Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 18-20 octombrie

Weekend cultural - Recomandări pentru 18-20 octombrie

18 Octombrie 2024, 00:07

Și la finalul acestei săptămâni au loc numeroase evenimente culturale. Festivaluri, concerte, expoziții și proiecții de filme în premieră. Iată care sunt recomandările noastre:

  • Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu dirijată de KRISTJAN JÄRVI, solist VLAD STĂNCULEASA, va susține vineri seara la Ateneul Român un concert care va avea în program: Aurora de Kristjan Järvi, Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră, op. 64 de Felix Mendelssohn și Simfonia nr. 2, în re major, op. 43 de Jean Sibelius.

https://www.fge.org.ro/calendar

  • Tot vineri, de la ora 19.00 , ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO dirijată de RUMON GAMBA, solist TEO GHEORGHIU – pian, va interpreta: F. Mendelssohn: Uvertura Hebridele, op. 26, R. Schumann: Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 54 și A. Copland: Suita Appalachian Spring

https://salaradio.ro/events/teo-gheorghiu-rumon-gamba-orchestra-nationala-radio

  • A III-a ediţie a Festivalului Internaţional "Duo Majura" are loc în București. Cu acest prilej sunteți invitați la recitaluri de muzică clasică şi jazz destinate melomanilor, dar şi publicului larg. Festivalul aduce în atenţia audienţei duo-uri pianistice (patru mâini şi două piane) şi vocale (lied), alcătuite atât din artişti consacraţi la nivel internaţional, cât şi din copii şi tineri aflaţi la început de drum.
  • Colegiul Academic din Cluj-Napoca găzduiește cu începere de la ora 19.00, Gala Puccini, concert vocal-simfonic ce se regăsește pe agenda celei de a 57-a ediții a Toamnei Muzicale Clujene - Fall into Classic. Arii celebre din opere precum Le villi, Turandot, Madama Butterfly, Manon Lescaut, Boema, Edgar, Tosca și Sora Angelica vor răsuna pe scena sălii Auditorium Maximum în interpretarea sopranei Anita Hartig, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat ,,Transilvania'' (dirijorul corului Cornel Groza), sub bagheta tânărului dirijor Vlad Iftinca.
  • Ansamblul Violoncellisimo ajunge la Ploiești și Craiova în acest weekend. Ansamblul Violoncellissimo - în turneul care a ajuns la cea de-a șasea ediție, Clasic la puterea a treia. Turneul Naţional are loc în lunile octombrie şi noiembrie și va ajunge în mari orașe ale României precum Arad, Deva, Bistrița, Ploieşti, Craiova, București, Botoșani, Iași și nu numai, după ce a ajuns la Sibiu şi Sinaia în această vară.

https://filarmonicaploiesti.ro/concert/violoncellissimo-18-octombrie-2024/

  • Festivalul Naţional de Teatru, ediţia a 34-a, sub semnul "Dramaturgiilor Posibiliului", va avea loc începând de vineri până pe 28 octombrie. Spectacolele care vor fi prezentate anul acesta la Bucureşti nu alcătuiesc o "vitrină" a teatrului românesc din stagiunea 2023-2024, ci reprezintă, mai degrabă, opţiuni rezultate în urma unor criterii curatoriale. Festivalul Național de Teatru 2024 o celebrează, cu prilejul împlinirii a unui secol de viață pe Miriam Răducanu – dansatoarea, coregrafa, profesoara, artista care a inspirat nume reprezentative ale coregrafiei românești. În data de 19 octombrie, de la ora 12:00, va avea loc la Rezidența9, în spațiul expozițional, evenimentul Festivalului Național de Teatru „Miriam Răducanu. A distruge pentru a recrea”

https://fnt.ro/2024/

  • Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorge organizează o nouă ediție a festivalului D-Butan-T, un produs cultural conceput să funcţioneze ca un motor de căutare a artiştilor aflaţi la început de drum, alături de care merită să rişti. Prima editie s-a adresat Actorilor, la a doua ediție au fost în atenție Regizorii, a treia ediție s-a adresat Scenografilor, la a Patra editie a fost rândul Compozitorilor de Muzică de Teatru și coregrafilor.
  • Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește în acest weekend cea de-a patra ediție a Bucharest Feminist Film Festival. La finalul proiecțiilor, vor exista sesiuni de Q&A și dezbateri pe temele abordate, la care vor participa echipele de film și experți/experte în domeniu. În perioada festivalului, vor exista și evenimente conexe care ne vor aduce aduce mai aproape de înțelegerea feminismului și a problemelor cu care ne confruntăm în societate, legate de corp - teatru sonor, performance-uri artistice, dezbateri, expoziții și altele.

https://bfff.ro/

  • The Apprentice – Povestea originii lui Trump vine în cinematografele din România la doar o săptămână după premiera americană. Spectatorii din 34 de orașe din țară vor putea viziona filmul care îl are pe Sebastian Stan în rolul principal, doar la cinema, începând de vineri. Filmul urmărește „pactul faustic” al fostului președinte american cu influentul avocat de dreapta Roy Cohn. În anii ’70 - ’80, Trump încearcă să își creeze un imperiu imobiliar pe baza proprietăților tatălui său, Fred Trump, înainte de intrarea sa în scena politică. Avocatul vede în Trump protejatul perfect: cineva cu ambiție brută, foame de succes și dorința de a face orice pentru a câștiga.
  • Comedia românească Retreat Vama Veche intră în acest weekend în cinematografe. Eva (Ada Condeescu), o psiholoagă specializată în terapia de cuplu, urmează să se mărite și cele mai bune prietene (Adela Popescu și Laura Cosoi) îi organizează petrecerea burlăcițelor la un retreat discret de tantra-yoga din Vama Veche.

https://www.cinemagia.ro/filme/retreat-vama-veche

  • Festivalul Internațional de Film pentru publicul tânăr - KINOdiseea, revine la Tulcea între 21-27 octombrie, cu proiecții de filme și ateliere interesante, găzduite la Teatrul Jean Bart și Casa Avramide. Festivalul aduce magia cinematografiei mai aproape de micii spectatori și oferă o experiență specială pentru tineri și părinți.

https://kinodiseea.ro/

  • La ARCUB - Hanul Gabroveni puteți vizita expoziția „Eroi Necunoscuți ai Abandonului”. Proiectul este o inițiativă marca Muzeul Abandonului. Eroii propuși de echipa MA nu sunt oameni neînfricați, ci cei care au ales să înfrunte inimaginabilul căminelor-spital ai anilor ’90, pentru că uneori este nevoie de tot curajul din lume pentru a alege să fii, chiar și pentru un minut, eroul cuiva. Ei sunt cei care au salvat deopotrivă copii, locuri, vieți și chiar lumi, uneori pentru un minut sau un an, alteori pentru o viață.
  • HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele. Sâmbătă, 19 octombrie, este o zi plină cu patru evenimente deosebite adresate mai multor categorii de public. Seria este deschisă de un nou tur ghidat, de data aceasta dedicate cișmelelor și fântânilor din Timișoara, care va începe la ora 12:00, la Bastion și va călăuzi participanții prin mare parte din istoria orașului, prin urmele lăsate de apele sale în multiplele lor funcții, de la apărare militară, la rolul pur estetic, de la igienă și sănătate publică, la producția de energie electrică. Ghidul va fi Sergiu Florean, priceput povestitor, cunoscut publicului timișorean prin intermediul proiectelor Reciproc și La Pas.

https://www.facebook.com/events/

  • Sâmbătă, începând cu ora 17:00, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, în Foaierul Sălii Studio, va avea loc vernisajul expoziției de scenografie sustenabilă cu tema „Crafting the Future – Hands on Scenography: Sustainability and the Performing Arts”. „Crafting the Future – Hands on Scenography: Sustainability and the Performing Arts”, expoziție capsulă, este rezultatul unui proiect-pilot care are la bază trei ateliere practice: de design și confecționare de obiecte de recuzită, măști și costume.
  • Curtea Veche Publishing lansează volumul Povestea Trenului Regal de Tudor Vișan-Miu și Andrei Berinde la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Evenimentul editorial va avea loc vineri, de la ora 18.30. Povestea Trenului Regal îi invită pe cititori într-o călătorie prin istoria României, pe urmele suveranilor care au străbătut țara pe căile ferate.

Citește și: Gabriela Adameșteanu despre romanul „Dimineață pierdută”: „Am vrut prima oară doar să introduc vorbirea autentică într-o perioadă când se scria sub presiunea limbii de lemn”

Numărătoare inversă pentru microstagiunea aniversară „Zilele Teatrului Național Iași”, ediția a II-a
Muzică-Dans-Arte 20 Noiembrie 2024, 13:49

Numărătoare inversă pentru microstagiunea aniversară „Zilele Teatrului Național Iași”, ediția a II-a

În perioada 1-6 decembrie, se desfășoară ediția a II-a a microstagiunii „Zilele Teatrului Național Iași”,...

Numărătoare inversă pentru microstagiunea aniversară „Zilele Teatrului Național Iași”, ediția a II-a
100% Mozart cu Simona Strungaru, solistă și dirijoare alături de Orchestra de Cameră Radio
Muzică-Dans-Arte 20 Noiembrie 2024, 13:47

100% Mozart cu Simona Strungaru, solistă și dirijoare alături de Orchestra de Cameră Radio

O seară integral dedicată marelui Amadeus și o prezență inedită pe scena Sălii Radio! Simona Strungaru – pe care...

100% Mozart cu Simona Strungaru, solistă și dirijoare alături de Orchestra de Cameră Radio
Expoziție „V. Voiculescu: 140 de ani de la naștere | Eros și Agape. Viața unui scriitor și medic”
Muzică-Dans-Arte 20 Noiembrie 2024, 13:45

Expoziție „V. Voiculescu: 140 de ani de la naștere | Eros și Agape. Viața unui scriitor și medic”

Vineri, 22 noiembrie , începând cu ora 17.00 , Muzeul Național al Literaturii Române îi invită pe...

Expoziție „V. Voiculescu: 140 de ani de la naștere | Eros și Agape. Viața unui scriitor și medic”
Eurosonic Noorderslag 2025 - Festivalul care redefinește scena muzicală europeană
Muzică-Dans-Arte 20 Noiembrie 2024, 11:20

Eurosonic Noorderslag 2025 - Festivalul care redefinește scena muzicală europeană

Eurosonic Noorderslag (ESNS) revine între 15 și 18 ianuarie 2025, în Groningen, Olanda, cu cea de-a 39-a ediție,...

Eurosonic Noorderslag 2025 - Festivalul care redefinește scena muzicală europeană
Mezzosoprana Ruxandra Donose și soprana Leontina Văduva,  recitaluri la Paris, pe 26 și 30 noiembrie, cu Turnee de poveste... pretutindeni
Muzică-Dans-Arte 20 Noiembrie 2024, 11:14

Mezzosoprana Ruxandra Donose și soprana Leontina Văduva, recitaluri la Paris, pe 26 și 30 noiembrie, cu Turnee de poveste... pretutindeni

Mezzosoprana Ruxandra Donose împreună cu pianistul Sergiu Tuhuțiu și soprana Leontina Văduva alături de pianistul şi...

Mezzosoprana Ruxandra Donose și soprana Leontina Văduva, recitaluri la Paris, pe 26 și 30 noiembrie, cu Turnee de poveste... pretutindeni
Mircea Dinescu invitat la SCENA GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București
Muzică-Dans-Arte 19 Noiembrie 2024, 13:21

Mircea Dinescu invitat la SCENA GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București

Pe  9 decembrie 2024 , de la orele  16:30 , invitat la  SCENA GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale...

Mircea Dinescu invitat la SCENA GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București
Turneul Național Vioara lui Enescu continuă în alte trei orașe după triumful de la Ateneul Român din București. Cele patru instrumente din categoria Tezaur ajung la Brașov, Deva și Bistrița
Muzică-Dans-Arte 19 Noiembrie 2024, 13:19

Turneul Național Vioara lui Enescu continuă în alte trei orașe după triumful de la Ateneul Român din București. Cele patru instrumente din categoria Tezaur ajung la Brașov, Deva și Bistrița

După un concert cu sala plină la Ateneul Român din București, ediția a 13-a a Turneului Național Vioara lui Enescu...

Turneul Național Vioara lui Enescu continuă în alte trei orașe după triumful de la Ateneul Român din București. Cele patru instrumente din categoria Tezaur ajung la Brașov, Deva și Bistrița
La Galeria Giotto din Erevan, o expozitie Ervant Nicogosian. Recuperare prin ciclurile "Ferestre" și "Gulag"
Muzică-Dans-Arte 19 Noiembrie 2024, 11:34

La Galeria Giotto din Erevan, o expozitie Ervant Nicogosian. Recuperare prin ciclurile "Ferestre" și "Gulag"

Ervant Nicogosian , pictor român de origine armeană, s-a născut la Odesa în 1928 și a murit...

La Galeria Giotto din Erevan, o expozitie Ervant Nicogosian. Recuperare prin ciclurile "Ferestre" și "Gulag"
Ascultă live

Ascultă live

13:00 - 13:55
RRC Soul
Ascultă live Radio România Cultural
13:00 - 13:20
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
13:00 - 14:00
Français 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VIAȚA LA ȚARĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru