Weekend cultural - Recomandări pentru 2-4 februarie
02 Februarie 2024, 15:12
Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.
Concerte
Tenorul Ştefan von Korch va susține la Sala Dalles pe 3 februarie, concertul de arii şi duete romantice “CHANSONS D’AMOUR”. Alături de îndrăgitul tenor se va afla soprana Cristina Maria Oltean. Solişti sunt voci selecte ale liricii autohtone, cu apariţii frecvente pe scenele Operelor şi Filarmonicilor naţionale. Potrivit tenorului Ştefan von Korch: « “Chansons D’Amour”este un concept prezentat în premieră naţională, într-o atmosferă caldă, învăluitoare, prielnică celor îndrăgostiţi, de muzică dar şi de persoana de lângă. Concertul va cuprinde fragmente muzicale celebre din opere şi operete, dar şi melodii foarte cunoscute interpretate în manieră de café concert.
Corul „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara, sub bagheta dirijorului CEZAR VERLAN vă invită la un concert coral, vineri, 2 februarie. În program, lucrări de: F. SCHUBERT, F. MENDELSSOHN, S. RAHMANINOV, K. NYSTEDT, G. DANGA, A. PANN, J. de HAAN, A. BRUCKNER, N. LUNGU, C. ARVINTE, S. PĂUTZA, T. JARDA, A. PAȘCANU, S. DRĂGOI, D. POP, D. M. GOIA.Soliști vocali: SORINA NEACȘU – soprană COSMINA ȘERBAN – mezzosoprană DARIUS DAMINESCU – tenor
Sâmbătă, 3 februarie, va fi o seară autentică de muzică rock la Berăria H unde vor cânta cei de la IRIS. Cristi Minculescu, Valter și Boro se vor afla pe scenă și vor interpreta hiturile care i-au consacrat.
Operă
Sâmbătă și duminică de la ora 18:30, Opera Națională București vă așteptă la cele două reprezentații ale operei Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart, în regia lui Andrei Șerban. Într-un mod absolut genial, Wolfgang Amadeus Mozart şi Lorenzo da Ponte reunesc în opera Don Giovanni drama, comedia şi fantasticul, cei doi creatori realizând în plin clasicism un spectacol total, de o complexitate şi o substanţă deopotrivă shakespeariană şi wagneriană. Don Giovanni trăieşte clipa în mod excesiv şi într-o totală libertate de expresie: de la violenţă erotică la tandreţe fermecătoare, de la umor spontan la cinism demonic. Fiecare scenă şi fiecare arie a sa este o degajare de energie fantastică ce depăşeşte zona realului
Opera Națională din Timișoara prezintă Rigoletto, operă în trei acte şi patru tablouri Libretul: Francesco Maria Piave. Conducerea muzicală îi aparține dirijorului invitat GUIDO MANCUSI . Regia artistică: Marina EMANDI-TIRON, iar scenografia este semnată de Cătălin I. ARBORE. Spectacol cântat în limba italiană și titrat în limbile română și engleză
https://www.ort.ro/eveniment/655/ro/Rigoletto-.html
La Opera Națională din Iași, baletul pentru copii Zâna păpușilor de Josef Bayer poate fi revăzut sâmbătă, 3 februarie, de la ora 11:00, în Sala “Radu Beligan” a Ateneului Național Iași.
https://www.operaiasi.ro/spectacolele-lunii-februarie-2/
Teatru
Spectacolul „Be loved" regizat de Mariana Cămărășan revine la Arcub pe 4 și 6 februarie. Inspirat de romanul „Beloved" al scriitoarei americane Toni Morrison, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură și a Premiului Pulitzer, spectacolul abordează teme profunde precum iubirea, demnitatea, libertatea și bucuria de a trăi și provoacă spectatorii să mediteze a asupra esenței umane. Din distribuție fac parte actorii: Florina Gleznea, Cristina Casian, Richard Bovnoczki, Ana Maria Bercu, Eliza Bercu-Bodeanu, cu participarea extraordinară a actrițelor Antonia Barancea și Galina Lazarenco de la Teatrul Fără Nume din Chișinău – Republica Moldova.
https://arcub.ro/proiect/be-loved-4-si-6-februarie-arcub/
La Teatrul Național Iași, duminică se joacă Oameni singuratici adaptare după Gerhart Hauptmann, autor distins cu Premiul Nobel pentru Literatură. Regia, scenografia, adaptare text, univers sonor: sunt semnate de Florin Caracala. Din distribuție fac parte Marian Stavarachi, Mălina Lazăr, Tatiana Ionesi, Daniel Busuioc, Răzvan Conțu, Andreea Boboc, Marian Alexandru Chiculiță. De o izbitoare actualitate tematică socio-psihologică, spectacolul "OAMENI SINGURATICI", vă propune o reflecție pe marginea unei drame familiale, a rutinei domestice, amăgitoare și sterilă, a diferențelor intelectuale, a neînțelegerii și înstrăinării reciproce.
https://teatrulnationaliasi.ro/spectacole/
Sunt o babă comunistă se joacă duminică la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu. Scenariul și regia sunt semnate de Mariana Mihu-Plier iar în rolul principal vă veți întâlni cu Dana Taloș. ‘Sunt o babă comunistă de Dan Lungu este povestea unei femei care în vremea comunismului fuge de la sat la oraș pentru o viață mai bună. După 1989 am vrut să ștergem tot ce a însemnat comunismul. Am dărâmat cu disperare statui, fabrici, uzine, numai că în mintea individului e mai greu de dărâmat.’
https://www.tnrs.ro/ro/events/sunt-o-baba-comunista-9?event_date=287561
Cinema
Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema. Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică.
Filmul de animație The Inseparables/ Inseparabilii intră pe 2 februarie în cinematografele din țară. Regia este semnată de Jeremy Degruson. The Inseparables urmărește peripețiile unei marionete fugare cu o imaginație fără limite și ale unui animal de pluș abandonat, aflat în căutare de prieteni, care se întâlnesc la New York în Central Park și se aliază în ciuda tuturor probabilităților.
Expoziții
Muzeul Național de Artă al României vă invită duminică, ora 16:00 la lansarea catalogului expoziției de sculptură „Romulus Ladea”. Evenimentu marchează închiderea expoziției și îi are ca invitați speciali pe doamna Adriana Botez Crainic, istoric și critic de artă, domnul Virgil Scripcariu, sculptor și domnul Radu Zaciu, moderator Judit Balint, curatorul expoziției.
Filiala de Sculptură București a Uniunii Artiștilor Plastici din România organizează, în perioada 1-29 martie 2024, la Galeria Academia și Galeria Simeza ( 5-29 februarie) două expoziții dedicate sculpturii contemporane sub motto-ul: Luna Brâncuși. Pentru cei 32 de sculptori reuniți în spațiile Galeriei Academiei și cei 38 de la Simeza, sculptura și desenul ei sunt despre lumea în care trăim, despre rănile ei numite și nenumite, despre fragilitatea făpturii, despre speranță, despre ce suntem și ce riscăm a deveni, despre ce lăsăm după noi.
https://uap.ro/luna-brancusi-2024/
La Timișoara mai poate fi văzută, până pe 11 februarie, la Kunsthalle Bega expoziția Răsucirea. Aceasta prezintă obiecte de patrimoniu și bunuri culturale din colecțiile a 6 muzee: Muzeul Național al Banatului din Timișoara, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, Muzeul Banatului Montan din Reșița, Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin și Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” din București.
https://kunsthallebega.ro/en/exhibitions/the-twist-five-provincial-stories-from-an-empire/