Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 21-23 februarie

Weekend cultural - Recomandări pentru 21-23 februarie

20 Februarie 2025, 17:04

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

  • La Sala Radio, vineri, invitatul Orchestrei Naționale Radio este cunoscutul violonist Liviu Prunaru, care s-a făcut remarcat pe plan internațional drept concert-maestru al uneia dintre cele mai bine cotate orchestre simfonice din lume. Evenimentul se va derula sub bagheta unui alt invitat special: dirijorul britanic Christopher Ward, care este (din 2018) director muzical al Teatrului și Orchestrei Simfonice din Aachen (Germania). Seara se va deschide cu Verdi – uvertura operei Forța destinului și se va încheia cu lucrarea lui Richard Strauss – Aus Italien. Ca multe alte creații din istoria muzicii, și aceasta din urmă a fost inspirată de o vacanță a compozitorului pe tărâm italian, în care acesta a transpus în muzică impresiile sale de călătorie din Roma, Bologna, Napoli, Sorrento, Salerno și Capri.

https://salaradio.ro/

  • La Timișoara, vineri, la Sala Capitol, Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara va interpreta frumoasa Suită simfonică „Hänsel și Gretel” de E. HUMPERDINCK. Apoi, Orchestra și solistul Răzvan Popovici vor interpreta Concertul pentru violoncel și orchestră (arr. Lionel Tertis) de E. ELGAR. Seara se va încheia cu ultima simfonie compusă de W. A. MOZART – Simfonia nr. 41 în do major, KV 551 – „Jupiter”.

https://filarmonicabanatul.ro/

  • La Casa de Cultură a Studenților din Iași, vineri, Orchestra simfonică Moldova dirijată de SANDER TEEPEN alături de corul academic „Gavriil Musicescu" va interpreta REQUIEMUL GERMAN, op.45 de Johannes Brahms. Soliști: CRISTINA GRIGORAȘ, soprană și IVAN DIKUSAR, bariton.

https://www.filarmonicais.ro/

  • Irina Rimes cântă vineri la Sala Palatului din București. „De data aceasta, vă invit să descoperim împreună o atmosferă poate mai verde, ori mai teatrală, dar la fel de intimă și personală. Pentru mine, Sufrageria este un spațiu în care poveștile mele devin poveștile noastre. Și abia aștept sa le cântăm împreuna.” – Irina Rimes.

https://salapalatului.ro/event

  • La Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian sunteți invitați sâmbătă și duminică la „Voievodul țiganilor”, o operetă în trei acte de Johann Strauss-fiul, după un libret de Ignaz Schnitzer. Premiera a avut loc la Theater an der Wien, din Viena, la 24 octombrie 1885. În România, opereta a fost reprezentată pentru prima dată la Teatrul Național din București, pe 9 ianuarie 1890. Acțiunea se petrece în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, pe domeniile cândva înfloritoare ale exilatului Barinkay.

https://www.opereta.ro/

  • Opera Naționala Culj Napoca ne invită duminică la „Zorba”. Balet în două acte (23 de scene) pe un libret de Lorca Massine, după romanul „Zorba Grecul” de Nikos Kazantzakis Mitul grecului pe nume Zorba – reprezentantul omului modern, nonconformist, tânjind în permanență după libertate și independență – a îmbrăcat, de-a lungul timpului, diverse ipostaze. Pornind de la celebrul roman al scriitorului grec Nikos Kazantzakis, continuând cu ecranizarea lui Michael Cacoyannis, povestea turistului american John care ajunge pe tărâm grecesc și dorește să se familiarizeze cu obiceiurile locului a fost transpusă și în pași de dans, în 1988. Baletul creat de Lorca Massine pe muzica renumitului compozitor grec Mikis Theodorakis a fost reprezentat în premieră mondială la Arena di Verona, apoi la Marele Teatru din Varșovia (1991) și pe alte scene din întreaga lume, cucerind cu ușurință atât prin componenta sa lirică dată de dragostea autentică, dar imposibilă dintre John și localnica Marina, cât și prin atitudinea plină de viață a lui Zorba – un om liber, fără identitate, care, mai mult pentru a înfrunta destinul, decide să îl ajute pe John în fața amenințărilor venite din partea băștinașilor.
  • La Teatrul Odeon se joacă sâmbătă „Pe jumătate cântec”, un spectacol care spune povestea Francescăi de la 5 până la 33 de ani, în nouă tablouri, fiecare surprinzând o vârstă, un univers, o întâmplare dintre cele care contează şi care pot modela sau frânge un destin. O poveste despre ratare, despre ce se întâmplă atunci când nu ai curajul să îţi urmezi visele şi te încurci în propria ta viaţă, ca într-o haină cu câteva numere prea mare. Despre cum ajunge viaţa netrăită să te roadă pe dinăuntru ca un cancer. Text, regie, costume, videoproiecții: Crista Bilciu. Interpretează Anda Saltelechi.

https://teatrul-odeon.ro

  • La Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, vineri se joacă „Ai mei”, un spectacol de Dumitru Acriș după Maxim Gorki. O familie este pe punctul de a se destrăma. Părinții nu pot înțelege nevoia de libertate a copiilor, iar copiii nu pot înțelege rigiditatea unor părinți care vor să îi responsabilizeze. Concepțiile tradiționale intră în conflict cu mersul societății, în timp ce fiecare visează la un viitor tot mai incert. Cine are dreptate? Cine se va putea salva? Ce mai înseamnă o familie atunci când adevărul în care cineva crede nu mai corespunde cu cel în care crede celălalt? Spectacolul semnat de Dumitru Acriș pune într-o lumină crudă tensiunile inter-generaționale, pe fundalul unei lumi aflate în schimbare, mânată de plăcerile unei vieți idealizate. Producția Secției Germane ne invită într-o experiență imersivă ce problematizează limitele toleranței, raporturile interumane și sinceritatea sentimentelor într-un context social din ce în ce instabil.

https://www.tnrs.ro/

  • La Teatrul Național din București puteți călători sâmbătă, ora 19:00, Sala Mică, ca spectatori la „Extraordinară viață”, prin Argentina Evitei Perón, la capătul lumii, într-un sat de la malul mării, unde două fetițe descoperă la vârsta de 5 ani că dacă privesc împreună luna ținându-se de mână, devin martorele celui mai mare miracol. Miracolul vieții. Actrițele Aida Economu și Mihaela Velicu plonjează în timp, retrăiesc vârstele, compun și descompun stările și evenimentele vieții. Spectacolul propus de regizoarea Teodora Petre, text: Mariano Tenconi Blanco, este o poveste spusă cu sinceritate, plină de candoare și emoție, expusă în tușe de adevăr și sensibilitate.

https://www.tnb.ro/ro/extraordinara-viata

  • Tot sâmbătă, la Teatrul Național din București, de la ora 19:00, Sala Pictura, puteți savura un spectacol în care cuvintele se amestecă cu pantomima, step-ul, muzica şi gag-ul rafinat: „A fost odată în România”. Este o poveste cu oameni simpli puși în situații excepționale; oameni obișnuiți, care devin mari tocmai pentru că reușesc să supraviețuiască cu demnitate, dragoste sau umor marilor turbulențe în care îi aruncă istoria.

https://www.tnb.ro/ro/a-fost-odata-in-romania

  • Filmul „Durere profundă” în regia lui Jesse Eisenberg intră de vineri în cinematografe. Verișorii David și Benji se reîntâlnesc pentru un tur prin Polonia, în cinstea bunicii lor iubite. Aventura ia o întorsătură ciudată când vechi tensiuni dintre cei doi reapar pe fundalul istoriei familiei lor.

https://www.cinemagia.ro/

  • „Atacul din 5 septembrie” este o altă premieră cinematografică în regia lui Tim Fehlbaum. În timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen din 1972, o echipă americană de transmisiuni sportive se trezește implicată în acoperirea crizei ostaticilor care implică sportivi israelieni.

https://www.cinemagia.ro/

  • „Fantomele din umbră” intră în acest weekend în cinematografe. Regia este semnată de Jonathan Millet. Din distribuție fac parte actorii Adam Bessa, Tawfeek Barhom, Julia Franz Richter, Hala Rajab. Hamid este membru al unei organizații secrete aflate pe urmele liderilor fostului regim sirian. Într-o zi, datoria îl aduce în Franța, unde trebuie să îl înfrunte chiar pe fostul său torționar. Un thriller de inspirat din fapte reale, în care trecutul și prezentul se ciocnesc și dreptatea vine mereu cu un preț.

https://www.cinemagia.ro/

  • Ziua Națională Constantin Brâncuși va fi celebrată la Iași prin deschiderea celei de-a patra ediții a Lunii Sculptorilor Români. Pe principalele artere pietonale ale orașului vor fi expuse cele mai noi creații ale artiștilor contemporani din România și din Republica Moldova. Grădina Palas, Esplanada Palatului Culturii, Palas Campus, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, Piața Unirii, Strada Lăpușneanu și Bulevardul Carol I, vor găzdui timp de o lună sculpturi monumentale, invitând publicul larg la introspecție, într-un demers educativ și interactiv de familiarizare cu estetica artei contemporane. Astfel, ediția din 2024 va constitui o desfășurare de evenimente fără precedent în ceea ce privește amploarea și diversitatea proiectelor expoziționale, contribuind considerabil la dezvoltarea turismului cultural din orașul Iași.
  • În luna februarie 2025, România celebrează moștenirea artistică a lui Constantin Brâncuși printr-un eveniment de anvergură dedicat sculpturii contemporane. „Luna Brâncuși 2025” aduce în prim-plan creațiile a 110 sculptori români contemporani, ale căror lucrări de sculptură și desen vor fi expuse în trei spații culturale: Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, Galeriile de Artă ale Academiei Române și Galeria Simeza.
  • Muzeul Național Brukenthal continuă colaborarea de peste 8 ani începută cu Ambasada Japoniei în România. Amplul proiect expozițional realizat de Muzeul Național Brukenthal cu av. George Șerban și colecția sa în cadrul programului Axele Culturale Brukenthal, a făcut ca România să găzduiască diferite premiere de prezentare a stampei japoneze atât din perioada Edo cât și din perioada Meiji. Expoziția nu este doar o călătorie prin spațiul cultural nipon, nu este doar o expoziție retrospectivă a stampei japoneze, ci este mai ales o incursiune estetică și de atmosferă. În expoziție vor putea fi admirate peisaje mirifice desprinse parcă din utopii, se întâlnește frumusețea feminină cu voluptate și culoare, avem teatrul kabuki cu expresia puternică și spectaculoasă a artei actoricești și istoria fascinantă a Țării Soarelui Răsare.
Laure Hinckel: “După de 30 de ani, am găsit un oraș în parte distrus, cum ar fi zona Berzei și a Pieței Matache, iar alte lucruri aproape că nu s-au schimbat deloc”
Muzică-Dans-Arte 27 Martie 2025, 13:27

Laure Hinckel: “După de 30 de ani, am găsit un oraș în parte distrus, cum ar fi zona Berzei și a Pieței Matache, iar alte lucruri aproape că nu s-au schimbat deloc”

Galeria Macadam din Paris găzduiește, între 27 martie și 1 iunie, expoziția “Bucarest - trente ans après/...

Laure Hinckel: “După de 30 de ani, am găsit un oraș în parte distrus, cum ar fi zona Berzei și a Pieței Matache, iar alte lucruri aproape că nu s-au schimbat deloc”
Dirijorul Paavo Järvi și Orchestra Tonhalle Din Zürich, alături de Alisa Weilerstein – invitați de prestigiu la Festivalul Internațional George Enescu
Muzică-Dans-Arte 27 Martie 2025, 12:51

Dirijorul Paavo Järvi și Orchestra Tonhalle Din Zürich, alături de Alisa Weilerstein – invitați de prestigiu la Festivalul Internațional George Enescu

  Celebrul dirijor Paavo Järvi va urca la pupitrul renumitei Orchestr e Tonhalle din Zürich, pentru două...

Dirijorul Paavo Järvi și Orchestra Tonhalle Din Zürich, alături de Alisa Weilerstein – invitați de prestigiu la Festivalul Internațional George Enescu
Galeria Jecza deschide sezonul expozițional 2025 cu o dublă vernisare semnată Mihaela Hudrea și Liviu Stoicoviciu
Muzică-Dans-Arte 26 Martie 2025, 16:05

Galeria Jecza deschide sezonul expozițional 2025 cu o dublă vernisare semnată Mihaela Hudrea și Liviu Stoicoviciu

Galeria Jecza anunță deschiderea sezonului expozițional din această primăvară, printr-un eveniment ce reunește două...

Galeria Jecza deschide sezonul expozițional 2025 cu o dublă vernisare semnată Mihaela Hudrea și Liviu Stoicoviciu
„De Arte. DocumentalES” – filme captivante despre arta spaniolă și hispanoamericană, la Institutul Cervantes
Muzică-Dans-Arte 26 Martie 2025, 13:29

„De Arte. DocumentalES” – filme captivante despre arta spaniolă și hispanoamericană, la Institutul Cervantes

Institutul Cervantes din București și Happy Cinema invită publicul bucureștean la seria de proiecții de filme despre arta...

„De Arte. DocumentalES” – filme captivante despre arta spaniolă și hispanoamericană, la Institutul Cervantes
The Magnifics, drumul unei trupe independente într-o industie muzicală în care predomină comercialul
Muzică-Dans-Arte 26 Martie 2025, 11:02

The Magnifics, drumul unei trupe independente într-o industie muzicală în care predomină comercialul

Într-o lume muzicală adesea ghidată de reguli stricte și norme comerciale, trupa The Magnifics se distinge printr-o...

The Magnifics, drumul unei trupe independente într-o industie muzicală în care predomină comercialul
Violonistul Liviu Prunaru susține primul turneu solo din carieră în 6 orașe din România
Muzică-Dans-Arte 25 Martie 2025, 17:37

Violonistul Liviu Prunaru susține primul turneu solo din carieră în 6 orașe din România

Concert Maestro ajunge la București (31 martie), Iași (1 aprilie), Bistrița (3 aprilie), Brașov (4 aprilie), Ploiești (5...

Violonistul Liviu Prunaru susține primul turneu solo din carieră în 6 orașe din România
AREAL DANS anunță participarea cu trei evenimente la „International Conference on Creativity in Dance”, în cadrul UNATC
Muzică-Dans-Arte 25 Martie 2025, 17:06

AREAL DANS anunță participarea cu trei evenimente la „International Conference on Creativity in Dance”, în cadrul UNATC

La 35 de ani de la înființarea studiilor superioare în coregrafie în România, Universitatea Națională...

AREAL DANS anunță participarea cu trei evenimente la „International Conference on Creativity in Dance”, în cadrul UNATC
Un nou spectacol de dans contemporan are premiera la CNDB pe 29 și 30 martie: „Maybe by 2301, we won't need another feminist show”
Muzică-Dans-Arte 25 Martie 2025, 16:25

Un nou spectacol de dans contemporan are premiera la CNDB pe 29 și 30 martie: „Maybe by 2301, we won't need another feminist show”

Pe 29 și 30 martie, de la ora 19:30 , are loc premiera spectacolului de dans contemporan „ Ma ybe by 2301, we...

Un nou spectacol de dans contemporan are premiera la CNDB pe 29 și 30 martie: „Maybe by 2301, we won't need another feminist show”
Ascultă live

Ascultă live

03:30 - 04:30
Revista Literară Radio (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
03:30 - 04:53
COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
04:00 - 05:00
Français 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
04:00 - 05:00
reluare: MAGAZIN RRI de vineri (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
00:00 - 06:00
Hit Mix
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 05:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru