Weekend cultural - Recomandări pentru 24-26 mai
25 Mai 2024, 07:30
Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.
Concerte
- Dirijorul Cristian Mandeal revine vineri, la Sala Radio, unde va dirija Orchestra Națională Radio, iar solistă va fi pianista Adriana Toacsen. În program: Mihaela Vosganian - Broken; George Balint - Concertul pentru pian și orchestră; Călin Ioachimescu - Simfonia I (lucrări în primă audiție absolută)
https://www.orchestreradio.ro/
- La Brăila în acest weekend se desfășoară cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară „George Grigoriu”. Festivalul-concurs are două secțiuni: concurs (cu un număr de 24 de concurenți din România și străinătate) și recitaluri susținute de artiști ai genului.
https://festival-george-grigoriu.ro/
- Cunoscutul violonist Ara Malikian va susține un concert sâmbătă, la Sala Palatului. Cu stilul său creat din propriile sale origini și din experiența muzicală bogată, “vocea” sa artistică a devenit o prezență originală și inovatoare pe scena mondială. Noul său turneu, care va ajunge şi la București „THE ARA MALIKIAN WORLD TOUR”, este dedicat fiului său și este un tribut adus acelor ființe care sunt la fel de libere ca păsările cerului.
https://salapalatului.ro/event/ara-malikian/
- La Cluj-Napoca are loc prima ediție a festivalului de muzică electronică „Midway”, cu tema „The Guardians of Time” - ora 21:00, la BT Arena. Participă DJ de calibru internațional: Tujamo (Germania), Danny Avila (Spania) și Rivo (Franța), împreună cu DJ români: Arias, Deny și Mike Kross
Operă
- La Opera Națională București suntem invitați vineri, la un concert simfonic al Orchestrei Operei Naționale București dirijată de Tiberiu Soare și care îl va avea ca solist pe violonistul Rafael Butaru. În program: Rapsodia I de Béla Bartók, Tzigane de Maurice Ravel, Simfonia nr. 5 Op. 64 în mi minor de Piotr Ilici Ceaikovski
https://operanb.ro/spectacol/meet-the-classics-concert-simfonic/
- Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR), în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” vă invită la un concert extraordinar cu participarea sopranei albaneze de renume mondial, Inva Mula. Pe scena Operetei vor urca soprana Ionela Mani și soțul său, tenorul Gjergji Mani, alături de invitatul special, tenorul Daniel Magdal, directorul artistic al Operei Naționale București, iar dirijorul Alexandru Ilie va conduce Orchestra Teatrului Națională de Operetă și Musical „Ion Dacian”. Programul concertului va include o gamă variată de lucrări aparținând genului cult, dar și piese populare, din patrimoniul muzical albanez, românesc și universal.
- La Opera din Cluj Napoca, spectacolul Nunta lui Figaro este programat pentru vineri seara. Servitorii Figaro și Susanna sunt plini de entuziasm în ziua nunții lor, dar există o problemă: angajatorul lor, contele Almaviva, are intenții dezonorante față de viitoarea mireasă. Cu mai multe răsturnări de situație, povestea operei comice a lui Mozart va surprinde și va încânta la fiecare pas, totul desfășurându-se pe parcursul unei zile nebunești în casa contelui Almaviva. Maestrul David Crescenzi, director artistic al Operei clujene, va dirija cea mai nouă producție din repertoriul instituției.
https://operacluj.ro/spectacole/2023-2024/soldoutnuntaluifigaro-24-mai-2024-18-30/
- Opera bufă Don Pasquale de Gaetano Donizetti poate fi revăzută duminică, 26 mai, începând cu ora 18:30 la Opera din Iași. Interpretează soliștii, corul și orchestra Opere din Iași, conduși de la pupitrul dirijoral de bagheta maestrului Bogdan Chiroșcă.
Teatru
- Începe cea de-a treia ediţie a Festivalului de Teatru, Film şi Muzică "Ion Dichiseanu", care se va desfăşura în perioada 24 - 26 mai, la Adjud. Printre invitaţii speciali se regăsesc Corina Chiriac, Mirela Vaida, Ioana Dichiseanu, Victoria Cociaş, Ileana Popovici, Adrian Păduraru, Simona Florescu, Smaranda Vornicu, Alin Oprea, Adrian Artene, Vlad Zamfirescu şi Şerban Pavlu (Teatrul Bulandra) şi Luminiţa Erga, Diana Roman, Ada Navrot şi Alexandru Jitea (Teatrul Nottara).
- La Craiova continuă cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare şi în cadrul căruia vor fi organizate spectacole de teatru, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalaţii, călătorii VR. În program: Teatrul Apropo (24 mai), "A douăsprezecea noapte sau noaptea magilor", regia Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul Nottara (24 mai), "Romeo şi Julieta", regia Rostyslav Derzhypilskyi, Ucraina (26 mai), "Hamlet, Prinţul Danemarcei", regia Robert Lepage, Ex Machina, Canada (25 şi 26 mai).
https://www.shakespearefestival.online/
- Duminică, la ora 11:30, la Teatrul Excelsior, sunteți invitați la patru lucrări de dans și teatru. De la adaptarea uneia dintre cele mai cunoscute povești pentru copii, până la creaturi fantastice și coregrafii inedite, puteți explora lumile mari ale celor mici! Coordonatoare: Catrinel Catană, Mariana Gavriciuc, Andreea Belu, Eva Danciu, Ruxandra Simion, Alexandra Vieru
https://teatrul-excelsior.ro/spectacol/dansuri-mici-si-teatru/
- La Teatrul Odeon se joacă vineri Ceasornicăria Taus de Gellu Naum, regia Dragoș Galgoțiu. O ”livadă de vișini” dadaistă, suprarealistă, cubistă, o poveste bizară, în care timpul a fost oprit și memoria se confundă cu imaginarul, un joc magic al minții, o utopie avangardistă, un experiment alchimic inventat cu mijloace teatrale, o erezie estetică, o formă de libertate. Din distribuție fac parte actorii: Ionel Mihăilescu,Eduard Trifa, Marian Ghenea, Sabrina Iașchievici, Vlad Bîrzanu, Anda Saltelechi și Laurențiu Lazăr.
https://teatrul-odeon.ro/spectacol/ceasornicaria-taus
Cinema
- Bucureștenii sunt invitați la Animest Amzei. În program sunt proiecții de film, ateliere de film de animație pentru copii și multe activități creative, recreative și sportive. În fiecare weekend, de la ora 12:00 până la 22:00, vor avea loc activități pentru toate vârstele. Copiii între 6-14 ani vor avea de ales între ateliere de decupaj, desene animate cu creta sau tehnici prin care copiii în sine vor deveni ”personaje animate”. Piața Amzei va fi activată de grupe de copii care vor colora și decupa personaje din animații și forme din natură sau animale pe care vor învăța să le aducă la viață prin tehnici de animație. Atelierele sunt facilitate de Nicoleta Miron, artistă de animație 2D, regizoare de film și co-fondatoarea studioului de animație "Scene06 Shot24
https://www.animest.ro/amzei-animat
- În acest weekend are loc prima ediţie „NORDIX Festival – Enchanting Aurora”, o iniţiavă a Ambasadei Danemarcei, Finlandei, Norvegiei și Suediei în România, precum și a Consulatului Islandei în Bucureşti. Evenimentul îmbină proiecţii de film, cluburi de lectură pentru toate vârstele, dezbateri, expoziţii şi evenimente speciale. Filmele vor rula la Cinema „Elvire Popesco” şi Cinema Union. O serie de locaţii neconvenţionale vor găzdui celelalte evenimente.
https://www.facebook.com/nordixfestival
- La Brașov continuă a 28-a ediție a Festivalului Filmului European care are loc la Centrul Cultural Reduta. Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.
Expoziții
- Cea de-a XII-a ediție „Romanian Design Week”, un proiect The Institute, are loc anul acesta între 24 mai și 2 iunie, în clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut restaurantul „CINA”, (Str. Benjamin Franklin nr. 10). Cu tema „Unlock the City”, ediția din 2024 a „Romanian Design Week” își propune să investigheze metodele prin care creativitatea și inovația pot modela orașele viitorului și să contribuie totodată la explorarea Bucureștiului și la descoperirea potențialului acestuia, a spațiilor creative din oraș și a organizațiilor sau proiectelor culturale care le animă și definesc.
- Cea de-a 67-a ediție a expoziției internaționale anuale World Press Photo poate fi vizitată în București, în Piața Universității. Cele 146 de fotografii pun în lumină relatări despre războiul din Gaza și Ucraina, migrație, schimbări climatice, familie și sănătate mintală și demonstrează importanța fotografiei jurnalistice în jurul lumii.
- Expoziția de artă vizuală „Is Werther still under the weather?” aduce în discuție responsabilitatea artiștilor în legătură cu reprezentarea și interpretarea suferinței mintale prin intermediul operelor pe care aceștia le realizează. Expoziția se află la Pavilionul „Goethe”, Calea Dorobanți nr. 32. Artiști expozanți: Adi Piorescu, Adriana Georgescu, Alex Manea, Alexa Lincu, Andreea Oprișan, Bucharest Collage Collective, Ciocârlica, Daniel Loagăr, Ingrid Odette Maschek, Maria Bratu, Maria Bălan, Mădălina Lucșoreanu, Oana Dragomir, Orhan, Ortaku, Peter Stöcker, Raluca Neagoe, SPÄM, Silviu Petrescu, Wanda.
- Pentru al treisprezecelea an, Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia găzduiește o nouă ediție a Mogoșoaia ClasicFest (25 – 26 mai), care se desfășoară sub genericul „Culturile lumii”. Participă țări din America de Sud, Africa, Europa și Asia (Uruguay, Turkmenistan, Vietnam, Egipt, Siria, Irak, Israel și România), cu expoziții de artă plastică, fotografie, obiecte tradiționale, proiecții de filme, concerte, spectacole de dans, ateliere handmade pentru copii.
Citește și: Mircea Cărtărescu a câștigat prestigiosul International Dublin Literary Award pentru romanul „Solenoid”