Weekend cultural - Recomandări pentru 20-22 decembrie
20 Decembrie 2024, 08:20
Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.
- ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO prezintă vineri un eveniment special ce marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluția din 1989. Concertul derulat sub bagheta dirijorului american JOHN AXELROD este conceput în jurul Simfoniei a 3-a – „EROICA” de BEETHOVEN (lucrare dedicată inițial lui Napoleon Bonaparte), dar și în jurul unei inedite lucrări de tinerețe semnate de ENESCU: „Suite roumaine”, creație în care compozitorul a cuprins și un cântec al revoluționarilor de la 1848 și care avea să devină imnul nostru național: „Deșteaptă-te, române!”. De asemenea, veți asculta Fantezia pentru pian, soliști vocali, cor și orchestră de BEETHOVEN, prilej de a-l aplauda pe cel de-al doilea invitat special al serii de la Sala Radio: tânărul pianist român CADMIEL BOȚAC. Foarte recent – pe 2 decembrie 2024 – acesta a primit, la Viena, premiul I la Concursul Bösendorfer, organizat de celebra firmă producătoare de piane în parteneriat cu Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena. Competiția a avut loc în celebra sală vieneză de concerte Musikverein, de unde este transmis pe 1 ianuarie Concertul de Anul Nou.
- Iubitorii muzicii baroce sunt invitați sâmbătă la Ateneul Român la un recital care îl are ca invitat pe dirijorul italian Andrea Riderelli. La vioară va interpretra MIRCEA GRIGORE LAZĂR iar la clavecin CIPRIANA SMĂRĂNDESCU. Seara va debuta cu sonata nr. 3, în mi major, pentru vioară şi clavecin obligat, BWV 1016 de Johann Sebastian Bach, iar mai apoi va urma Jean-Henri d'Anglebert Preludiu în sol major, Joseph-Nicolas-Pancrace Royer , Le Vertigo, L’Aimable.
- Filarmonica Banatului ne invită vineri la un concert de colinde la Sala Capitol, susținut de Orchestra și Corul Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea dirijorală a lui Ciprian Teodorașcu. Soliștii concertului, soprana Cristina Maria Oltean și tenorul Ștefan von Korch vor da culoare acestui program de sărbătoare. Corul va fi pregătit de maestrul Iosif Todea.
- Sorin Zlat, cel mai premiat artist de jazz din România, vă invită luni, ora 19:00, la concertul extraordinar „A Jazzy Christmas”, ce va avea loc la Teatrul de Operetă și Musical Ion Dacian. Concertul „A Jazzy Christmas” - Sorin Zlat & Friends va cuprinde un program dedicat Crăciunului cu o selecție dintre cele mai îndrăgite colinde din repertoriul național și internațional care își propune să aducă magia sărbătorilor de iarnă în sufletele spectatorilor pe ritmuri și acorduri de jazz, pop, soul, funk și gospel orchestrate într-o manieră originală de pianistul și compozitorul Sorin Zlat.
- „Shrek”, una dintre cele mai faimoase și emoționante povești din toate timpurile, câștigătoare a premiului Oscar pentru cel mai bun film animat, pus în scenă pentru prima oară pe Broadway, ajunge în România sub forma musicalului „Shrek”, vineri la Opera Naționala București. Din distribuție fac parte artiști consacrați precum Dan Helciug, care va intepreta rolul căpcăunului morocănos, dar simpatic, alături de Oana Laura Gabriela și Bianca Purcărea în rolul Fionei, Adrian Nour (Măgărușul), Julie Mayaya (Dragonița), Andrei Petre și Ernest Fazekaș (Lord Farquuad).Spectacolul este produs de Opera Națională București și Musicals.ro, aceeași echipă din spatele altor producții de succes precum “Fantoma de la Operă”, “Mamma Mia” și “My Fair Lady”.
https://operanb.ro/spectacol/shrek-musical/?lang=en
- Opera Națională Iași vă invită să redescoperiți Magia Crăciunului la cele cinci reprezentații ale concertului de colinde. Pe 21, 22 și 23 decembrie atmosfera feerică a sărbătorilor de iarnă este creată prin sclipirile unui veritabil basm muzical.
https://www.operaiasi.ro/spectacolele-lunii-decembrie-5/
- La Opera Națională Cluj are loc vineri un concert vocal simfonic la care aveți ocazia să ascultați colinde din repertoriul tradițional și universal de Crăciun, în interpretarea soliștilor, corului, a ansamblului de balet și a orchestrei Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
- Renumitul pianist italian Antonello D’Onofrio va încânta publicul craiovean cu talentul său excepțional în cadrul spectacolului „Magia Crăciunului la Operă”, oferind un moment special în programul festiv al evenimentului. Absolvent al prestigiosului conservator „Giuseppe Verdi” din Milano și laureat la zeci de competiții internaționale, Antonello D’Onofrio a concertat pe importante scene europene, dar și din SUA, Brazilia, Mexic, Indonezia, colaborând cu ansambluri și orchestre de prim rang, cum ar fi muzicienii teatrului La Scala din Milano, Orchestra de Stat din Mexic și multe, multe altele. Vom avea prilejul să ne bucurăm de virtuozitatea sa sâmbătă, la „Magia Crăciunului la Operă”, evenimentul Operei Române Craiova desfășurat pe scena Teatrului Național Marin Sorescu.
- „Contele de Monte Cristo”, adaptarea modernă a romanului lui Alexandre Dumas, regizată de Alexandre de La Patellière și Matthieu Delaporte, ajunge în cinematografele din România în acest weekend, după ce a cucerit box-office-ul francez. În rolul lui Edmond Dantès îl regăsim pe Pierre Niney, care oferă o interpretare magnetică, oscilând între inocența unui tânăr și complexitatea unui om transformat de suferință și răzbunare. În distribuție se mai regăsesc Anaïs Demoustier, Bastien Bouillon, Laurent Lafitte și Anamaria Vartolomei, actrița de origine română premiată la César, care strălucește în rolul lui Haydée, o tânără enigmatică, și fascinantă, prinsă între dorința de a-i fi loială lui Monte Cristo și lupta pentru a-și regăsi propria libertate.
- Filmul „Maria” intră în acest weekend în cinematografe. Angelina Jolie intră în rolul Mariei Callas, una dintre cele mai emblematice interprete de opera ale secolului al XX-lea. Filmul o urmărește pe soprană în ultima perioadă a vieții ei, în care se retrage la Paris, după o viață tumultoasă și plină de farmec. După Jackie (2016) și Spencer (2021), Pablo Larraín încheie trilogia despre personalități feminine marcante cu Maria - portretul Mariei Callas așa cum nu a mai fost văzut. În rolul principal Angelina Jolie, cu o interpretare care i-a adus o nominalizare la Globurile de Aur și care cu siguranță nu va trece neobservată la nominalizările pentru Premiile Oscar. MARIA a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, unde a fost întâmpinat cu 10 minute de aplauze.
- Teatrul de Stat Constanța prezintă în premieră, vineri și sâmbătă, spectacolul „Incendii” de Wajdi Mouawad în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Distribuția: Cristiana Luca, Andrei Bibire, Cătălin Bucur, Nina Udrescu, Mirela Pană, Ecaterina Lupu, Lucian Iftime, Andrei Cantaragiu, Liviu Manolache. După moartea mamei lor și testamentul ei bizar, doi gemeni, băiat și fată, crescuți în Occident, pornesc într-o călătorie inițiatică prin țara lor de origine din Orientul Mijlociu, devastată de război civil, în căutarea unui tată și unui frate despre existența cărora nu știau nimic.
https://www.teatruldestatconstanta.ro/
- La Teatrul Metropolis se joacă în avanpremieră „Moarte la Teatrul de Revistă” în regia lui Gabriel Sandu. Spectacolul prezintă lupta unui mic teatru de varieteu aflat pe marginea prăpastiei. Sub spectrul iminent al închiderii, directoarea teatrului face un gest disperat: aduce un regizor tânăr, cunoscut pentru viziunea sa modernă, să creeze un spectacol menit să readucă publicul în sală și să salveze instituția. „Moarte la Teatrul de Revistă” îmbină teatrul dramatic cu elemente de varieteu contemporan – muzică, dans și proiecții video – într-o poveste care creează o punte între trecutul plin de strălucire și viitorul incert al acestui gen artistic aparte, explorând, deopotrivă critic și admirativ, declinul unui stil odinioară glorios.
- La Teatrul Naţional din Bucureşti puteţi vedea atât sâmbătă, cât şi duminică, de la ora 19:00, „Hedda Gabler” de Henrik Ibsen, în regia vizionarului regizor de teatru Thomas Ostermeier. Cunoscut pentru „rescrierile” după dramaturgi clasici, Ostermeier realizează spectacole ce vorbesc despre lumea de azi într-un limbaj teatral nou, cu mijloace contemporane. În viziunea sa, Hedda Gabler este un produs al erei digitale, o femeie obișnuită să obțină exact ceea ce vrea. Dar această Hedda înţelege că există o mare diferență între ceea ce crede ea că își dorește și ceea ce are ea cu adevărat nevoie. Producţia reuneşte o echipă de realizatori de la Schabühne Berlin și o distribuție alcătuită din actori de elită ai Teatrului Național București: Richard Bovnoczki, Raluca Aprodu, Ana Ciontea, Marius Manole, Crina Semciuc, Alexandru Potocean.
https://www.tnb.ro/ro/hedda-gabler
- Tot la TNB, celor mai nostalgici dintre spectatori le recomandăm one-man-show-ul lui Vitalie Bichir, „Amintiri din copilărie”, ce are la bază binecunoscutul text al lui Ion Creangă și „Învățătorul copiilor”, carte de citire în clasele primare din anul 1883. Vitalie Bichir păstrează nealterat litera și graiul humuleștean, completând magistral vorbele cu proiecțiile video ce ilustrează pagini despre anatomia corpului uman din manualul de acum aproape 150 de ani. „Scurtă vorba”, nu vă invit să vedeți o performanță actoricească, vă invit să ne retrăim împreună copilăriile.” este îndemnul lui Vitalie pentru sâmbătă, 21 decembrie, ora 19:00, Sala Atelier.
https://www.tnb.ro/ro/amintiri-din-copilarie#tabs-2
- Expoziţia „Atat s-a putut” de la Galeria Rezidenţa9 poate fi vizitată în această perioadă. Aceasta reunește o parte dintre contribuitorii și materialele din revistă, dar merge și mai departe cu explorarea greșelilor, prin materiale foto, video, audio și infografice. Curatoare: Ioana Pelehatăi, Ioana Cîrlig, Suzana Dan.
- Expoziția «Măști de pițărăi» a artistului Mircea Modreanu de la Creart este o cercetarea vizuală și antropologică pe care ne-o oferă artistul care pune astfel în discuție acele locuri utopice amintite de Foucault, scoțând în evidență identități individuale sau colective care se activează în preajma sărbătorilor de iarnă. Mircea Modreanu este artist vizual, manager de proiecte culturale și galerist. Din 2021 prezintă scena artist-run din România în context internațional, participând la târguri de artă pentru inițiative independente în Aarhus, Stockholm, Budapesta, Madrid, Milano, Los Angeles și Ciudad de Mexico.
- Galeria Brăteanu din Timișoara găzduiește expoziția de desen a artistului vizual Sorin Nicodim. Despre Sorin Nicodim reputatul scriitor Robert Șerban remarca: „Expoziția lui Sorin Nicodim este ca o invitație la privit prin gaura cheii. Cui nu-i place să tragă cu ochiul la ceea ce e, îndeobște, ascuns? Ce om pasionat de artele vizuale n-ar vrea să știe cum și ce se întâmplă într-un atelier? Cine nu-i curios să vadă (din) tainele unui artist care e deja legendar în Timișoara și care, probabil, e îndrăgit de toată lumea, inclusiv de confrați? Schițe, desene, încercări, pagini de jurnal, crochiuri sunt desecretizate și expuse la Galeria Brăteanu într-un gest de generozitate și de fraternitate cu publicul. Implicit, pe simeze e și o lecție de/despre artă, de unde aflăm că greșeala, corectura, căutarea, revenirea, repetitivitatea fac parte dintr-un proces prin care mintea și mâna artistului au trecut acum 35 de ani (exponatele sunt de la sfârșitul anilor ‘80 și începutul anilor ‘90), când personalitatea sa prindea conturul celui care astăzi este admirabilul Sorin Nicodim.’’