrazak Gurnah, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2021 va dialoga cu Cătălin Ştefănescu – la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”. Sâmbătă, publicul se întâlnește cu scriitorul Colm Colm Tóibín. Gazda serii: Marius Chivu, prezintă Cătălin Sava. Duminică seara îi vom asculta pe Raluca Nagy, Tatiana Țîbuleac și Matei Vișniec.
- Festivalul Național de Teatru continuă cu numeroase evenimente, spectacole, lansări de carte și expoziții. Sâmbătă sunteți invitați la Pericles, în regia lui Philip Parr, o reinterpretare contemporană a piesei omonime a lui Shakespeare, plasată pe un tărâm nesigur al amintirilor și viselor. Spectacolul urmează călătoria prințului Tironului, un erou rătăcitor într-o lume haotică și fantastică pe alocuri, marcată de suferințe, pierderi și miracole. Înfruntând furtuni și pericole, Pericle trece prin încercări ce îl transformă, doboară și probabil definesc. Povestea sa, deși una personală, rezonează la nivel universal, explorând teme de identitate, destin și regenerare, într-un cadru care se schimbă mereu, în dublu sens, de la extraordinar la comun.
- Teatrul „Ion Creangă” prezintă duminică un nou titlu în repertoriul reprezentaţiilor pentru copiii peste 4 ani: „Peter Pan”. Regia, scenariul şi scenografia: Gabriela Petrescu – ora 11:00 și ora 18:00, la Sala Mare. Copiii se vor întâlni cu zâne și pirați, crocodili și oameni obișnuiți în noua montare care are premiera în acest weekend.
- La Muzeul Național al Banatului din Timișoara puteți vizita expoziția „Între memorie și uitare. Familii nobile din Banat în perioada modernă”, care cuprinde portrete, mobilier de epocă, ceramică, sticlărie şi textile nobiliare, păstrate în muzee şi arhive din Banat, Serbia şi Ungaria.
- Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Institutul Adam Mickiewicz din Varșovia, Muzeul de Artă Contemporană din Cracovia (MOCAK), Cricoteka (Centrul de documentare a artei lui Tadeusz Kantor) și Institutul Polonez din București prezintă expoziția „Tadeusz Kantor – artist oriunde și oricând”. Curator dr. Maria Anna Potocka, director MOCAK.
- Între 25 și 27 octombrie are loc la București cea de-a doua ediție a Collage Festival, inițiat de Creionetica cu Bucharest Collage Collective, în parteneriat cu Celula de Artă, Să fiți cuminți și Asociația Green Hours. Propunându-și să promoveze arta colajului și să sprijine comunitatea de artiști din România să își împărtășească viziunile într-un context inovator, Collage Festival adună sub tema Playing with reality o serie de expoziții care subliniază eclecticismul și arta colajului, ce includ lucrări ale lui Ion Bârlădeanu, Ovidiu Solcan, Beatrice Arzoiu, 1-Q Sapro și alți invitați speciali, în total peste 90 de artiști de colaje cu peste 150 de lucrări. Festivalul va avea loc la Green Hours cu intrarea liberă pentru public.
- Gala de deschidere a celei de a XV-a ediţie „Les Films de Cannes à Bucarest” are loc vineri la Cinema „Elvire Popesco”. După deschidere va urma de proiecția filmului „ANORA”, regia: Sean Baker, care va fi prezent prin video call pentru o sesiune Q&A cu publicul, imediat după proiecţia în premieră naţională a filmului său .
https://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/
- Finalul acestei luni le prilejuiește cinefililor din capitală întâlnirea cu o nouă ediție a Festivalului Filmului Evreiesc, în perioada 27-31 octombrie. Programul reunește o selecție bogată de filme semnate de regizori evrei de renume, producții cinematografice din Israel, Germania, Franța și Statele Unite ale Americii, alături de momente muzicale, lansări de carte, expoziții, precum și momente dedicate gastronomiei. Tema centrală a ediției din acest an este „vârstele identității”, filmele din cadrul festivalului fiind selectate pentru a oferi publicului o viziune cât mai amplă asupra culturii, valorilor și tradițiilor evreiești. Accesul la proiecții și evenimentele conexe din program este liber.
- Astra Film Festival se apropie de final. La această ediție sunt prezentate 18 filme documentare despre România sau semnate de regizori români. Marile premii ale festivalului vor fi acordate în acest weekend de jurii alcătuite din profesioniști de prestigiu ai filmului documentar pentru cele mai bune producții din cele patru competiții: Centrală și de Est-Europeană, România, Voci emergente ale filmului documentar și Competiția studențească.
Citește și: DUMITRU PRUNARIU va participa la concertul de jazz „Reaching for the Moon” - 55 de ani de la aselenizare